אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חלפו 10 שנים מאז הועלתה הדחיפות בשיפור מערך הדלק הסילוני" צילום: יאיר שגיא

דו"ח המבקר

"חלפו 10 שנים מאז הועלתה הדחיפות בשיפור מערך הדלק הסילוני"

מדו"ח המבקר עולה כי מספר אירועים שהשביתו את נתב"ג בגלל חשש לדלק מזוהם לא הניעו את רשות שדות התעופה ומשרד האנרגיה לטפל בנושא בצורה ראויה

08.05.2013, 16:01 | ליאור גוטמן

לפני כשבועיים רעשה המדינה בגלל שעובדי רשות שדות התעופה איימו להשבית את מערך הטיסות היוצאות והנכנסות. אולם דו"ח מבקר המדינה, יוסף שפירא, שפורסם היום (ד'), מציף בעיות במערך הפיקוח על איכות הדלק הסילוני שעלולות לגרום לנוסעים לוותר על ה'תענוג' בעלייה לטיסה. הסיבה לכך היא כי עד היום לא גובש תקן מחייב לדלק, שדרוג מערך ההולכה לא בוצע והפיקוח על איכות התדלוק נשארה לוקה בחסר.

קראו עוד בכלכליסט

בדיקת המבקר החלה במאי 2011, אז התגלה זיהום שמקורו לא ידוע במסנני המטוסים שבעקבותיו נסגר נתב"ג. כדי למנוע אסון הושבת מערך הטיסות ונבדקו מכלי הדלק וצנרות ההזרמה הממשלתיות, אירוע שהפך לאחר ימים ספורים למטווח הטחת האשמות בין משרדי האנרגיה, רשות שדות התעופה, חברות הדלק, בעלי בתי הזיקוק וחברות ממשלתיות להולכת דלקים, הכל במטרה למצוא מי אשם בקרקעו עשרות אלפי נוסעים. למרבה הפלא, האשם לא נמצא עד היום, כמו גם פענוח מהו מקור הזיהום שמונע ממטוסים מלהמריא.

נתב"ג, צילום: שאול גולן נתב"ג | צילום: שאול גולן נתב"ג, צילום: שאול גולן

הדלק מזוהם? את מי זה מעניין

לטענת שפירא: "ההחלטה על הפסקת תדלוק המטוסים ב-5.5.11 התקבלה בשעה 12:53", מה שהוביל לחסימת נתיבי האוויר האזרחיים שלוש שעות לאחר מכן. הנימוק: חומר חשוד סותם את המסננים וקיים חשש לאיכות הדלק הסילוני. אולם מבקר המדינה מצא ש"שבעיית סתימת המסננים בנתב"ג החלה כחודש לפני כן ובמהלכו היא הלכה והחריפה, גורמים שהיו מעורבים בטיפול בבעיה, בייחוד רש"ת, לא עדכנו בתקופה זו את מינהל הדלק לגביה".

אם לא די בכך, מהדו"ח עולה כי גם בעת האירוע עודכן מנהל מינהל הדלק כשעתיים וחצי לאחר קבלת ההחלטה על הפסקת תדלוק המטוסים. מסיבה זו האיחור מנע מהמנהל את המעורבות הדרושה בהליכי קבלת ההחלטות הנובעת מהאחריות והסמכויות המוטלות עליו בשעת אירוע זיהום דלק חריג מעין זה.

האם מדובר באירוע חריג? לדעת מבקר המדינה התשובה שלילית: ב-2008 נרשם אירוע שומה של חשש לדלק מזוהם אולם "נמצא כי האחראים ברש"ת לא בדקו ביסודיות את הסיבות לאירוע. לא נמצאו מסמכים המלמדים שהאחראים ברש"ת רשות שדות התעופה - ל"ג), דיווחו על אירוע זה למינהל הדלק ולרת"א (רשות התעופה האזרחית - ל"ג). הועלה כי לא היו לרש"ת נוהלי טיפול באירועי דס"ל (דלק סילוני - ל"ג) ודיווח עליהם, והיא הכינה נהלים כאלה רק לאחר האירוע ממאי

2011".

אם מוספים על הביקורת את העובדה שאירוע נוסף התרחש בשנת 2005, ואחד נוסף כבר בשנת 2000, מגיעים למסקנה שמישהו פשוט מחכה שיקרה פה אסון כדי להתמודד עם הבעיה.

