אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אילון: "ליברמן אמר לי שצריך למנות את בן אריה" צילום: שייקה איתן

אילון: "ליברמן אמר לי שצריך למנות את בן אריה"

סגן שר החוץ לשעבר, דני אילון, מעיד במשפט ב"פרשת השגריר" נגד השר לשעבר והאיש שהדיחו מישראל ביתנו. אילון: "אני לא נוקם ולא נוטר. זה לא קשור לעתידי הפוליטי". לעו"ד וינרוט אמר: "מה שאתה עושה גם אני עשיתי ארבע שנים, להגן על הנאשם"

02.05.2013, 12:58 | אביאל מגנזי, ynet

סגן שר החוץ לשעבר, דני אילון, מעיד הבוקר (יום ה') נגד השר לשעבר, אביגדור ליברמן, במשפט שבו מואשם האחרון במרמה והפרת אמונים ב"פרשת השגריר". אילון נותר העד היחיד הטוען שליברמן פעל בקרב חברי ועדת המינויים של משרד החוץ כדי לקדם את מינויו של זאב בן אריה לתפקיד השגריר בלטביה, לאחר שזה מסר לו מידע על חיקור הדין המתנהל נגדו. אילון הדגיש בעדות: "בוודאי שהיה מעורב, הרי לא יעלה על הדעת שהשר לא יהיה מעורב במינויים בכירים. זו לא רק זכותו אלא חובתו". נוכח התקפותיו של עו"ד וינרוט המיצג את ליברמן, אמר אילון: "מה שאתה עושה גם אני עשיתי ארבע שנים - להגן על אותו נאשם".

קראו עוד בכלכליסט

ליברמן, שר החוץ לשעבר, נאשם בעבירות מרמה והפרת אמונים, עקב מעורבותו לכאורה במינויו של בן אריה לשגריר ישראל בלטביה. על סמך עדות אילון, כתב האישום מייחס לו פעילות אקטיבית למען מינוי בן-אריה: הוא הורה לכאורה לאילון לפעול למינוי, בנימוק שהוא המועמד המתאים ביותר, לאחר שבן אריה מסר לו מידע על חקירת המשטרה נגדו.

בעדותו סיפר אילון על פגישתו עם ליברמן קודם לכינוס ועדת המינויים שמינתה את בן אריה: "הייתי במשרדו, דיברנו על נושאים מדיניים ולקראת סוף הפגישה הוא אמר לי שלתפקיד השגריר בריגה לטביה, צריך למנות את בן אריה". אילון נשאל אם להחלטתו של ליברמן להדיחו מישראל ביתנו הייתה השפעה על עדותו במשטרה, והוא השיב בשלילה: "צר לי שהשתרבבו כל מיני פרסומים כאילו אני מונע. זה פוגע בי, אני לא מקבל את זה. אני לא נוקם ולא נוטר, ואין לזה שום משמעות מבחינתי לגבי המשפט. משפט זה דין צדק זה אמת, זה לא קשור בכלל לעתידי הפוליטי".

אילון סיפר בעדות על דרכו במשרד החוץ, והעיד כי ליברמן נהג להתערב במינויים המקצועיים של המשרד. על מעורבות ליברמן במינויים הוסיף: "בוודאי שהיה מעורב, הרי זה לא יעלה על הדעת שהשר לא יהיה מעורב במינויים בכירים. זו לא רק זכותו אלא חובתו. הוא לא השר הראשון שהיה מעורב. המעורבות העיקרית שלו הייתה במקומות מרכזיים בעולם - רון פרושאור באו"ם, יוסי גל בפריז, דני עטר בלונדון והיו מקומות נוספים". הוא ציין את הפן המקצועי בעבודתו של השר: "ליברמן שם דגש מקצועי, ואני אומר זאת לזכותו, דווקא על הפריפריה, על מקומות באפריקה ואמריקה הלטינית או מזרח אסיה".

אילון נשאל על היכרותו עם בן אריה טרם בחירתו, והשיב כי הייתה שטחית ביותר. "נתקלתי בו לראשונה כשקיבל חדר סמוך לחדרי במסדרון, הוא סיפר לי שהתמנה כיועץ מדיני לשר החוץ. בדרך כלל מי שמתמנה לתפקיד הזה, הוא מישהו שהשר נותן בו אמון מקצועי ואישי". לדבריו, "זה מושא קנאה לכל עובדי המשרד, להיות יועץ מדיני בלשכת שר. העניין המקצועי חובק העולם והיוקרה מתוך קרבה למוקדי הכוח. דבר שלישי, זה תמיד קרש קפיצה לתפקידים בכירים. מתקדם יותר מהר וזוכה לתפקידים יותר נבחרים".

  

 דני אילון, צילום: שייקה איתן דני אילון | צילום: שייקה איתן  דני אילון, צילום: שייקה איתן

  

"לא נפלתי מהרגליים"

הוא נשאל לשיחה שהייתה לו עם ליברמן קודם לכינוס ועדת המינויים שמינתה את בן אריה. "הייתי במשרדו, דיברנו על נושאים מדיניים ולקראת סוף הפגישה הוא אמר לי שלתפקיד השגריר בריגה לטביה, צריך למנות את בן אריה". כשנשאל איזו תשובה קיבל מליברמן, השיב "שהוא הטוב ביותר". אילון סיפר כי לא חשב על זה יותר מדי, אך הופתע מעט כי לא ידע בכלל שבן אריה מועמד. "לרוב היו מגיעים אליי כל המועמדים והייתי רואה אותם לכמה דקות. אבל לא נפלתי מהרגליים מהמועמדות שלו".

