אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר יקצץ 1% משכרם של עובדי המדינה הלא מאוגדים צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

האוצר יקצץ 1% משכרם של עובדי המדינה הלא מאוגדים

תזכיר חוק של משרד האוצר מציע לפגוע בשכר של אלפי עובדי המגזר הציבורי שאינם חלק מהסכם קיבוצי. שכר העובדים המאוגדים לא ייפגע

21.05.2013, 06:58 | מיקי פלד

השכר של אלפי עובדים במגזר הציבורי שאינם מאוגדים בהסתדרות ייחתך בכ־1%, כך עולה מתזכיר חוק של משרד האוצר שהגיע לידי "כלכליסט". העובדים שייאלצו לספוג את הקיצוץ הם כל אותם המועסקים בחוזה אישי, כלומר שאינם תחת הוועדים של ההסתדרות, ארגון או הסתדרות המורים, ההסתדרות הרפואית או הסכם קיבוצי אחר. בכך ייחסכו לתקציב המדינה כמה עשרות מיליוני שקלים בשנים 2013–2014.

קראו עוד בכלכליסט

במקביל, השכר של העובדים המאוגדים לא ייפגע, בהתאם להסכם שנחתם לפני כשבועיים בין שר האוצר יאיר לפיד ליו"ר ההסתדרות עופר עיני, אך הם גם לא יקבלו תוספת של 1% שאותה אמורים היו לקבל ביולי.

יו"ר ההסתדרות עופר עיני, צילום: אוראל כהן יו"ר ההסתדרות עופר עיני | צילום: אוראל כהן יו"ר ההסתדרות עופר עיני, צילום: אוראל כהן

תזכיר החוק, הנושא את השם "השתתפות עובדי השירות הציבורי בהתמודדות עם הגירעון בתקציב המדינה", מעגן את ההסכמות בין ההסתדרות לאוצר. אחד הסעיפים בו קובע הוראת שעה שלפיה שכר העובדים המועסקים בחוזה אישי יופחת בשיעור של 0.942% עד סוף 2014, ובתחילת 2015 יחזור השכר לרמה הקודמת. החישוב של השכר שממנו נגזרות ההפרשות לפנסיה, פיצויי הפיטורים, שווי ימי חופשה והטבות סוציאליות נוספות ייעשה לפי השכר שלפני הקיצוץ. עם זאת, זו נחמה קטנה מאוד ל־8,500 העובדים בחוזה אישי המועסקים במשרדי הממשלה, כרבע מכלל המועסקים בה, ואלפים אחרים המועסקים בכלל המגזר הציבורי. לכך מצטרפת גם העובדה כי בינואר האחרון קיבלו העובדים המאוגדים בהסתדרות תוספת של 2.25%, אותה לא קיבלו המועסקים בחוזה אישי.

עובדי החוזים האישיים הם בעיקר עובדים בעלי מקצועות חופשיים כגון כלכלנים, עורכי דין ומהנדסים, אך גם פקחים ובעלי תפקידים נוספים. אלו לרוב מקבלים שכר שהוא מעט גבוה יותר מזה של המועסקים תחת ההסכם הקיבוצי, תוצאה של הסכמה בין המדינה להסתדרות בשנות התשעים שנועדה למשוך עובדים שלא היו מוכנים לעבוד תמורת השכר שנקבע בהסכמים הקיבוציים. מנגד, הם לא מקבלים ביטחון תעסוקתי מלא כמו עובד המאוגד תחת ההסכם הקיבוצי, וגם שכרם לא מתעדכן לפי ההסכם. עם זאת, מעטים מאוד מבעלי החוזים האישיים פוטרו, בשל נורמות העבודה במדינה, ושכרם מתעדכן מפעם לפעם במקביל להסכמים הקיבוציים, אך זאת רק כאשר משרד האוצר מעוניין בכך כדי לשמור על פער שכר בינם לבין העובדים המאוגדים.

אבירם ז'ולטי, יו"ר ארגון אחדות המנסה לאגד את העובדים בחוזה אישי, אמר בתגובה כי "אנו מאוכזבים קשות משר האוצר, המגבה את התנהלות פקידיו הבכירים במאמציהם לרמוס את זכויותיהם של עובדי החוזים. לא מספיק ששכרם של עובדי החוזים הוקפא הלכה למעשה בשנה וחצי האחרונות, עתה שר האוצר החליט שאנו נהיה היחידים שנדרשים לשלם ממשכורתנו לכיסוי חובות המדינה. אני קורא לכל עובדי החוזים להפסיק להבליג ולפעול בכל דרך לביטול הגזירה".

תגיות

38 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

38.
ל-28 את חיה בסרט!
"במקום שתשאף למקום שגם אתה תהיה מאוגד ושיהיה לך גב" - קראת את הכתבה בכלל?!?! את יודעת על מה את מדברת?!!? ארגון אחדות נאבק שנים שיכירו בו כארגון היציג של החוזים האישיים, והמדינה, כן המדינה היקרה שלך לא מכירה בו. על מנכ"ל פלאפון כל המדינה סערה במה שהוא עושה לעובדים שמבקשים להתאגד והנה המדינה בעצמה עושה זאת לעובדיה וכולם שותקים. זה דבר ראשון. דבר שני - השכר של עובדי החוזים האישיים לא כזה גבוה, יש המון עובדים ששכרם אפילו נמוך משל עובדי מדינה (כן, כי אנחנו לא מקבלים שעות נוספות, לא מקבלים פרמיות ולא מקבלים כונניות , לא מקבלים תוספת הסכם כזה או אחר וכו' וכו' וכו'). וחוצמזה - אם נלך על הכיוון שאת הלכת בו - את מדברת צרות עין שמפגינים כלפיכם, אבל באותה נשימה את מגלה צרות עין כלפינו. ונניח שאנחנו מרוויחים יותר, אז זה אומר שמותר לקצץ לנו ? שזה בסדר? שרק לנו כן ולכם לא כי לכם יש ועד? יש סיבה למה השכר בחוזים אישיים גבוה יותר (קודם כל כי אין הגנה של הסתדרות. שנית כל כי זו הדרך למשוך עובדים איכותיים ברמה גבוה לשירות המדינה). המדינה יצרה את החוזים שלנו. את מוזמנת להצטרף. אה, לא סליחה. את לא רוצה שירמסו לך את השכר ..
שלומית  |  22.05.13
לכל התגובות