אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השפל בתשואת האג"ח הממשלתיות מרמזת כי המציאות השתנתה

השפל בתשואת האג"ח הממשלתיות מרמזת כי המציאות השתנתה

תהליך ירידת המינוף בעולם גורר ירידה בקצב האינפלציה העולמית, כתוצאה מכך ריביות יישארו נמוכות, ורמות הצמיחה לא ידביקו הרמות אליהן הורגלנו

05.05.2013, 10:30 | דודי רזניק
בשנים האחרונות, אם לדייק מאז סוף 2008, אנו עדים לתופעה עולמית של ירידת תשואות (שמשמעותה עליית מחיר) באיגרות החוב הממשלתיות ברחבי העולם. ירידת התשואות בעולם מקורה במדיניות הבנקים המרכזיים בעולם ששילבה הורדת ריביות הבסיס לרמות שפל חסרות תקדים, יחד עם פעילות ענפה של קניות איגרות חוב ממשלתיות (הנמשכת גם בימים אלו) לטווח ארוך במטרה לתמוך בצמיחה עולמית.

ירידת התשואות בעולם ובארץ לאורך השנים האחרונות הביאה משקיעים רבים להאמין כי שוק האג"ח הממשלתי הולך ומתייקר ויש אף כאלו שטענו וטוענים כי מדובר בשוק "בועתי". כדוגמא ניתן להביא את דבריו של "מלך האג"ח" בארה"ב ביל גרוס, המנהל את קרן פימקו, הקרן הגדולה ביותר בעולם לניהול אג"ח, שבמספר פעמים מאז סוף שנת 2008 התבטא נגד רמות המחירים בשוק האג"ח הממשלתי בארה"ב, אם כי ייאמר לזכותו כי ידע גם לחזור בו ולהודות על טעותו.

כמו בעולם גם בישראל אנו שומעים בהזדמנויות שונות הערכות משקיעים כי תשואות איגרות החוב הממשלתיות בשפל ואינן מעניינות. ריטואל קבוע זה חזר על עצמו כאשר התשואות הארוכות ירדו מ-6% ל-5%, מ-5% ל-4% וכיום כאשר התשואות ל-10 שנים נוגעות ברמות של 3.5%.

ברמה עולמית ניתן לראות כי התשואות השקליות ל-10 שנים בישראל אינן חריגות ביחס למדינות דומות (דירוג, צמיחה, אינפלציה, תוצר) ואולי אפילו מעט גבוהות, ובהשוואה למדינות ה OECD התשואות בישראל בוודאי אף גבוהות משמעותית.

יו"ר הפד בן ברננקי, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, צילום: איי פי יו"ר הפד בן ברננקי, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר | צילום: איי פי יו"ר הפד בן ברננקי, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, צילום: איי פי

המסחר בשוק איגרות החוב הממשלתיות בעולם ממחיש אולי בצורה הטובה ביותר את השינוי שעבר בעולם מאז פרוץ המשבר בשנת 2008. תשואות האג"ח הממשלתיות שירדו לשפל ממחישות כי מדובר בסדר עולמי חדש בכלכלות העולם, כאשר המשמעות המיידית הינה כי תהליך ירידת המינוף בעולם גורר ירידה בקצב האינפלציה העולמית, כתוצאה מכך ריביות יישארו נמוכות, ורמות הצמיחה לא ידביקו הרמות אליהן הורגלנו טרום המשבר.

לפיכך נראה כי האבחנה לגבי שווקי האג"ח הממשלתי בישראל ובעולם כשווקים "בועתיים" הינה אבחנה שגויה הלוקה בהבנת התהליכים העוברים על העולם פוסט משבר 2008.

ברור מאליו כי תשואות איגרות החוב הממשלתיות בעולם יכולות לעלות ולרדת בנקודת זמן כזו או אחרת אולם נראה כי הרמה האבסולוטית בשנים הקרובות תהיה רמה הנמוכה משמעותית מרמת התשואות טרום המשבר.

לפיכך, עלינו לצפות כי בתקופה הקרובה התשואות עוד עשויות לגעת ברמות שעד לפני מספר חודשים נחשבו לרמות דמיוניות. מנהלי השקעות בארץ ובעולם חייבים להפנים את העובדה כי המציאות השתנתה, והכלים בהם ניתחנו וניהלנו תיקי השקעות בשנים עברו ככל כנראה אינם רלוונטיים עוד.

דודי רזניק הוא מנהל דסק מחקר מקרו בלאומי שוקי הון.

תגיות