אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במה טועה לפיד? צילום: יואב גלאי

במה טועה לפיד?

לכבוד שר האוצר החדש - מדיניות כלכלית בעשרה שיעורים. והפעם: מדוע אסור להעלות מסים באופן קיצוני, ואיפה נכון לקצץ

10.05.2013, 08:03 | אליס ברזיס

שר האוצר יאיר לפיד זכה לביקורת חריפה על מדיניותו. עם זאת, יש להודות שתקציב זה מקשה מאוד על האוכלוסיות הלא עובדות, ולכן בטווח הארוך, אנו נראה שיעורי השתתפות גבוהים יותר בעבודה, וזו בשורה משמחת.

קראו עוד בכלכליסט

הרתיעה מהפסד

למה אין להעלות מיסים באופן דרסטי, ולמה הקיצוצים צריכים להיות יותר מתונים, ולאורך זמן? התיאוריה של "הרתיעה מהפסד" יכולה להסביר זאת.

שר האוצר יאיר לפיד. עדיף להוריד הוצאות ממשלה מאשר להעלות מיסים, צילום: עמית שאבי שר האוצר יאיר לפיד. עדיף להוריד הוצאות ממשלה מאשר להעלות מיסים | צילום: עמית שאבי שר האוצר יאיר לפיד. עדיף להוריד הוצאות ממשלה מאשר להעלות מיסים, צילום: עמית שאבי

הנה תופעה מעניינת: נניח כי שאלתם אדם מסוים כמה הוא מעוניין לשלם עבור עט ספציפי, והמחיר שהוא נקב עמד על 3 שקלים. כמה שעות מאוחר יותר, אם תשאלו אותו כמה הוא מוכן לקבל כדי למכור את אותו עט, אחרי שכבר הפנים שהעט הוא שלו, תשובתו תהיה שונה. רוב הנשאלים שרק לפני כמה שעות היו מוכנים לקנות את העט ב-3 שקלים, יסכימו מעתה להיפרד ממנו רק תמורת סכום שנע בין 4 ל 5 שח'. אפקט זה של אי-סימטריה בין שווי המוצר לפני רכישתו לבין השווי שלו, אחרי שהפרט הפנים כי המוצר הוא חלק מהונו, נקרא "הרתיעה מהפסד". אפקט זה מסביר כמה מהטעויות בהצעת התקציב.

התיאוריות הקלאסיות מבוססות על כך שישנה סימטריה בבחירת מדיניות כלכלית. במילים פשוטות יותר: עוצמת השמחה שלנו על תוספת של 100 ₪ בתלוש השכר תהיה זהה לחלוטין לעוצמת האכזבה שלנו, אם נגלה שהורידו לנו את השכר ב-100 ₪. בחיים, כפי שאנחנו מכירים וכפי שראינו בדוגמה עם העט, הדברים נראים אחרת. תיאורית "הרתיעה מהפסד" מראה כי עדיף להימנע מלהיות "נחמד" ולחלק תקציבים לתקופת מה, ולאחר מכן, לקצץ.

כלכלנים אשר לא לוקחים בחשבון את תיאוריית "הרתיעה מהפסד", טועים בתחזית שלהם לגבי השפעת המיסים. המדיניות של העלאת מס הכנסה תגרום לכך שנכנס למערבולת שמזינה את עצמה: העלאה זו תביא להאטה במשק וזו בעצמה - תביא לגרעון גדול יותר.

זה בדיוק מה שקרה באירופה. מדינות אירופה, בהמלצת קרן המטבע הבינלאומית, העלו מיסים, אך בסופו של דבר לא הצליחו להקטין את הגירעון. כעת הם נשארו ליד שוקת שבורה, עם אבטלה חסרת תקדים. ראש מחלקת המחקר בקרן המטבע, פרופ' אוליבייה בלנשרד, אף הודה כי לא צפה שמדיניות מרסנת ועליית המיסים ביוון וספרד תביא לתוצאות כה גרועות על משקים אלו. עלינו לזכור כי לפעמים גם כלכלנים טועים בהמלצותיהם, בייחוד כשאינם מכירים את התיאוריות החדשות, וביניהן גם את המחקרים שמראים כי עדיף להוריד הוצאות ממשלה מאשר להעלות מיסים.

