אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקבלנים: הארכת תיקון לחוק מיסוי מקרקעין יצמצם האשראי לבנייה ב-4 מיליארד שקל בשנה

פרסום ראשון

הקבלנים: הארכת תיקון לחוק מיסוי מקרקעין יצמצם האשראי לבנייה ב-4 מיליארד שקל בשנה

לקראת הדיון בתיקון 70 לחוק בוועדת הכספים בכנסת, מתריעים הקבלנים: תימנע בנייתן של 2,900 דירות בשנה

07.05.2013, 09:29 | עינת פז-פרנקל

התאחדות בוני הארץ מתריעה כי הארכת תוקף תיקון לחוק מיסוי מקרקעין תצמצם את היקף האשראי לבנייה ב-4 מיליארד

 שקל ותמנע בנייתן של 2,900 יחידות דיור חדשות כל שנה. כך עולה ממכתב ששיגר הארגון, המייצג את הקבלנים ויזמי הנדל"ן בישראל, לוועדת הכספים של הכנסת, לקראת דיון בנושא היום.

קראו עוד בכלכליסט

ועדת הכספים תדון הבוקר בהארכת הוראת תיקון 70 לחוק מיסוי המקרקעין, ובהתאחדות בוני הארץ טוענים כי לתיקון יהיו השלכות כבדות על ענף הנדל"ן והבנייה למגורים, הוא יגרום לירידה בהתחלות הבנייה ולהעמקת קשיי האשראי והמימון של היזמים.

תיקון 70 קובע חיוב חדש ביחס למס שבח, המוטל כיום על המוכר בעת מכירת דירה, ושיעורו עומד על 25% מערך הדירה, למעט פטורים שונים הקבועים בחוק. על פי תיקון 70, במכירת זכות במקרקעין חייב רוכש הדירה להעביר לרשות המיסים תשלום על חשבון המס שהמוכר חייב בו. במילים אחרות: רוכשי דירות מקבלנים מחויבים בהעברת תשלום מקדמה למס שבח לאחר ששילמו 40% ממחיר הדירה. התיקון חל גם על רוכשי דירות מיד שנייה. הקבלנים מתנגדים להארכת הוראת התיקון לחוק.

דירות בבנייה. הארכת התיקון תצמצם את האשראי לענף ב-4 מיליארד שקל ותמנע בנייתן של 2900 דירות בשנה, צילום: גדי קבלו דירות בבנייה. הארכת התיקון תצמצם את האשראי לענף ב-4 מיליארד שקל ותמנע בנייתן של 2900 דירות בשנה | צילום: גדי קבלו דירות בבנייה. הארכת התיקון תצמצם את האשראי לענף ב-4 מיליארד שקל ותמנע בנייתן של 2900 דירות בשנה, צילום: גדי קבלו

לדברי אליאב בן שמעון, מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, "אין ולא הייתה כל תכלית הגיונית לחייב רוכשי דירות מקבלן בתשלום מס שבח על חשבון המוכר (הקבלן), שכן בניגוד למוכרי דירות מיד שנייה, הקבלן אינו חייב במס שבח אלא במס הכנסה. לכן, למעשה מדובר בהקדמת תשלומי מס הכנסה של הקבלנים ותו לא".

בן שמעון סבור כי מדובר "בצעד חריג וחמור המוחל על קבלנים בשונה מכל משלח יד אחר". מכיוון שהקבלנים צריכים להקדים ולשלם את המס, תיקון 70, ככל שיוארך, מביא למעשה "לצמצום היקף האשראי לבניה בהיקף של 4 מיליארד שקל בשנה, מה שיביא לצמצום בהתחלות בנייה פוטנציאליות של כ- 2,900 דירות".

על פי בדיקה שערכה התאחדות בוני הארץ, לצורך קבלת טופס 50 (אישור מס השבח הקבלני), סכום ההון שיוקפא בחשבונות הליווי הבנקאיים של הקבלנים מוערך במיליארד שקל. הון עצמי מוקפא זה שקול ל-4 מיליארד שקל במונחי אשראי, שכן כנגד הון עצמי זה ניתן להתחיל פרויקטים בליווי בנקאי. במונחי דירות, מדובר ב-2,900 יחידות דיור שבנייתן לא תתאפשר, כאמור.

עוד מציין בן שמעון, כי כאשר תוקן החוק לראשונה, הצהירה רשות המיסים כי תכלית תיקון 70 היא דאגה להבטחת רישום דירות על שמם של רוכשי הדירות. "עם כל הכבוד הראוי, לא זו בלבד שחוק המכר (דירות) מסדיר נושא זה, ואף מאפשר הטלת קנס פלילי על קבלן שאינו עומד בחובת הרישום הקבועה בחוק, אלא שתיקון חקיקה זה לא תרם דבר למטרתו המוצהרת, שכן הבטחת רישום הדירה על שם רוכש הדירה מותנה במספר גורמים כגון אישור תשלום מס רכישה ואישור מהעירייה", מסביר בן שמעון. "נראה שמה שהיה הוא שיהיה - מחד, קוראים לנקיטת צעדים להגדלת היצע הדירות וטיפול במחירי הדירות, ומאידך, קובעי המדיניות מובילים לצמצום בהתחלות הבנייה והעמקת קשיי אשראי והמימון של הקבלנים".

תגיות