אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ראובן שיף: יש לבטל פטורים המסתכמים במיליארדי שקלים

שותף מנהל ב-RSM שיף הזנפרנץ ושות' משרד רואי חשבון בוועידת "כלכליסט" לעסקים קטנים ובינוניים: "יש שלושה פטורים שצריך לעשות להם רביזיה ומהר – חוק לעידוד השקעות הון, הפטור ממע"מ על מכירת פירות וירקות והפטור ממכירת דירות יד שנייה ושלישית"

06.05.2013, 11:20 | מיקי פלד

"העלאת מס מדכאת יזמות ובמקום זה צריך לבטל פטורים", כך אמר היום רו"ח ראובן שיף, שותף מנהל RSM שיף הזנפרנץ ושות' משרד רואי חשבון בוועידה השביעית של "כלכליסט" לעסקים קטנים ובינוניים. שיף אמר כי "אנו נמצאים בעיצומם של דיוני התקציב לשנה וחצי הקרבות וסוגיות כבדות של גרעון מהתוצר, התיעדוף הנדרש מההוצאות ואיך להגדיל את ההוצאות בעזרת הגדלת המסים. האם הדרך הנכונה היא להגדיל את נטל המס? לא, העלאת מסים מדכאת צמיחה ומביאה לאנטי יזמות".

ראובן שיף , צילום: נמרוד גליקמן ראובן שיף | צילום: נמרוד גליקמן ראובן שיף , צילום: נמרוד גליקמן

לדבריו, מה שצריך לעשות זה לטפל בפטורים שישנם במערכת המס המסתכמים בכ-38 מיליארד שקל בשנה. "יש שלושה פטורים שצריך לעשות להם רביזיה ומהר – חוק לעידוד השקעות הון, שחוקק ב-1959 והמטרה שלו היתה להביא מטבע חוץ לקופת המדינה ולדאוג לתעסוקה באזורים מוכי אבטלה. נושא המט"ח כבר לא רלבנטי והחוק הזה גורם לאפלייה אדירה ולא מוצדקת. לא ייתכן שמפעל שממוקם באשדוד או חדרה ישלם מס חברות בשיעור של 25% ומפעל אחר שמייצא פחות או לא מייצא בכלל ישלם 12% בלבד שלא לדבר על הטבות אחרות למפעלים שמשלמים 7% ופחות. הפער הזה עולה לקופת המדינה 5 מיליארד שקל בשנה ואפשר לקצר לפחות מחצית מהפטור הזה".

"פטור שני שאין לו מקום הוא הפטור ממע"מ על מכירת פירות וירקות. הגיע העת לבטל את הפטור הזה והנושא הזה עלה חדשות לבקרים. ראש הממשלה היה בעיצומו של תהליך וחזר בו. אני מכיר את השיקולים למה לא לבטל את הפטור הזה אך אני לא מוצא סיבה רציונאלית מדוע על תפוח עץ טרי לא משלמים מע"מ ואם הוא בקופסת שימורים יש מע"מ. הפטור הזה עולה מעל 2 מיליארד שקל לשנה. אגב, במדינות ה-OECD לקראת מע"מ אחיד ולא דיפרנציאלי.

פטור אחר שקיים הוא פטור ממכירת דירות יד שנייה ושלישית. אין סיבה בעולם שבעל וילה בארסוף או סביון ייהנה מפטור על מכירת הוילה שלו. הוא צריך לשלם מס רווח הון כמו על כל מכירת נכס אחר. הנושא הזה הוא דוגמה לחוסר צדק חברתי משווע".

שיף הוסיף כי "צריך לעבור בחקיקה מהלך שנקרא יבוא הון או גילוי מרצון בעגה המקצועית. יושב בחו"ל במחשכים הון שמוערך בעשרות מיליארדי דולרים. אני מעריך שחלקו הגדול לא נובע מפעיליות עבריינית ואינו הון שחור במובן הרחב של המילה, אלא נובע משינויי החקיקה של העשור האחרון שחלק מאזרחי מדינת ישראל הפכו להיות עברייני מס בפועל. מדינה צריכה לקבל החלטה פרקטית גם אם לא פופולארית, לא רק צודקת אלא גם חכמה. לצאת במבצע מקיף בצורת חקיקה של גילוי מרצון של אותו הון ולאפשר לאזרחים להביא אותו חזרה עם שיעור מס של 20% שהוא סביר וגם קופת המדינה תרוויח כסף משמעותי".

שיף אמר עוד כי "בסוף השבוע יצא לי לקרוא את חוק ההסדרים החדש. יש שם הרבה מאוד סעיפים ויש בו פרק שגובל ממש באבסורד. יש סוגייה אחת שאומרת כי כל בעל עסק שיוועץ עם עו"ד או רו"ח או יועץ מס בסוגיית מס אז אותו בעל עסק יצטרך לדווח על כך בדו"ח השנתי שלו. אני חושב שאנו כאזרחי מדינה צריכים להחליט האם אנחנו מדינה דמוקרטית או מדינה עם סממנים אפלים שכאלו. סוגייה נוספת היא על נקיטת עמדה שונה ממה שחושבת רשות המסים. במדינה דמוקרטית אין את הסמכמות לרשות המבצעת להיות מעל החוק. הסמכות לפירוש החוק נתונה לרשות השופטת. אני מקווה ששר האוצר יתעשת ויבין שבחוק ההסדרים יש סעיף לא חוקתי".

תגיות