לכן, השר לפיד טועה. הוא צריך להציג לציבור את החזון שלו, ולהזכיר שהמדיניות לשנת 2013-2014 היא רק התחלה של תהליך ארוך טווח. כפי שהסברתי בשיעור השני, אין להתבונן בגירעון ממשלתי של שנה מסוימת אלא בתוואי לאורך השנים. לפיד צריך להציג את התוואי של הגירעון ל-10 השנים הבאות ולהראות שלאט אך בטוח נרד מגרעון של 5% ל-2%. לכן, בקשר לגירעון של השנה, אין מנוס מלהגדיל את מסגרת התקציב.

כראייה לכך, רוב מדינות אירופה מגדילות השנה את גרעונן. איטליה בחרה בממשלה חדשה שהודיעה כי תפסיק להעלות מיסים ותנקוט במדיניות מוטית צמיחה; גם צרפת הודיעה שיש צורך למתן את המדיניות המרסנת. לאור "הסלטה לאחור" של קרן המטבע ולאור השינוי באירופה, אנו לא צריכים לנקוט במדיניות דרסטית בקשר לגודל הגירעון בפועל. המטרה היא לנהוג באחריות עם מבט לעתיד: עלינו להקטין בהדרגה את הוצאות הממשלה שלא מגדילות את הצמיחה ולנקוט ברפורמה משמעותית בסקטור הציבורי. על כך אפרט בשבוע הבא.

אכזבתי מהתכנית התקציבית שהציג, מהולה בתקווה שלפיד ישנה את דעתו וימנע את העלאת מס ההכנסה.  

פרופ' אליס ברזיס היא ראש מרכז אהרון מאיר, במחלקה לכלכלה באוניברסיטת בר-אילן

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הרחבה ועידוד צמיחה.
אתה כל כך צודק. ואני כרגע מתייחס למה שכתבת לגבי אירופה. רציתי להוסיף שהיפנים התנסו בזה מאוד מזמן מהתקופה של המשבר הגדול של יפן לאחר צמיחה רבת שנים. הם ניסו לפעול במשך שנים כפי שלפיד פועל היום אך נכשלו שוב ושוב. רק לאחר ששינו את השיטה ועודדו צמיחה שזה אומר להשקיע במשק ולא לקחת מהמשק הם התחילו לצאת מהמשבר. אני מבין שהיועצים הסובבים את לפיד פועלים לפי הספר ולא מעזים להיות יצירתיים אף על פי שהם לא הולכים להמציא את הגלגל. זה עוד אחד מחוקי הטבע האנושי הנוגדים את הרציונל. זה כולל בתוכו רופאים שמתעלמים מסוגי רפואה אלטרנטיביים שאינם כתובים בספר. הקיבעון הזה עוצר בעד אנשים ואינו מאפשר להם לבחון את המצבים שבהם השיטות שאינן כתובות כן עבדו. מסתבר שהלא רציונלי בכלכלה עובד גם על המומחים ולא רק על האדם שמתנהל בתוך השוק.
מני , רמת גן  |  19.05.13
2.
דוקא התחליף שהצעת להגדלת מס יכול לגרום תחושת "הפסד" מהמס
כתחליף להגדלת מס הצעת קצוץ נוסף בתקציב. יאיר לפיד אמר שכשמשלמי המס נוכחים שהמשלה אינה מספקת להם את מה שמגיע להם לפי תחושתם, אז קשה להם, נפשית, לשלם את המס, ואם יקבלו כדבעי ישלמו את המס ברצון ולא ירגישו מנוצלים.
צד אחר למטבע  |  17.05.13
1.
כותבת חכמה. השגיאה הכי גדולה של לפיד: ענף הדיור
כשיש חוק שכל 4 שנים אפשר למכור דירה עם פטור ממס שבח, אי אפשר בבקר אחד מהיום להיום לבטל זאת. אפשר, למשל, לקבוע שהפטור יבוטל על דירות שקונים היום, אבל לא על דירות שניקנו בעבר. אסור לעשות מיסוי רטרואקטיבי. במילים אחרות, אסור לשלול מאדם מה שכבר ניתן לו בעבר. התוצאה כעת תהיה משבר, שימוטט את כל האמון במערכת השלטון, אנשים לא יעשו עיסקאות נדל"ן שמעיקרן הן בנויות על תחזית לטווח ארוך, והכסף יברח מישראל. ישראל תיכנס לקיפאון כלכלי, ובהמשך גם גביית המיסים תרד מאד. יתחיל כדור שלג, שיסתיים ברעידת אדמה שלטונית. הליכוד וכנראה גם "יש עתיד" יימחקו.
אורי פ.  |  10.05.13