אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מלחמת המעבדים של ARM נגד אינטל צילום: בלומברג

מלחמת המעבדים של ARM נגד אינטל

ARM, יצרנית השבבים והמעבדים הבריטית, נהנית לעת עתה מעליונות כמעט מוחלטת בשוק הסמארטפונים והטאבלטים. אלא שאינטל הוותיקה לא מתכוונת לוותר כל כך בקלות ומפתחת דור שבבים חדש שעשוי לאיים על מתחרתה

13.05.2013, 08:01 | לירון רוכמן
המהפכה שעובר העולם במעבר למובייל, שבמרכזה עומדת עליית הסמארטפונים והטאבלטים לצד הירידה המתמשכת במכירות מחשבי PC ומחשבים ניידים, לא פסחה על יצרניות השבבים והמעבדים. אינטל, ששולטת ב־80% משוק המעבדים למחשבים, כמעט ואינה קיימת בשוק המובייל, והיא מנסה כבר שנים להיכנס לשוק הזה מתוך הבנה ברורה שזהו שוק העתיד, בעוד השוק המסורתי שלה הולך ומתכווץ.

קראו עוד בכלכליסט

החברה ששולטת כיום ללא עוררין בתחום המעבדים למובייל (החל מסמארטפונים פשוטים, דרך הסמארטפונים המתקדמים ביותר ועד לטאבלטים) היא ARM HOLDINGS) ARMH) מקיימברידג' שבאנגליה. החברה שהוקמה בראשית שנות התשעים והונפקה בנאסד"ק ובבורסה של לונדון בשנת 1998, שווה היום כ־23 מיליארד דולר לאחר שמניותיה זינקו לשיא של כל הזמנים בעקבות דו"חות טובים מהצפוי ברבעון הראשון של 2013. לחברה מודל עסקי ייחודי המבוסס על מכירת רישיונות עבור הטכנולוגיה שלה ועל קבלת תמלוגים עתידיים מכל מכשיר שיימכר עם טכנולוגיה זו.

מנכ"ל אינטל החדש, בריאן קרזניץ, צילום: בלומברג מנכ"ל אינטל החדש, בריאן קרזניץ | צילום: בלומברג מנכ"ל אינטל החדש, בריאן קרזניץ, צילום: בלומברג

מכירת הרישיונות מתבצעת בעיקר ליצרניות שבבים מובילות כגון קוואלקום, סמסונג, טקסס אינסטרומנטס, אפל, ברודקום, אינפיניון ועוד רבות אחרות, בהן יצרניות OEM שונות. חברות אלו קונות מ־ARM רישיון עבור תכנון השבב, ועל בסיס התכנון של ARM הן יוצרות שבב חכם בעל צריכת אנרגיה נמוכה, המתאים למכשירים מתקדמים. ההכנסות ממכירת רישיונות מהוות כ־35% מהכנסותיה של ARM, והן צמחו ב־24% ברבעון הראשון של 2013 לעומת הרבעון המקביל.

צריכת אנרגיה נמוכה

היתרון הגדול בשבבים שאותן היא מתכננת נעוץ בצריכת האנרגיה הנמוכה שלהם, יתרון שהופך לקריטי במוצרים ניידים כמו סמארטפונים וטאבלטים שלהם זמן סוללה מוגבל. כמובן שיתרון זה בא על חשבון הביצועים, שם לשבבים של אינטל יש יתרון ברור שבזכותו היא שולטת ללא עוררין בשוק המחשבים במשך שנים רבות.

החלק הנוסף במודל העסקי הייחודי של ARM הוא קבלת תמלוגים עבור כל מכשיר שנמכר עם שבב המבוסס על הטכנולוגיה שלה. התמלוגים נקבעים בדרך כלל על פי מחיר השבב, וככל שמחירו גבוה יותר, כך התמלוגים שתקבל ARM עבורו יהיו גבוהים יותר. ההכנסות מתמלוגים מהוות כ־55% מהכנסותיה של ARM. ברבעון הרביעי של 2012 נמכרו לא פחות מ־2.6 מיליארד מכשירים אלקטרוניים שונים שבתוכם הטכנולוגיה של ARM, כך שברבעון הראשון של 2013 (ההכנסות מתמלוגים הן תמיד לפי רבעון אחד אחורה) הכנסות החברה מתמלוגים הגיעו ל־123 מיליון דולר - גידול של 33% לעומת הרבעון המקביל. הכנסות אלו נושאות רווח גולמי של כמעט 100%, ולכן הן יורדות כמעט במלואן לשורה התחתונה. שיעור הרווח הגולמי הכולל של החברה עומד על 94%, ושיעור הרווח התפעולי הוא 38%.