אילון שאל כיצד העריך את דעתו של ליברמן, והשיב: "כיוון שליברמן מומחה לאזור ברית המועצות לשעבר, זה היה נראה לי טבעי". הוא סיפר כי התנהלותו של ליברמן לא נראתה לו חריגה, "כמו שאמרתי, לא רק לתפקידים בכירים הוא ביקש למנות מישהו, גם למקומות אחרים. לא ראיתי בזה חריג". על הקשר בין השניים סיפר שלא ידע, "מלבד זה שהוא עובד לשכתו. מבחינתי זה הוסיף לכך שהוא ראוי ודואגים לו".

לא אפליל את השר בפומבי

בקשר לעדותו במשטרה שסתרה את זו של מנכ"ל משרד החוץ יוסי גל בדבר הוראתו של ליברמן למנות את בן אריה, אמר אילון: "עברנו על המועמדים כמו שאנחנו עושים תמיד, כולל ריגה. אמרתי לו, 'אתה יודע שהשר רוצה את בן אריה לריגה?' הוא אמר לי 'כן, הוא דיבר איתי'. אני מניח שהוא התכוון שהשר דיבר איתו".

התובעת שאלה את אילון כיצד בראיון שסיפק לערוץ 1 בנובמבר 2012, בניגוד לעדותו במשטרה ובבית המשפט, לא הזכיר את השיחה עם ליברמן וטען שאינו זוכר אותה. אילון אמר: "ניסיתי שלוש פעמים להתחמק מהשאלה, אבל בכל זאת הייתי בפינה. אף אחד לא מצפה שאני אפליל שר חוץ בפומבי, עם כל ההשלכות שיכולות להיות לזה.עם כל הכבוד לגברת אבן, היא לא שופטת והאולפן שלה הוא לא בית משפט. מבחינתי זו הייתה אמירה דיפלומטית".

אילון סיפר כי לאחר שהמינוי התקבל דיווח על כך לליברמן: "לאחר ההחלטה נהגתי להודיע לו. במקרה הזה, כיוון שהיו לו מועמדים מועדפים, הייתי נוהג לדווח לו. אמרתי לו שהמינוי של בן אריה עבר והוא הודה לי".

סגן השר לשעבר העיד כי לא ידע על שבן אריה העביר לליברמן מידע סודי על חקירתו וגם לא על דו"ח ביקורת של מפקח המשרד דאז, שביקר את תפקוד שגרירות בלרוס תחת בן אריה. אילון סיפר כי ליברמן גם לא סיפר לו על שיחה שניהל עם המפקח בנושא. על ישיבת הבחירה עצמה סיפר אילון כי לא היה בה שום דבר חריג, וכי הבחירה נעשתה פה אחד, כמו לרוב המועמדים.

בחקירה הנגדית שניהל עו"ד יעקב וינרוט, ניסתה ההגנה לערער את אמינותו של אילון. העו"ד עימת אותו נוכח הסתירות בין העדויות שמסר במשטרה לבין הרישום ביומנו לגבי הנוכחים בפגישות שערך. עוד טען וינרוט: "הולדת שיחה שלא הייתה ולא נבראה". אילון השיב כי זה מופרך: "אני הייתי שם ולא אתה".

וינרוט הטיח בו כי רק את השיחה שבה ליברמן כביכול הורה לו למנות את בן אריה הוא זוכר, "יתר הדברים אתה מקפל כמו בצל". אז איבד אילון מעט משלוותו והשיב: "אני מקווה שאתה לא משווה אותי לבצל".

  

ח"כ אביגדור ליברמן, צילום: עמית שאבי ח"כ אביגדור ליברמן | צילום: עמית שאבי ח"כ אביגדור ליברמן, צילום: עמית שאבי

אווירה קרירה בכניסה לדיון

עם כניסתם לאולם ניצבו אילון וליברמן זה לצד זה, והנהנו בראשם זה כלפי זה אך לא לחצו ידיים, אף שעמדו סמוכים. כשנשאל ליברמן על הפגישה המחודשת ביניהם, השיב בבדיחות: "אני לא מבין למה כולם מתרגשים, האירוע הכי דרמטי הוא ההפסד של ברצלונה".

עד כה העידו ארבעה עדים במשפט: לצד גל ורודד, עלה להעיד בן אריה עצמו שסתר חלק מגרסותיו במשטרה וטען כי לא שוחח עם ליברמן על החיקור נגדו, אלא רק מסר לו פתק, ומלבדו הופיע גם ויקטור הראל, לשעבר המפקח הכללי במשרד החוץ, שסיפר על מסמך שחיבר על תפקודו הלקוי של בן-אריה כשגריר בבלרוס. הוא טען כי מרבית חברי ועדת המינויים ידעו על כך, וכי אף עדכן בכך את ליברמן עצמו.

את ליברמן מייצגים בבית המשפט עורכי הדין יעקב וינרוט, גיורא אדרת, ירון קוסטליץ, נתי שמחוני ועודד גזית. את פרקליטות המדינה מייצגים עו"ד מיכל סבל-דראל, סגנית מנהלת המחלקה הכלכלית, ועו"ד ערן זלר, בכיר במחלקה. 

תגיות