השורה התחתונה: "משרד מבקר המדינה מעיר כי על אף שעברו יותר מעשר שנים מאז שהועלתה הדחיפות לשיפור מערך אחסון הדס"ל בנתב"ג, לא נבנה מכל נוסף בחוות המכלים הקיימת. זאת ועוד, הנהלת רש"ת לא הכריעה בין החלופות ולא הכינה תכנית אב של מערך הדס"ל בנתב"ג, ואף לא בחנה את התוצאות וההשפעות הנוגעות לכך, בכלל זה את ההיבטים הכלכליים, המסחריים, התפעוליים, המשפטיים, האסטרטגיים והבטיחותיים, מתוך ראייה ארוכת טווח". והנוסעים? שיתפללו.

משרד האנרגיה נרדם בשמירה

גם משרד האנרגיה, הוא הגוף שאחראי על אספקת דלקים והולכתם, נמצא אשם בהתעלמות מהמצב. "הביקורת העלתה כי אף שהליקויים בתחום הסינון בשרשרת אספקת הדס"ל הועלו כבר בשנת 2000 - ליקויים שחזרו ונשנו משך שנים, התעלם מהגורמים האחראים לנושא, בראשם מינהל הדלק, עדיין לא תכננו תכנית כוללנית ומתואמת למערך סינון הדס"ל ברשת הארצית", אומר שפירא. עוד נטען ש"הנהלת משרד האנרגיה, שמינתה חלק מהוועדות (לבדיקת הזיהומים - ל"ג) ואישרה את המלצותיהן, על פי רוב לא עקבה אחר יישום ההמלצות". לפיכך, מבקר המדינה ממליץ להוציא את הפיקוח מידי משרד האנרגיה מכיוון ש"במצב זה, מתעורר ספק אם יש די בהמלצות של הוועדות שבדקו את האירועים בתחום הדס"ל על מנת למנוע הישנותן של תקלות מעין אלו" ולכן קיימת המלצה "לבחון הקמת גוף משותף למעקב אחר יישום של המלצות הוועדות ולקידום הפעולות הנדרשות כדי שאיכות הדס"ל, התחזוקה ותפעול התשתיות יהיו תקינים".

ממשרד האנרגיה נמסר בתגובה ש"אירועי הדס"ל אשר אירעו במהלך השנים ואשר דווחו למשרד האנרגיה והמים, טופלו תמיד באופן מקצועי יעיל ומקיף. סמכות משרד האנרגיה והמים בנושאי הדס"ל הינה לגבי תקני איכות המוצר, ולא לגבי נהלים לתחזוקה ולתפעול של מערכות השינוע. ועדת הבדיקה של אירוע הדס"ל במאי 2011 מצאה כי המוצר עמד בתקן. במסגרת מסקנות הוועדה, הומלץ על הפיכת תקני התחזוקה למחייבים, על ביצוע מחקר לגבי השפעת תוספי הדס"ל וכן על ביצוע בדיקות מדגמיות כביקורת נוספת לבדיקות השוטפות של גורמי התפעול, וכך נעשה. במסגרת הדו"ח עולה מחדש חשיבות קידומו של חוק משק הדלק אשר הכין המשרד. החוק יסדיר בין היתר, את האחריות הישירה בשדה התעופה ואת האחריות של מפעילי מערכות השינוע. הצעת החוק מתוכננת לעלות לאישור מליאת הכנסת במושב הקרוב".

מרש"ת נמסר בתגובה: "הרשות מאמצת את החלטת הביקורת לקיום גוף מרכזי שיכוון את הרגולציה על הפעילות בתחום הדלק הסלוני ויהיה בעל סמכויות וכלים מתאימים לפיקוח לאכיפה ותאום. רש"ת פועלת ותמשיך לפעול ליישום המלצות וממצאי הביקורת.". עוד אומרים שם ש"זיהום הדלק, במאי 2011, אירע מחוץ לשטחי נמל התעופה בן גוריון. הטיפול במשבר הדלק במאי 2011 היה לעילא ולעילא ובסטנדרטים בטיחותיים מהמחמירים בעולם".

 

תגיות