בחינת הצמיחה העתידית של ARM מצביעה על כך ש־90% מהכנסות שנבעו מתמלוגים השנה מקורם בהסכמי רישוי שנחתמו עד 2008. לחברה שקנתה את הרישיון לוקח בדרך כלל 3–4 שנים לפתח את השבב עד שהוא מגיע לשוק. מאז שנת 2009 מכרה ARM כ־430 רישיונות (קצב של כ־100 רישיונות בשנה) שמהווים פוטנציאל עתידי משמעותי לצמיחה בהכנסות מתמלוגים לאורך זמן.

וורן איסט מנכ"ל ARM, צילום: בלומברג וורן איסט מנכ"ל ARM | צילום: בלומברג וורן איסט מנכ"ל ARM, צילום: בלומברג

שליטה אבסולוטית

ההתמחות של ARM בתחום תכנון השבבים עבור מכשירים ניידים מתבטאת בשליטה אבסלוטית שלה בתחומים שלמים בשוק, ובפרט בתחומי השבבים לסמארטפונים (נתח שוק של 90%), שבבים לטלפונים ניידים (נתח שוק של 95%) ומחשבים ניידים (נתח שוק 40%). ARM גם עושה מאמצים לחדור לתחומים ושווקים חדשים כמו מעבדים לשרתים במרכזי מידע ונתונים, שם הדרישה להפחתה בצריכת החשמל והאנרגיה הופכת לחשובה יותר ויותר.

המהפכה מתקרבת?

אינטל מצדה עושה מאמצים גדולים כדי לסגור את הפער הטכנולוגי מול ARM ולהיכנס לשוק המובייל. שוק זה נחשב לאסטרטגי מבחינתה, אולם לעת עתה היא כמעט ולא קיימת בו.

חלק מהבעיה של אינטל נעוץ בכך שחברות כמו אפל וסמסונג השקיעו מאמצים גדולים מאוד בפיתוח שבבים על בסיס התכנון של ARM. מאמצים אלו כוללים מעבר לזמן ולכסף גם כתיבת תוכנות נרחבת מאוד עבור כל שבב, והמעבר מדור לדור הוא על בסיס התוכנות הללו.החלטה לעבור להשתמש בשבבים של אינטל תדרוש התאמה וכתיבה מחודשת של התוכנה שלפיה נבנה השבב, דבר שמהווה חסם משמעותי. לקוחות אחרות של ARM, כמו קוואלקום וברודקום, מתחרות באינטל ויעדיפו לעבוד עם ARM בכל מקרה.

הדעה הרווחת בשוק לגבי שבבים המיועדים לתחום המובייל היא שאינטל עדיין לא מסוגלת להגיע לרמת צריכת האנרגיה הנמוכה של השבבים מבוססי ARM, ואף שמבחינת הביצועים השבבים של אינטל עדיפים, צריכת האנרגיה חשובה יותר כשמדובר במובייל.

עם זאת, ייתכן שמצב זה עומד בפני שינוי. בשבוע שעבר חשפה אינטל את הדור החדש של מעבד האטום שלה, הסילברמונט. מדובר בשדרוג הראשון של דגם האטום מאז השקתו בשנת 2008, ולראשונה אינטל פיתחה מעבד ייעודי בעל צריכת אנרגיה נמוכה עבור שוק הסמארטפונים והטאבלטים. בנוסף, המעבד החדש נהנה מצריכת אנרגיה נמוכה פי 4.5 מאשר הדור הקודם כשרמת הביצועים זהה.

אינטל גם משווה את הסילברמונט למעבד על בסיס ARM וטוענת שבאותה רמת צריכת אנרגיה ביצועי הסילברמונט טובים פי 1.6 מאשר של המעבד של ARM. ואילו אם נקבע רמת ביצועים זהה, טוענת אינטל, צריכת האנרגיה של המעבד החדש שלה תהיה נמוכה פי 2.4 מאשר של מעבד ARM.

אמנם מדובר בחשיפה ראשונית שמבוססת על פרסומיה של אינטל בלבד, אולם אם הדברים יתבררו כנכונים, זו תהיה הפעם הראשונה שבה תהיה תחרות למעבדיה של ARM. עוד מוקדם לקבוע האם אינטל תזכה סוף סוף לנתח שוק משמעותי בשוק המובייל (ובכל מקרה, חולף זמן רב בין החשיפה הראשונית של המעבד עד ליציאתו לשוק), אך ב־ARM ראו את החשיפה של אינטל, וגם שם מתכננים מוצרים חדשים במטרה לשמור על נתח השוק שלהם ולחדור לשווקים חדשים על חשבונה של אינטל. כך או אחרת, דבר אחד ברור: מי שישלוט בשוק המובייל יהיה המנצח הגדול של עולם השבבים בעשור הקרוב.

השורה התחתונה

השקת השבב החדש של אינטל עשויה לאיים על השליטה האבסולוטית של ARM ולהחריף את התחרות ביניהן על השליטה בשוק המובייל

הכותב הוא מנהל קרנות חו"ל בהראל פיא

תגיות