אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק הריכוזיות מתעכב: לפיד מעוניין בהעברתו, בנט בהחמרתו צילום: מיקי נועם אלון, נמרוד גליקמן

בלעדי לכלכליסט

חוק הריכוזיות מתעכב: לפיד מעוניין בהעברתו, בנט בהחמרתו

הדיון בחוק שתוכנן בוועדת הכספים הבוקר הפך לעקרוני בלבד, לאחר שוועדות הכלכלה והכספים רבו ביניהן מי יטפל בו. העיכוב עלול להקשות על העברת החוק עד יולי

12.05.2013, 09:34 | תומר אביטל
הבוקר תושק מחדש המערכה בין הטייקונים לממשלה סביב החוק לצמצום הריכוזיות. עם זאת, ועדות הכספים והכלכלה שוב מתקוטטות על הזכות לטפל בדיונים בחוק. כתוצאה, הדיון הבוקר שתוכנן לוועדת הכספים הפך לעקרוני בלבד. זאת עד שיוכרע בלשכה המשפטית כי הנושא שייך לוועדת הכספים באופן רשמי. עיכוב זה, לצד פרטים חדשים שנחשפים כאן, עלול להקשות על הממשלה לקיים את הבטחתה ולאשר את החוק לקריאה שנייה ושלישית עד סוף יולי.

קראו עוד בכלכליסט

מלבד צחצוח החרבות בין הוועדות, מסתבר כי בין השרים האמונים על פירוק הריכוזיות קיימות עמדות שונות. שר האוצר יאיר לפיד בחן את החוק והחליט לאשרו במתכונתו הנוכחית. לתפיסתו של לפיד- שהתעדכן עם בכירי האוצר לגבי חילוקי הדעות סביב כמה מהסעיפים - עדיף להעביר את החוק כפי שהוא ואחר כך לקדם רפורמות נוספות להוזלת יוקר המחיה וצמצום הריכוזיות. כך למשל לפיד מעוניין להותיר את פרק הזמן להיפרדות מנכסים על 6 שנים, ולהשאיר את הסעיף שקובע כי חברות פרמידאיליות קיימות יוכלו להמשיך ולהחזיק 3 שכבות, בעוד שחדשות לא יוכלו להקים יותר משתי שכבות. זאת בניגוד לעמדת ראש הרשות לניירות ערך למשל, שמעדיף האחדה במגבלות בין חברות קיימות ועתידיות.

נפתלי בנט ויאיר לפיד. בנט מעוניין בהחרפת החוק ואילו לפיד מעוניין בהעברתו במתכונתו הנוכחית, צילום: נמרוד גליקמן נפתלי בנט ויאיר לפיד. בנט מעוניין בהחרפת החוק ואילו לפיד מעוניין בהעברתו במתכונתו הנוכחית | צילום: נמרוד גליקמן נפתלי בנט ויאיר לפיד. בנט מעוניין בהחרפת החוק ואילו לפיד מעוניין בהעברתו במתכונתו הנוכחית, צילום: נמרוד גליקמן

אלא שבבית היהודי, מפלגתו של "שר הריכוזיות" נפתלי בנט ויו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי, מעוניינים בהחרפת החוק הנוכחי. בין השאר באמצעות קיצור פרק הזמן להפרדת אחזקות משש שנים לארבע.

מעבר לזה, נציגים מחברות וארגונים מגוונים צפויים לעוט על הח"כים בשבועות הקרובים כדי להגן על האינטרסים שלהם סביב החוק המורכב. בין היתר, התנועה לאיכות השלטון ולשכת ארגוני העצמאים כבר ביקשו להיפגש עם חברי הוועדה, והחברות הגדולות פנו ליו"ר סלונימסקי.

בד בבד, נציגי האוצר החלו לחזר אחר הח"כים, כדי להעמיק את הדיון ובמקביל לספק מכת-מנע לנציגי הטייקונים שישטפו את הכנסת בשבועות הקרובים. כך למשל ליאור תבורי, עובד האוצר שסייע בגיבוש הדו"ח עליו נשען החוק לצמצום הריכוזיות, נשלח אתמול להסביר לח"כים את החוק לקראת הדיונים. תבורי, כיום העוזר המקצועי של סגן שר האוצר מיקי לוי, הסביר לחברי הכנסת של יש עתיד בוועדה את מהות החוק וענה על שאלות לגביו ועל סעיפיו השונים. תבורי גם הבהיר לשאר חברי הוועדה כי דלתו פנויה בפניהם. באוצר מבינים שיש לחוק תמיכה בקרב הציבור ובקרב הח"כים, ומעוניינים כי הדיון בו יהיה מעמיק ככל הניתן.

אם זה לא מספיק, לאור מריחת הדיונים תיאלץ הוועדה לדון במקביל בתקציב ובחוק ההסדרים. לכן יו"ר הוועדה סלומינסקי קבע את מועד הישיבה הראשונה ביום א', בו בדרך כלל הוועדה כלל לא מתכנסת, אף שכעת הדיון הפך בכלל לתיאורטי. כך או כך, סלומינסקי מתכוון במקביל לנסות לפצל את החוק לשלושה חלקים כדי להניע את החקיקה ולאשרם בנפרד.

החוק, שיגביל חברות בעלות מבנים פירמידיאליים, יכפה הפרדה בין נכסים ריאליים ופיננסיים, יחזק את הממשל התאגידי ויקשיח את תנאי ההפרטה של נכסי מדינה. הוא אושר בקריאה ראשונה ביולי 2012 על ידי הכנסת ה־18, אלא שעקב הקדמת הבחירות, הדיונים בו והכנתו לקריאה שנייה ושלישית הוקפאו במהרה.

אישור החוק הוא אחת מהבטחות הבחירות של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט שמעודדים את קידומו המהיר. לפיד מאמין שהורדת יוקר המחיה, בין היתר באמצעות חוק הריכוזיות, תפצה על שחיקת השכר של העובדים במשק.

תגיות