אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אין סיבה להתחזקות השקל

אין סיבה להתחזקות השקל

המהלך של פישר עשה את העבודה אבל הדולר צפוי להמשיך להתחזק גם בלי עזרה מבנק ישראל

20.05.2013, 12:29 | אלכס זבז'ינסקי

הורדת הריבית האחרונה והמפתיעה של בנק ישראל שבאה יחד עם ההבטחה לנטרל את כל ההשפעה של הגז על התחזקות המטבע הישראלי, עשתה את העבודה. השקל נחלש מאז ההודעה בכ-3% לעומת סל המטבעות וההנחה הרווחת בשווקים היא כי המטבע הישראלי ימשיך להתחזק ובנק ישראל יצטרך להמשיך ולהילחם כדי להאט את המגמה.

האם יש מספיק סיבות לשקל חזק?

אם בוחנים את הכוחות שמשפיעים על המטבע הישראלי, לא מוצאים יותר מדי הצדקה לעוצמה שהפגין השקל בחודשים האחרונים.

החשבון השוטף של מאזן התשלומים, שמציג בסופו של דבר כמה דולרים יוצאו מהמשק הישראלי לעומת הזרם הנכנס של המטבע הזר היה לאחרונה די מאוזן. השפעת זרימת הגז הישראלי הייתה אמורה אומנם להעביר את החשבון לעודף ולתמוך בשקל, אבל מדובר בעודף קטן שמסתכם בפחות מ-1% מהתוצר המקומי. לצורך ההשוואה, בשנים 2010-2011 העודף היה מגיע לרמות של 2%-3%.

קראו עוד בכלכליסט

אפשר לקבל מושג עד כמה ההשפעה של הגז לא אמורה להיות קלף שובר שוויון באמצעות השוואה למה שאירע במשק בשנת 2009. בנק ישראל רכש אז כ-20 מיליארד דולר  ובסך הכל הצליח להחליש את השקל מול סל המטבעות ב-2.5% בלבד. ההשפעה של הגז כולה מסתכמת השנה ב-2-3 מיליארד דולר בלבד, כך שמדובר בכוח קטן בהרבה שאינו אמורלהפעיל לחץ כל כך חזק על שער החליפין.

אולם, הוויכוח על האם השפעת הגז משמעותית או לא כבר לא רלוונטי, אחרי שבנק ישראל הבטיח שהוא יספוג אותה על ידי רכישות הדולרים. כתוצאה מן המהלך, כעת כל הלחץ על השקל מכיוון זה ינוטרל לחלוטין.

סיבה נוספת להתחזקות השקל שמוזכרת לעתים קרובות היא הריבית הגבוהה בישראל לעומת ארה"ב או אירופה. יחד עם זאת, אם נבדוק את שיעור התחזקות השקל בחצי השנה האחרונה ונשווה אותו למטבעות של המדינות האחרות, בהן הריבית במרבית המקרים אף גבוהה יותר מאשר בישראל, נגלה שהשקל התחזק הרבה מעבר למה שמתבקש מגובה הריבית בישראל.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

 

הירידה בסיכון של מדינת ישראל

הירידה בסיכון של ישראל בחצי השנה האחרונה לא הייתה חריגה מדי בהשוואה למדינות אחרות. לעומת זאת התחזקות המטבע הישראלי הייתה בפירוש חריגה. לאחרונה פרמיית הסיכון של ישראל דווקא עלתה בעקבות המתיחות מול סוריה והורדת דירוג האשראי של ישראל, כך שאין כל כך בסיס לחשוב שירידה בסיכון תתמוך בשקל.

נקודה חשובה נוספת, שמבשרת על כך שהמטבע הישראלי לא צפוי להתחזק ביחס לדולר האמריקאי ולסל המטבעות, לא קשורה בשקל אלא דווקא במטבע האמריקאי. אם בשנים האחרונות הדולר התחזק בדרך כלל בתקופות של עלייה בסיכון, כאשר שוקי המניות רעדו ומשקיעים חיפשו מקלט בטוח וברחו אל הדולר, כעת התנהגות זו עוברת שינוי קיצוני. המשק האמריקאי מראה יותר ויותר סימני התאוששות. כתוצאה מזה, מתחזקות הציפיות שהבנק המרכזי האמריקאי יהיה קצת פחות אגרסיבי בצעדים שהוא נוקט, שאחת התוצאות שלהם הייתה חולשה של הדולר.

עליות השערים שהיו לאחרונה בשוקי המניות מלוות דווקא בהתחזקות המטבע האמריקאי, להבדיל מהמגמה שראינו עד לפני מספר חודשים. אם תהליך ההתאוששות ימשך, הדולר צפוי להמשיך להתחזק גם ביחס לשקל, אפילו בלי "עזרה" מבנק ישראל.

הכותב הוא הכלכלן ראשי במיטב-דש בית השקעות.

תגיות