אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר על יוקר הדיור:  "יש להתמודד עם המשקיעים ולהאריך התקופה שבה אין פטור ממס שבח" צילום: אוראל כהן

פישר על יוקר הדיור: "יש להתמודד עם המשקיעים ולהאריך התקופה שבה אין פטור ממס שבח"

נגיד בנק ישראל אמר בדיון בוועדת הכספים, כי יש להגדיל את היקף הקרקע הזמינה ולקצר את הזמן בין תכנון הבנייה לתחילתה

29.04.2013, 12:19 | תומר אביטל

"משנת 2008 מלאי הדירות הקיים והיקף התחלות הבנייה לא ענה על הביקוש. מעבר לזה עליית הביקוש לדירות כנכס להשקעה כתוצאה מירידת התשואה על נכסים חליפיים - הוא גורם חשוב שנובע חלקית מריבית בנק ישראל, וחלקית מהריבית בחו"ל", אלו הסיבות העיקריות למשבר הדיור לדברי נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בדיון מיוחד וועדת הכספים של הכנסת בנושא יוקר  הדיור.  

קראו עוד בכלכליסט

הנגיד הסביר את הצעדים הממשלתיים הדרושים: "יש צורך להגדיל את היצע הדירות - הגדלת היקף הקרקע הזמינה וקיצור משך הזמן בין תכנון הבנייה לתחילת הבנייה בפועל. ממשלות ידעו מה היה נדרש וניסו אך יש כל מיני היבטים של המשק והחברה הישראלית שמתמודדים איתם. צריך גם להתמודד עם משקיעים - אנו ממליצים בעיקר על הארכת התקופה שבה לא מקבלים פטור ממס שבח".

פרויקט בנייה בר"ג (ארכיון), צילום: אוראל כהן פרויקט בנייה בר"ג (ארכיון) | צילום: אוראל כהן פרויקט בנייה בר"ג (ארכיון), צילום: אוראל כהן

בדיון עמוס במצגות וגרפים התכנסו שוב חברי ועדת הכספים לדיון תיאורטי סביב מצוקת הדיור.  פישר הסביר כי "לו היינו מעלים את הריבית, היינו יושבים היום עם שקל מיוסף כי היו יותר השקעות מחו"ל שהיו פוגעות ביצוא". לדבריו, "שני גורמים ארוכי טווח השפיעו בעיקר על עליית מחירי הדיור: הגידול באוכלוסייה והעלייה ברמת החיים. מחירי הדירות עולים באופן יחסי ובמקביל לעלייה בשיעור הצמיחה לנפש. דבר נוסף שהשפיע על עליית מחירי הדירות הוא הירידה המתמדת של הריבית במשק והתשואות האלטרנטיביות במשק. זה גרם לעלייה בביקוש להשקעה בדיור".

פישר הדגיש סיבה נוספת: ירידת התשואה על נכסיי השקעה חלופיים שהובילו לגידול הביקוש להשקעה בנדל"ן.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי (הבית היהודי), פתח את ישיבת הוועדה בדברי ברכה לנגיד: "בזכותו מדינת ישראל צלחה את המשבר העולמי בהצלחה בהשוואה למדינות העולם. לשבחו של הנגיד יש לומר, שבזכות מהלכיו, אף אחד מהבנקים הישראליים לא קרס. יחד עם זאת, אחת ההשלכות היא על שוק הדיור".

בעניין משבר הדיור, אמר סלומינסקי כי "כוועדה אנחנו מתכוונים שלא להרפות מהנושא וכבר בעוד שבועיים – שלושה נקיים דיון המשך".

מרכזת הקואליציה בוועדה גילה גמליאל אמר כי "התירוצים שהעלו הגורמים המקצועיים בישיבה מקוממים. שיישבו כולם יחדיו עכשיו עד שייצא עשן לבן". כמו כן אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כ"א זר לבניין באיגוד לשכות המסחר, אמר כי "לא ניתן לדבר על מצוקת הדיור בישראל מבלי להתייחס למחסור בידיים העובדות באתרי הבנייה. כיום חסרים אלפי עובדים זרים מקצועיים בענף הבניין הישראלי, בעיקר בעבודות הרטובות דוגמת טפסנות, ברזלנות, טיח וריצוף. המחסור בעובדים גורם להאטת הבנייה בצורה משמעותית שכן ברור לכל שבלי בנאים – אין בניינים, וכך היצע הדירות בשוק הולך וקטן והמחירים עולים". 

מנהל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן אמר: "הרפורמה הגדולה בקרקעות כבר החלה, זו עובדה. אולם אין די בשיווק ובהצפת השוק בקרקעות כל עוד לא ניתן לבנות עליהן. חסמים של היתרי בנייה חייבים להיפתר. רשות מקרקעי ישראל מגבשת פיתרון חדשני וייחודי, שמטרתו לייצר היצע גדול של יחידות דיור ולהוריד במחירי הדיור. בשנים 2014-2013 נסיר חסמים בשורה של תוכניות ענק, שרק מהן ייכנסו לשוק 33 אלף יחידות דיור באזורי ביקוש. זו הבשורה האמיתית לתושבי ישראל".

תגיות