אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המסמך הסיני: ישראל מעכבת הגעת פועלים צילום: עמית שאבי

המסמך הסיני: ישראל מעכבת הגעת פועלים

ממשלת סין טוענת במכתב שהעבירה כי היא ממתינה מאז 2007 שישראל תחתום על הסכם להבאת עובדי בניין. רשות ההגירה: "אנו ממתינים להם"

01.05.2013, 08:34 | דותן לוי

ממשלת סין טוענת כי היא ממתינה מאז 2007 כדי לחתום על הסכם בילטראלי בין שתי המדינות שיאפשר יבוא עובדים סינים לישראל, וכי דווקא הצד הישראלי מעכב את קידום התהליך. כך עולה ממסמך תגובה שהעבירה שגרירות סין לנשיא לשכות המסחר עו"ד אוריאל לין בעקבות שאילתה שהגיש בנושא. "סין מעוניינת לחתום על הסכם בילטראלי מאז שנת 2007. הצגנו לרשויות ההגירה בישראל את נייר העמדה שלנו בנושא כמה פעמים, אך עד כה לא זכינו לתשובה. אם הצד הישראלי מסכים לחתום על הסכם להבאת עובדים סינים לישראל, לשכת המסחר של סין תשלח משלחת כדי לנהל משא ומתן בנושא. אפשרות אחרת היא שנציגי רשות ההגירה מישראל יגיעו לסין", לשון המכתב שנשלח מהשגרירות הסינית ללין. העיכוב מונע למעשה את הגעתם לארץ של כ־3,000 פועלים סינים.

קראו עוד בכלכליסט

נושא יבוא העובדים הזרים מעסיק זה כמה שנים את הקבלנים, תאגידי כוח האדם והמדינה בשל התייקרות הדירות אשר בחלקה משויכת בעקיפין למחסור בעובדים זרים, שמוביל באופן ישיר להעלאת שכר העובדים ולעיכובים בלוחות הזמנים בעת בניית הדירות. בעוד בעבר הסתמך ענף הבנייה על העובדים הפלסטינים, המצב הביטחוני גרם לחוסר ודאות בקרב המעסיקים בנוגע להגעתם הסדירה לעבודה, וההגבלות המוטלות על שהייתם מצמצמות משמעותית את שעות העבודה באתרי הבנייה. בעקבות זאת הקבלנים מסתייעים במשך יותר מעשור בעובדים מרומניה, טורקיה, סין וממדינות נוספות. בשנים האחרונות השוק מתבסס בעיקר על פועלים מסין שנחשבים על ידי הקבלנים לפועלים מצוינים.

פועלים סינים. הקבלנים מעדיפים אותם, צילום: תומי הרפז פועלים סינים. הקבלנים מעדיפים אותם | צילום: תומי הרפז פועלים סינים. הקבלנים מעדיפים אותם, צילום: תומי הרפז

בעקבות גביית כספים על ידי חברות כוח אדם במדינות המוצא של הפועלים ואף סחר בבני אדם, המדינה החליטה לאפשר יבוא של עובדים רק ממדינות שעמן נחתמו הסכמים בילטראליים, כך שניתן יהיה למנוע גביית עמלות ולשמור

על זכויות העובדים. אלא שלטענת הקבלנים, מהמדינות שעמן נחתמו הסכמים כאלה אין אפשרות להביא פועלים מיומנים. כך למשל לאחרונה נחתם הסכם עם בולגריה, והתאחדות הקבלנים אף סייעה בבחינת העובדים שמגיעים לישראל. עם זאת, לטענת הקבלנים, חלק מהעובדים שהגיעו אינם אלה שנבחנו בפועל, וגם רמת העבודה שלהם אינה מתקרבת לזו של הסינים.

רשות ההגירה והאוכלוסין מציגה תמונה שונה מזו שמציג המסמך הסיני, שלפיה הסינים הם אלה שמעכבים את הגעת הפועלים. "לשגרירות סין בישראל הוגש מתווה להסכם בין הממשלות, אולם עד כה טרם התקבלה התייחסות השגרירות למתווה; הרשות הציעה כבר לפני שבועות רבים להתאחדות בוני הארץ עובדים מקצועיים מסרי לנקה, ואולם עד כה מסרבים הקבלנים להצעתנו".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תוספת של 30-40 אלף פועלי בניין יעיפו פרוייקטים נדל"ניים מהר
או שיהיו אלה סינים שמרוויחים 15-20 ש"ח בחודש או שיהיו אלה ערבים מיו"ש שירוויחו 9-10 ש"ח בחודש. לי חבל שתנועת העבודה העברית פגה מהעולם ואין מי שישמש דוגמא ושיעודד עבודה פיזית ומתגמלת אצל הנוער המפונק שלנו. חבל שבני הונער שלנו לא יכולים לעסוק בעבודות של גברים ולהרתם להורדת מחירי הדיור.
שוזי  |  01.05.13