אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההייטק הישראלי מפספס את רוסיה

ההייטק הישראלי מפספס את רוסיה

מערכת הבריאות הרוסית סובלת עדיין מחוסר איזון משמעותי. זו ההזדמנות לחברות הייטק ישראליות לחדור לשוק זה

09.05.2013, 17:27 | בני ארזי

חברות הייטק ישראליות רבות, ובעיקר מתחומי מדעי החיים, מחפשות בשנים האחרונות שווקים חדשים להתפתח אליהם, לאור הקושי הגובר להגיע למכירות והכנסות משמעותיות באירופה ובארה"ב, הסובלות מהאטה מתמשכת ומאופיינות בתחרות קשה.

אחת המדינות המפוספסות ביותר היא ככל הנראה רוסיה, שמתפרשת על פני תשעה אזורי זמן שונים, גובלת ב-16 מדינות אחרות ונחשבת לאחד האזורים עתירי המשאבים בעולם.

עבור הרוסים, ישראל נחשבת לאימפריה רפואית ומדי שנה מגיעים לכאן מאות אם לא אלפי תושבי מזרח אירופה ורוסיה כדי לקבל טיפול רפואי באיכות גבוהה, מה שידוע כ"תיירות מרפא".

מגדלי הייטק במוסקבה, צילום: cc by LD PIX מגדלי הייטק במוסקבה | צילום: cc by LD PIX מגדלי הייטק במוסקבה, צילום: cc by LD PIX

רוסיה מדורגת במקום העשירי בעולם במונחי תל"ג ולפי מחקרים שונים עשויה להפוך לכלכלה החזקה באירופה עד 2030, כשהיא דוחקת מטה ברשימה כלכלות חזקות כמו גרמניה ובריטניה.

לאחר התפרקות ברית המועצות, שהתאפיינה במערכת בריאות ישנה ומפגרת בה רופאים חויבו להיות חברי מפלגה, למשל, החילה רוסיה מספר רפורמות בתחום הבריאות, שהצליחו במידות שונות.

שירותים ברמה של עולם שלישי

מערכת הבריאות הרוסית סובלת עדיין מחוסר איזון משמעותי. מחד, רוסיה מתהדרת במספר רופאים ומרכזים רפואיים לנפש מהגבוהים בעולם. מנגד, תוחלת החיים במדינה נותרה נמוכה ביחס לשאר המדינות המפותחות, כאשר סיבות המוות העיקריות הן מחלות לב וסרטן. גם התחלואה היא גבוהה, שיעור תמותת התינוקות הוא בין הגבוהים בעולם וברבים מאזורי הפריפריה, השירותים הרפואיים הם ברמה של עולם שלישי.

חשוב במיוחד לשים לב לשוק הציוד הרפואי, שמשגשג מאוד בישראל ועשוי למצוא בית חם ברוסיה. למרות שהנתון המספרי היבש של הוצאה על ציוד רפואי לנפש נותר נמוך יחסית במדינה, הרי שביחס לשוק האמריקני או האירופי, השוק הרוסי מדורג בעשרים המדינות הראשונות בעולם.

השוק הרוסי, הצמא לרפואה מקצועית ומתקדמת, פתוח היום יותר מתמיד לקבלתן של יצרניות זרות ומוצרים שיסייעו למערכת המקומית להדביק את הפער מול שאר מדינות המערב. ב-2006 הכריזה המשלה על תוכנית עדיפות לאומית לשיפור הרפואה הציבורית.

עד אז, פחדו חברות רבות לגשת לשוק זה, מאחר ותהליך רישוי תרופות ומוצרים זרים ברוסיה נחשב לסבוך, ביורוקרטי, לא שקוף ולעתים אף גובל בשחיתות.

כחלק מהרפורמה, נקטה המדינה לאחרונה בכמה צעדים שנועדו לעודד את החברות הזרות להזרים לשם את החידושים הטכנולוגיים. כך למשל, בינואר 2013 נכנסו לתוקפן תקנות שנועדו לפשט את תהליך הרגולציה, כאשר החשובה שבהן קובעת שאישורי שיווק לציוד רפואי במדינה לא יישאו יותר תאריכי תפוגה, כל עוד לא חל שינוי מהותי במוצר.

ככלל, הציוד המשמש את הרופאים הרוסים הוא ברמה בינונית ונמוכה ביחס למוצרים זרים, ולרוב החידושים הטכנולוגיים המוצעים היום במדינות המפותחות, אין מקבילות מייצור מקומי. על כן, המוצרים המיובאים מהווים כ-71% משוק הציוד הרפואי במדינה. נכון להיום, השחקניות המובילות הן גרמניה, ארה"ב ויפן, ואין סיבה שישראל, שמחזקת את מעמדה כמובילה עולמית בתחום, לא תתפוס גם כן נתח מרכזי.

על החברות בישראל להפנים את כללי המשחק החדשים בשוק הגלובאלי. כאשר מדברים על כושר התחרות של ישראל בעולם, פעמים רבות נושאים עיניים רק לארה"ב ולמדינות המפותחות באירופה. אין ספק שאלה שווקים חשובים, אך התמקדות רק בהם משאירה את שאר הזירות, לעתים רווחיות הרבה יותר, ליצואניות הייטק אחרות שהשכילו לבחון גם צדדים אחרים של הגלובוס.

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל licensale.com ויו"ר קבוצת ארזי גרופ

תגיות