אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השופט אורנשטיין: "הסדרי נושים זה אסון, יש תספורות בסכומים בלתי נתפסים" צילום: ענר גרין

השופט אורנשטיין: "הסדרי נושים זה אסון, יש תספורות בסכומים בלתי נתפסים"

שופט ביהמ"ש המחוזי שמטפל בתיק אי.די.בי, מתח בהרצאה לעורכי דין ביקורת על הגופים המוסדיים שמסכימים לתספורות ומותירים את השופט בדילמה מול האזרח הפשוט שהפנסיה שלו נחתכת

09.05.2013, 16:48 | ענת רואה

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב, איתן אורנשטיין, המטפל בימים אלו בתיק אי.די.בי, מתח  בהרצאה שהעביר לעורכי דין, ביקורת על הסדרי הנושים הרבים אותם הוא מגדיר כ"אסון", ועל הנכונות של הגופים המוסדיים להסכים לתספורות של עשרות אחוזים, שמי שנפגעים מהן הם האזרחים שהפנסיה שלהם נחתכת. 

קראו עוד בכלכליסט

אורנשטיין אמר את הדברים בערב עיון אמש בקריה האקדמית אונו ויועד לעורכי דין ממחוז תל אביב והמרכז. "הסדרי נושים זה אסון, לפי דו"ח מבקר המדינה הוגשו בשלוש השנים האחרונות 64 הסדרי נושים של 15 מיליארד שקל. זה לא נתפס, תספורות שכל הסדר הוא מעל 100 מיליון, תספורות בסכומים לא נתפסים", אמר אורנשטיין.

השופט הסביר את הבעיתיות עמה מתמודדים השופטים: "יש סעיף אחד בחוק שמדבר על הסדר נושים, תהליך לא מסובך מכנסים אסיפת נושים אם יש רוב מספרי באסיפה ורוב של 75% מהנשייה אז צריך לאשר את ההסדר.

השופט איתן אורנשטיין. "תספורות בסכומים לא נתפסים", צילום: ענר גרין השופט איתן אורנשטיין. "תספורות בסכומים לא נתפסים" | צילום: ענר גרין השופט איתן אורנשטיין. "תספורות בסכומים לא נתפסים", צילום: ענר גרין

"לא מזמן היה אצלי הסדר שעבר את ההליכים של אסיפות הנושים. קם אדם הציג את עצמו ואמר, 'אני בן 68 הייתי טכנאי במפעל אלקטרוניקה', הוא אמר שכמה ימים קודם התראיין בעל השליטה בטלוויזיה וסיפר כמה החברה שלו מבוססת ואחרי 10 ימים הגיש הצעת הסדר ורצו לעשות תספורת. לפי ההסדר בעל השליטה משלם לקופת ההסדר 8 מיליון שקל ומקבל גם פטור מתביעות".

"אומר לי האיש", המשיך אורנשטיין, "'אני לא מסכים להסדר כזה, לא יכול להיות, אני שמתי את כספי אצלו'. ואז קמים עורך הדין של החברה ועורך הדין של הנושים ואומרים 'אין לו בכלל סטנדינג' (זכות עמידה - ע"ר). מדוע? כי ההסדר עבר את האישורים הסטטוטוריים, עבר אסיפות והכל, בית המשפט צריך לאשר את ההסדר, אין לו בכלל שיקול דעת. הם לא הכחישו שמה שאומר אותו אדם אינו נכון, שלא היה ראיון בטלוויזיה. את זה הם לא אומרים, אז נראה שזה היה נכון, עכשיו אומר האדם איך בית המשפט מאשר? הרי הוא הונה אותי, איך יתנו לו פטור? אבל הם אומרים: 'רוב הנושים רוצים את ההסדר, אז צריך לאשר הסדר כזה'".

"אז אומרים (לשופט) תלחץ על בעל השליטה שיביא עוד כסף", הוסיף אורנשטיין , "אבל מכוח מה? אתם יודעים איזו דילמה שיפוטית זאת? זאת דילמה. יש אדם והוא צודק! הוא השקיע כסף של הפנסיה שלו ועכשיו חותכים לו את זה בעשרות אחוזים, והוא אומר 'ממה אני אחייה', ומה אומרים הנושים האחרים? ומי הם הנושים האחרים? זה המוסדיים. מי הם המוסדיים? את מי הם מייצגים? זה ידוע. ועכשיו מה אומרים המוסדיים? אבל אנחנו באים לאסיפות....", אמר השופט אורנשטיין.

"גם ריקי כהן תוכל לבוא לאסיפות"

אורנשטיין התייחס לתיק דלק נדל"ן שטופל אצל השופטת ורדה אלשיך: "למשל בדלק נדל"ן שם יש כמה סוגי אגרות חוב, יש טענה לא תלושה שאומרת שיש שוני בנשייה של הקרובים מול הרחוקים (מבחינת מועדי המימוש). טענו בפני השופטת אלשיך 'את צריכה לעשות אחרת, אסיפות נפרדות לכל סוג של סדרה, כי גברת ריקי כהן מחדרה לא באה לאסיפות האלה'. אז אלשיך בחקיקה שיפוטית המציאה פטנט לעשות אסיפות נפרדות וכך גם ריקי כהן תוכל לבוא לאסיפות ואז כל אחד יבוא להגיד את דברו. איפה זה כתוב? זה לא כתוב. החוק בסעיף הבודד הזה לא מספק, יש המון חקיקה שיפוטית בתחום הסדרי החוב, המון לקונות ואנחנו כל פעם נאלצים למצוא פתרונות חדשים".

אורנשטיין דיבר גם על ריבוי בקשות לפשיטת רגל שמגישים אנשים פרטיים ואמר: "יש קריסה. אנשים עומדים בתור ומבקשים להכריז על עצמם פושטי רגל. זה לפעמים מדאיג. אנשים צעירים, למשל אדם בן 34-33, שכל עתידו לפניו, הולך לבקש פשיטת רגל, ולהיות כפוף לסנקציות: בלי כרטיס אשראי, עיכוב יציאה מהארץ, כוכבית אח"כ בבנק... יש סיכון בזה ואני מתפלא על זה. אנחנו מוצפים כיום בכל כך הרבה בקשות פשיטת רגל שאנחנו קובעים היום דיונים לסוף 2014, ובינתיים יש צו כינוס לחייב".

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
טמבלים מפקידים לפנסיה
בדרך זאת זה המצב טמבל מפקיד לפנסיה טמבל בוגר אונברסיטה משכנע אותו ששני טמבלים צריכים להשקיע אבא של הטמבלים גוזר קופון מזה שהפסיד או הרוויח אז בא מנהיג הטמבלים ומכריז כך זה לא יכל להימשך נעלה לטמבל הראשון את משך זמן ההפקדה ואז נתפלל שריבנו של עולם ידאג לכולנו והוא לא יגיע לפרק הזמן שלקבל חזרה רק מדי פעם יתאונן על מר גורלו בכמה עשרות אחוזים הפסד אז מרגע זה כבר הפיגור שולט וכך תפרנס טיקונים שיפרנסו שופטים ועורכי דין והוצאה לפועל וסיסטם שלם של אוכלי אדם כספו וחופש מחשבתו רק שלם ותעבוד אנחנו כבר נמצא דרך לנהל את כספך ואם נפסיד או נרווח את שלנו קיבלנו מה לא עבדנו קשה כם עליך טמבל
יניב עובדיה , נהריה  |  11.05.13
19.
מה שהכי מעצבן זה שהטייקונים/האוליגרכים הישראלים
קיבלו את ההלוואות הנ"ל בקומבינות על חשבון הציבור. כי אם היה זה אזרח פשוט בחיים הוא לא היה מקבל הלוואות כאלו. כשנתנו הלוואות לדנקנר, לתשובה ולכל שאר האוליגרכים הישראלים - לא עשו זאת תוך כדי בחינת רמת הסיכון אלא תוך בחינה של עד כמה המנכ"ל והאוליגרך קרובים או חברים - הכל בא מתוך קומבינות וזה הכי מקומם. כי המנכ"ל מה איכפת לו? זה לא הכסף שלו! ואם יפוטר עקב טעות שעשה הוא יקבל משרה בכירה מדנקנר או מתשובה. הציבור צריך למשוך את כספיו בהמוניו כדי לאותת למקבלי ההחלטות שם ולמנכ"לים שהציבור לא מוכן לשתוק ולהעלים עין על קומבינות כאלה על חשבונו.
אלי  |  10.05.13
לכל התגובות