אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מס החברות יעלה רק ל-26% לעומת 40% בארה"ב צילום: בלומברג

בדיקת כלכליסט

מס החברות יעלה רק ל-26% לעומת 40% בארה"ב

חוק ההסדרים החדש מתמודד כמובטח עם שיעורי מס החברות בישראל ובכללם שיעורי המס המופחתים הניתנים לחברות מייצאות במסגרת החוק לעידוד השקעות הון, אך לא מתמודד עם חברות הענק ששיעור המס שלהן נותר נמוך ואין כוונה להעלותו בקרוב

08.05.2013, 08:00 | הדר קנה

חוק ההסדרים החדש מסדיר את עליית מס החברות הכללי לשיעור של 26% (עלייה של 1%), וכן את שיעורי מס החברות המופחתים שמסגרת חוק עידוד השקעות הון, שיתקבעו על שיעור מס של 15% במרכז ו־10% בפריפריה. המיסוי על דיבידנד יעלה מ־15% ל־20%.

קראו עוד בכלכליסט

שיעור מס החברות גם לאחר העלאת המס ובמיוחד תחת משטר ההטבות של החוק לעידוד השקעות הון נחשב נמוך ביחס למדינות רבות בעולם.

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי שורה ארוכה של חברות משלמות בישראל מס נמוך יחסית, כך למשל מכתשים אגן ששילמה בשנת 2012 מס ממוצע של 10% בישראל, לעומת מס אפקטיבי ממוצע בעולם בשיעור 24.2%. כיל שילמה מס חברות ממוצע של 15% בישראל לעומת כ־23% בעולם ופרוטרום שילמה בישראל מס חברות של 15%–17%, לעומת 22%–25% בעולם.

פרופ פרופ' מנואל טרכטנברג | צילום: אוראל כהן פרופ

טרכטנברג: "להעלות יותר"

פרופ' מנואל טרכטנברג, המועמד לתפקיד נגיד בנק ישראל, התבטא במהלך דיוני הווועדה על שמו בעד העלאת מס החברות אף ביותר מאחוז אחד: "לגבי העלאת מס החברות, אני מופתע ששמתם את ה־25%, אני רוצה להגיד לכם שדעתי כבר ידועה ואני חוזר עליה, 25% זה לא מספיק, זה לא מספיק כבר עכשיו, רק שתדעו... אני סבור שמס חברות צריך לגדול לפחות עד ל־26% כלומר, בעוד נקודת אחוז אם לא שתיים (הכוונה ל־27%)".

יורם גבאי לשעבר הממונה על הכנסות המדינה וחבר בוועדת טרכטנברג מחזיק בדיעה הפוכה, לדבריו: "לישראל כללי תחרות פחות נוחים. במדינות ה־OECD ממוצע מס החברות הוא 25.4%, ישראל לא יכולה להיות בנחיתות בשיעורי המס. גם ככה אנחנו לא מהמדינות היציבות בעולם".

מסלולי מס מיוחדים לא ייפגעו

במקביל להעלאת מס החברות החליט לפיד על שינוי שיעורי המס בחוק לעידוד השקעות הון אך לא על פגיעה במסלולי המס המיוחדים מהם נהנות חברות ענק ששייכות למסלול המפעלים האסטרטגיים כמו טבע ואינטל לפיד החליט כי שיעורי המס של החברות יעמוד על 5% בלבד.

רק השבוע הוטחה ביקורת ציבורית קשה לאור הפרסום ב"כלכליסט" של הטבות המס להן זוכות החברות הגדולות, כפי שעלה בדו"ח מינהל הכנסות המדינה. על פי הדו"ח בשנים 2010-2003 חל זינוק של 140% בהטבות המס שהמדינה חילקה לחברות הגדולות במסגרת החוק.

תגיות