אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה חדרי מדרגות קרירים? צילום: שאול גולן

למה חדרי מדרגות קרירים?

היי בלדד, למה תמיד קר בחדרי מדרגות (גם בקיץ)? מרינה רודינסקי

02.05.2013, 08:55 | בלדד השוחי
מרינה היקרה,

הגורמים החשובים ביותר לצינת חדר המדרגות הם דווקא הדברים שלא נמצאים בו. לדוגמה, ברוב חדרי המדרגות אין הרבה חלונות שדרכם השמש יכולה להקרין חום, ושדרכם האוויר יכול להסיע חום מן החוץ. ולכן הם חשוכים וקרירים. גם קירות חיצוניים, שמוליכים את החום מבחוץ, נמצאים במיעוט כי רוב קירות חדר המדרגות פונים לדירות. וזו אחת הסיבות למיעוט החלונות, כמובן.

אבל החוסר הבולט ביותר בחדר המדרגות הוא זה של יצרני החום. אין בו כמעט מכשירים חשמליים (אפילו האור לא נשאר דולק ליותר מדקה או שתיים), ורוב הזמן אין בו גם בני אדם. ובני אדם מייצרים כמויות עתק של חום. בעיקר תודות למח המפותח שלנו. אפשר להגיד שחדר המדרגות קריר בגלל שאנשים לא חושבים בו מספיק.

בחדרי המדרגות אין יצרני חום, צילום: שאטרסטוק בחדרי המדרגות אין יצרני חום | צילום: שאטרסטוק בחדרי המדרגות אין יצרני חום, צילום: שאטרסטוק

היום החם ביותר בשנה אמור להיות סמוך ליום הארוך ביותר, כי בו יש הכי הרבה שמש. אבל למעשה הוא מפגר בכשישה שבועות. למה? לביאה אלון

לביאה יקרה,

לפני שנסתבך עם שנה שלמה, בואי נביט ביום בודד. ככל שהשמש גבוהה יותר בשמים, כך היא מחממת יותר. לשיא גובהה היא מגיעה סביב 12 בצהריים (השעה המדויקת תלויה במיקום שלך, בתנאי מזג האוויר ואפילו בחוקי המדינה - שעון קיץ, לדוגמה, מזיז אותה שעה קדימה), וזו אכן השעה הטובה ביותר למי שרוצה לזכות בכוויות שמש.

אבל שיא החום מגיע מאוחר יותר. גם כאן השעה המדויקת משתנה לפי תנאי הסביבה, אך באזורי זה בדרך כלל קורה סביב שתיים וחצי, אחרי שהשמש הספיקה לחמם טוב טוב כל פיסת אדמה. וזה כל הסיפור. לכדור הארץ לוקח זמן להתחמם ולהתקרר; ולכן הטמפרטורה שלנו מפגרת מאחורי השמש. זה נכון לגבי יום בודד, וזה נכון לגבי שנה שלמה.

ביום הארוך ביותר בשנה חצי הכדור שלנו יכול לקבל יותר חום שמש מאשר בכל יום אחר. והלילה הקצר שמגיע בעקבותיו לא מספיק לו כדי להיפטר מכל החום הזה. אז את היום הבא, הקצת יותר קצר, אנחנו מתחילים חמים יותר משהיינו בבוקר הקודם. וכיוון שגם היום הזה די ארוך, גם בו אנחנו מקבלים יותר חום ממה שאנחנו משחררים בחזרה, והיתרון הולך ונבנה.

אחרי כמה שבועות (כרגיל, תנאי הסביבה משנים את המספר המדויק, ובמיוחד הוא מושפע מנוכחותם של מקווי מים גדולים שאוגרים חום טוב יותר מהאדמה) הימים מתקצרים והלילות מתארכים מספיק כדי שהמאזן ייטה לצד השני, ומאגרי החום שלנו מתחילים להתדלדל לקראת החורף. עוד חזון למועד.

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות