אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צפו בתוכנית ועשו לייק, או שהאסטרונאוטית על מאדים תמות

דו"ח טכנולוגי

צפו בתוכנית ועשו לייק, או שהאסטרונאוטית על מאדים תמות

מיזם ריאלטי שמתכנן לשלוח אנשים אל מותם בחלל זוכה לעניין עצום ברשת, הברית שבין צוקרברג והימין הקיצוני בארה"ב, תוכנית ביטול פרטיותם של אזרחי הדמוקרטיה הגדולה בעולם ורובוטים שיזהירו מפני סירחון אנושי

09.05.2013, 12:19 | יוסי גורביץ

עד גיל 21 תגיע למאדים

היסטריה סוחפת בימים האחרונים את המדיה החברתית בארה"ב: היא נקראת Mars One ומתיימרת לממן את המסע הראשון למאדים. היוזמה מחפשת מתנדבים (ניסיון קודם אינו הכרחי), כאלה שאין להם שום בעיה עם כך שהמסע שלהם לכוכב האדום יצולם בתוכנית ריאליטי. היא מבטיחה להם ספינת חלל, אימונים ואת כל הציוד הנדרש. יש רק מלכוד אחד קטן: זה טיול בכיוון אחד. המשתתפים צריכים לקחת בחשבון שהכל עשוי להשתבש והם ימותו ביסורים, הרחק מכל דבר שאפילו מזכיר את הבית. בחלל, אף אחד לא ישמע אותך צועק. 

עיצוב מתחם המגורים ש-Mars One רוצה לבנות. בית האח הגדול, גרסת מאדים עיצוב מתחם המגורים ש-Mars One רוצה לבנות. בית האח הגדול, גרסת מאדים עיצוב מתחם המגורים ש-Mars One רוצה לבנות. בית האח הגדול, גרסת מאדים

כ-30,000 איש כבר נרשמו לאודישנים. רק ארבעה מהם צפויים להגיע לשלב הסופי של ההמראה והמסע למאדים, כשעבדכם הנאמן מניח שבהחלט יתכן שהם יתפוצצו עם ההמראה, או ימותו ביסורים זמן קצר אחרי הנחיתה. אחרי הכל, מדובר בתכנית טלוויזיה, ומוות בשידור חי מבטיח רייטינג הרבה יותר גבוה מאשר כמעט כל דבר אחר.

רקע פורצי הדרך: מתפקד היטב תחת לחץ? בוא לטוס איתנו למאדים ארגון Mars One, שמתכנן לשגר טיסה מאוישת למאדים ב-2023 ולתעד אותה בתוכנית ריאליטי, פרסם את דרישות הסף למועמדים. כל אדם בעולם מעל גיל 18 יכול להשתתף; רוצים לעשות היסטוריה? ניצן סדן, 14 תגובותלכתבה המלאה

כל העסק, אומרים המארגנים, יעלה משהו כמו שישה מיליארד דולר. במקום המשתתפים, כבר הייתי מתחיל לחשוד. המחיר הזה נמוך מאוד בהתחשב בכך שיהיה צורך בפיתח טכנולוגיות חדשות לחלוטין כדי להשלים את המסע. כנראה שכשיצטרכו לחסוך במשהו, אולי על מערכות קיום החיים של מישהו מהמשתתפים. מי ייבחר להיות הראשון שייחנק מחוסר חמצן? עשו לייק, שלחו SMS וצפו עכשיו!

תשלובת צוקרברג-TechCrunch

סיפרתי לכם לא מזמן על הנסיון של מארק צוקרברג להפוך את עמק הסיליקון לכוח פוליטי, הכל במטרה לשנות את חוקי ההגירה כך שיאפשרו לחברות ההייטק לייבא עובדים זרים במחיר זול, מה שיוריד בהכרח גם את מחירי העבודה של העובד האמריקאי.

יש לציין שפייסבוק מנהלת בשנים האחרונות מלחמה קשה על עובדים, כשהיא משכנעת עובדים מחברות שונות (גוגל היא קורבן בולט) לעבור אליה, תוך שהיא מבטיחה להם סכומים מסחררים. הדבר הוליד מלחמת מחירים, כשהערך של כוח העבודה עולה. עכשיו צוקרברג מנסה לסובב אחורה את הגלגל: אם קודם הוא העלה את מחירי העובדים, עכשיו הוא חייב גם להוריד אותם. אחרי הכל, עכשיו יש לו בעלי מניות.

איך מוזילים עלויות? על גב העובדים כמובן. צוקרברג, צילום: בלומברג איך מוזילים עלויות? על גב העובדים כמובן. צוקרברג | צילום: בלומברג איך מוזילים עלויות? על גב העובדים כמובן. צוקרברג, צילום: בלומברג

סיפרתי גם על האופן שבו בלוגים עצמאיים לכאורה כמו TechCrunch ודייליפנדו הפכו בעצם להיות לשופר של פרנסי עמק הסיליקון - מנהלי חברות ומשקיעים. חברה בולטת בתחום היא קרן ההשקעות של מייקל ארינגטון, קראנץ' פנד, שמספקת סיוע ארטילרי למשקיעים שמוצאים את עצמם תחת ביקורת ציבורית.

ועכשיו שתי הזרועות האלו מתחברות לתשלובת מדאיגה אחת. אתמול (ד') פרסם TechCrunch מאמר מאת מרקו רוביו, סנאטור אמריקאי שנחשב למקורב מאוד ל"מפלגת התה", הקבוצה הקיצונית שמושכת את המפלגה הרפובליקנית למחוזות הימין ההזוי. רוביו כתב שם על הכוונה שלו, כמחוקק שיושב בראש ועדה, לשלש את מספר ויזות ההגירה לצרכי עבודה בהייטק.

קבוצת הפעולה הפוליטית של צוקרברג כבר החלה לממן פוליטיקאים מן הימין בנסיון לשבור את ההתנגדות שלהם לרפורמה דומה בתחום ההגירה. עמק הסיליקון הופך לנגד עינינו לזרוע פוליטית, עם עיתונים קנויים, פוליטיקאים שמקבלים את התרומות שלהם וכותבים את החוקים שמתאימים לו, שבהתאם מקבלים זמן פרסום באותם כלי תקשורת. הכל בחסות הון שמפעיל את כל המערכת הזו כדי להזין את עצמו - והכל כדי להוריד את שכר העובדים מן השורה.

הדמוקרטיה הגדולה בעולם חורגת מהמסלול

הדמוקרטיה הגדולה ביותר בעולם היא לא ארצות הברית אלא הודו. כמו ארה"ב, כמובן, הודו רחוקה מלהיות הדמוקרטיה המושלמת (ספק אם יש כזו, בני אדם הם יצורים בעיתיים במיוחד, ועוד יותר מכך כשהם בחבורות גדולות). עם זאת, עכשיו היא פוסעת בעיניים פקוחות לתוך מלכודת.

ממשלת הודו החלה להפעיל בחודש האחרון מערכת ניטור שצפויה להעביר לשרתים של שירותי הבטחון שלה את כל התעבורה במדינה - מיילים, צ'טים, מסרונים, שיחות טלפונים, הכל. השירותים, כמובן, אומרים שהם ישתמשו במידע הזה רק כדי לשמור על בטחון המדינה. זה מה שהם תמיד אומרים, רק שההגדרה שלהם ל"בטחון המדינה" נוטה להתרחב מאוד.

מם תמים או פקודת פעולה למחבלים?, צילום מסך: knowyourmeme.com מם תמים או פקודת פעולה למחבלים? | צילום מסך: knowyourmeme.com מם תמים או פקודת פעולה למחבלים?, צילום מסך: knowyourmeme.com

כלומר, ממשלת הודו לקחה לעצמה את הסמכות לשמור העתק של כל התקשורת האלקטרונית של תושביה. מה יקרה לאחר מכן? לתושבי הודו לא תהיה פרטיות משום סוג ולמודיעין ההודי תהיה בעיה: איך תסנן מידע רלוונטי מתוך כל הרעש שמייצרים מיליארד בני אדם? האם סטטוס "הכנתי עוף מעולה עם קארי" הוא בעצם קוד ל"תחי פקיסטן, צאו למתקפה"?

הטרוריסטים, מצידם, לא יתרגשו יותר מדי. חלקם ישתמשו בכמות העצומה של הרעש כדי להסתיר את עצמם – למשל, יסוו מסר בתוך תמונה של חתול חמוד. עכשיו לך תעבור על 21,326,874 התמונות הללו שנשלחו ביממה האחרונה. אחרים ישתמשו בשיטה שבה נקטו חיילי בן לאדן אחרי ההתקפה האמריקאית על אפגניסטן: הפסקת כל תקשורת אלקטרונית, והעברת מידע באמצעות שליחים.

טלפון פייסבוק הראשון קורס בלהבות

לפני כחודש ומשהו הודיעה פייסבוק בקול תרועה על התועבה החדשה שלה, פייסבוק הום, שמתלבשת על אנדרואיד ורובצת באופן מעיק במיוחד בין מערכת ההפעלה והאפליקציות. יחד עם הזוועה, שזכתה לדירוגים נמוכים במיוחד בחנות היישומים של גוגל, הציגה פייסבוק גם מכשיר של HTC שתוכנן במיוחד כך שיפעל עם פייסבוק הום.

מכשיר ה-First ופייסבוק הום. לא, תודה. מעדיפים סתם אנדרואיד מכשיר ה-First ופייסבוק הום. לא, תודה. מעדיפים סתם אנדרואיד מכשיר ה-First ופייסבוק הום. לא, תודה. מעדיפים סתם אנדרואיד

המכשיר, HTC First כשל תוך זמן קצר. כשהוא יצא לשוק, המחיר שלו היה 99 דולר פלוס חוזה עם חברת עושק סלולרית. עכשיו המחיר שלו הוא 99 סנט. אובדן ערך כזה לא נרשם אפילו במניה של זינגה.

מה קרה פה? נורא פשוט, אנשים לא רוצים טלפון פייסבוק. הם לא רוצים טלפון שמופעל על ידי פייסבוק הום. כן, אפשר להסיר את התועבה, אבל אז אתה נמצא עם סתם מכשיר אנדרואיד, ועוד כזה שאתה השקעת בו שעות עבודה ארוכות, כמו גם מאמץ ופחד, כדי להפוך אותו לישים. לא עדיף לקנות מכשיר אנדרואיד רגיל וזהו?

קצרצרים

1. הרעיון הזה יכל להגיע רק מיפן: האם אתם סבורים שיתכן שאתם, איך לומר, מפיצים ריח לא נעים בבואכם לצאת מן הבית? יש פתרון! רובוט (אלא מה) שירחרח אתכם לפני שתגיעו לדלת ויודיע לכם אם אתם סובלים מריח פה שיגרום לגודזילה לנסיגה מהירה, או מריח רגלים שתוכלו לשווק תחת הכותר "מכרה אוזבקי בסוף יום העבודה". למרבה הצער, הטכנולוגיה בחיתוליה (אולי זה לא הביטוי המוצלח ביותר, במחשבה שניה) וכרגע מדובר בשני רובוטים שונים. עם זאת, די ברור שתוך זמן לא רב, הם ישולבו. השלב הבא: אם אתה מתעלם מהרובוט, הוא יעדכן את התוצאות של בדיקת הריח בטרשת חברתית כלשהי.

הרובוטים המרחרחים הרובוטים המרחרחים הרובוטים המרחרחים

2. האם אתם מהאנשים שלא משתמשים בחוסם פרסומות? ובכן, העולם שלכם עומד להפוך למעיק יותר. פייסבוק תדחוף בקרוב לפיד שלכם מודעות וידאו שמופעלות בשלט רחוק על ידי מפגעים מנוסים מגדודי עז א דין אל פרסום, ושתגרומנה נזק של ממש ליכולת שלכם להתרכז במה שאתם רוצים להתרכז בו. אל תהפכו לסטטיסטיקה: התקינו חוסם פרסומות עוד היום ומנעו ממארק צוקרברג עוד הכנסות. אל תדאגו לו, הוא לא יילך לישון רעב.

3. המאבק המשפטי בין גוגל ובין הסופרים בארה"ב, סביב העובדה שגוגל לקחה לעצמה את הזכות לסרוק ספרים ללא אישור, מתחדש בשנה ה-3,745 לסכסוך. הצדדים, שניהלו את הסיבוב הקודם של המשפט בבית המשפט של חמורבי, חזרו לנקודת ההתחלה: גוגל דורשת לפסול את עצם התביעה היצוגית נגדה, כשהיא מציגה סקר שאומר שלרוב הסופרים לא אכפת ואפילו מתלהבים מהרעיון; גילדת הסופרים דורשת שלושה מיליארד דולר כפיצוי. ההערכות הן שתוך 217 שנים לכל היותר, יגיעו הצדדים לשלב הסיכומים.

4. ואם בפארסות משפטיות עסקינן, אתמול (ד') דיווחנו על כך שה-FBI רוצה עוד סמכויות ריגול כנגד אזרחים אמריקאים. היום נחשף מסמך פנימי של הארגון, שבו מנחה הבולשת את סוכניה שהם לא צריכים לקבל צו משפטי כדי לשים יד על מייל, ציוץ פרטי או צ'ט בפייסבוק. הזכות לכך שלא ייערך אצלך חיפוש בלי צו של בית משפט? זה כל כך המאה ה-20.

5. אתם חושבים שיש יותר מדי סטארט-אפים שמפתחים שטויות שחוזרות על עצמן? אתם לא לבד. הטבלה שמופיעה כאן מרשימה ביותר. מסתבר שמרוב כל הדיבורים על יזמות כל מה שאנשים רוצים ליזום הוא מהלך העתקה מאנשים אחרים. זאת, תוך פיתוח שיטה גאונית לשכנוע משקיעים שהרעיון העבש בעטיפה החדשה הוא הדבר החם ביותר מאז שהאדם הקדמון למד לשפשף אבני צור.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
Mars One
הולכת לבצע את תהליך בחירת המועמדים ואימונם כתוכנית ריאליטי. זאת חלק מאסטרטגית המימון שלהם. חבל לי שכך הדבר מסיבה פשוטה, הייתי מת לטוס למאדים, גם לכיוון אחד, אבל רק המחשבה של להיות שותף בתוכנית ראיליטי מעלה בי קבס כבד. ד"א, כל הטכנולוגיה להקמת מושבה על מאדים כבר קיימת. הטיל והקפסולות מתבססות על יכולות וטכנולוגיות שכבר פותחו. הם עצמם צריכים עדיין להבנות ולהבדק, אבל כל העניין פה זה להכשיר את האנשים תו"כ, לא לחכות שהציוד יהיה מוכן ורק אז להתחיל. עניין עם כרטיס לכיוון אחד הוא שהדבר מביא להורדה דרסטית בסיבוכיות של המשימה ומכאן הורדה דרסטית בעלויות. אך פרט להורדה בעלויות, הסיכוי לשרוד את הטיסה למאדים ולחיות שם מספר שנים, טוב יותר מהסיכוי לעשות את הסיבוב חזרה לכדור הארץ. לכן, אם אתה כבר מוכן לטוס למאדים, אין סיבה לחזור. זה הסיכון שלקחו על עצמם אינספור בני אדם שיצאו מגבולות העולם המוכר להם וקידמו את האנושות צעד נוסף קדימה.
הצוהל מיהל , שם  |  12.05.13
2.
חבל שאתה כותב כל דבר בציניות. המסע למאדים הוא ממש לא "תוכנית ריאליטי".
מחפשים מתנדבים שמוכנים להיות חלוצים, לטוס למאדים ולנסות להקים שם מושבה. נכון, כרגע אין דרך לחזור משם. כך גם נסעו החוקרים הראשונים לקוטב, או המתיישבים הראשונים לאוסטרליה, וכדומה. ואכן, יש מתנדבים. אבל לא בגלל שזה "ריאליטי". אלא כי אנשים אוהבים אתגרים כאלה. במקום לעשות מזה צחוק, כדאי לקרוא על זה באתר "הידען", ששם כתבו על זה לגמרי ברצינות.
09.05.13