אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרוטוקולי ועדת צמח תקועים בבירוקרטיה צילום: ארז חרודי - עושים צילום

פרוטוקולי ועדת צמח תקועים בבירוקרטיה

משרדי המשפטים והאנרגיה זורקים את האחריות לאי־הפרסום זה על זה. זה מה שקורה כאשר אין נוהל ברור לגבי פרסום פרוטוקולים של ועדות ציבוריות

21.05.2013, 08:09 | חן פונדק

למרות שהמלצות ועדת צמח יושבות ומחכות לאישור הממשלה כבר תשעה חודשים, הפרוטוקולים של הוועדה שדנה בפיתוח משק הגז הישראלי אינם מפורסמים בציבור ועותקים שלהם כלל לא הועברו לשרים שאמורים להצביע.

קראו עוד בכלכליסט

משרד האנרגיה והמים אומר כי הוא מעוניין לפרסם את הפרוטוקולים כפי שפרסם דו"חות ומסמכים במהלך עבודת הוועדה, אך בחינה של משרד המשפטים בנושא פרסום פרוטוקולים של ועדות ציבוריות מעכבת את הנושא. משרד המשפטים מאשר זאת, אך מוסיף כי ההחלטה על מסירת הפרוטוקולים מצויה בידי משרד האנרגיה והמים.

שר האנרגיה והמים סילבן שלום, צילום: עמית שעל שר האנרגיה והמים סילבן שלום | צילום: עמית שעל שר האנרגיה והמים סילבן שלום, צילום: עמית שעל

בינתיים הבקשות לחשיפת הפרוטוקלים מחכות. ד"ר איתי פישהנדלר מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית הגיש בקשה לפי חוק חופש המידע לחשוף את הפרוטוקולים בעזרת העמותה לחוק חופש המידע כבר בפברואר. בתחילת החודש ביקש ח"כ דב חנין כי משרד האנרגיה והמים יציג את הפרוטוקלים בוועדת הכלכלה של הכנסת שדנה בנושא יצוא הגז בשבוע שעבר. מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח השיב לוועדת הכלכלה כי הדבר נתון בידי משרד המשפטים וכי חשיפת הפרוטוקולים נבדקת על ידי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט. כאשר נשאל ליכט היכן עומד הנושא, הוא מסר לה כי עו"ד אורית קורן, המשנה ליועץ המשפטי בנושאי חקיקה עומדת לקיים ישיבה על מנת לבחון את סוגיית פרסום פרוטוקולים של ועדות כגון זו של צמח.

עתירה דחופה לפרסום

בשבוע שעבר גם המכון לאחריות תאגידית במרכז האקדמי למשפט ולעסקים פנה בעתירה דחופה לביהמ"ש לעניינים מינהליים בירושלים בדרישה לחשוף את המסמכים. עו"ד אפי מיכאלי, ראש תחום הפרטה ורגולציה במכון לאחריות תאגידית, הגיש בקשה כי הדיון יתקיים בימים הקרובים. מיכאלי הסביר כי "למרות שעבודת הוועדה היא ציבורית, בחרה הוועדה שלא לחשוף את פרוטוקולי ישיבותיה בהן הופיעו שורה של מומחים שהציגו עמדות שונות לעניין היקף יצוא הגז מישראל. עם חשיפת הפרוטוקולים ניתן יהיה ללמוד על העמדות השונות שהוצגו בפני הוועדה ביחס למדיניות המומלצת ולבחון את מסקנותיה. לאור הזמן שחולף מאז פנייתנו ולאור תגובות אנשי משרד האנרגיה, קיים החשש כי רק חלק מהמידע ייחשף לציבור והדבר מעלה שורה של סימני שאלה. אנו מצפים לפרסומם של הפרוטוקולים במלואם, ללא עריכה או צנזורה, וזאת כדי שניתן יהיה לבחון האופן רציני את מסקנותיה של הוועדה לאור החומרים והדברים שהובאו בפנייה".

אין נוהל למשרדי הממשלה

חברות הגז אינן מיתגדות לפרסום ההמלצות. השימוע הציבורי של חברות הדלק במהלך הוועדה פורסם, וסודות מסחריים ניתן להשמיט או להשחיר. לא מדובר במלאכה פשוטה, היו 22 דיונים ארוכים בוועדת צמח.

אך הבעיה היא לא רק בצנזור ובהשחרה, אלא בחוסר הנהלים. למרות אינספור ועדות ציבוריות ומשרדי ממשלה שכבר למדו שבדרך זו או אחרת פרוטוקלים של ועדות מוצאים את דרכם החוצה, הם עדיין לא קיבלו החלטה עקרונית להנגיש לציבור את מלוא המידע.

משרד האנרגיה והמים מסר בתגובה כי: "הוועדה לבחינת מדיניות הגז הטבעי בישראל התנהלה בכל דיוניה בצורה שקופה וגלויה, תוך פרסום כל החומרים שנידונו, קיום שימועים ציבוריים וכנס פתוח. לטענה לגבי הסתרת הפרוטוקולים אין שחר ובכוונת המשרד לפרסם פרוטוקולים רלבנטיים. בכל מקרה נושא פרסום פרוטוקולים בוועדות ציבוריות נבחן במשרד המשפטים מתוך ראייה רוחבית של כלל הוועדות הציבוריות".

משרד המשפטים מסר בתגובה כי: "משרד המשפטים טרם השלים את עבודת המטה בכל הנוגע לפרסום פרוטוקולים של ועדות ציבוריות. ההחלטה על מסירת הפרוטוקולים מצויה בסמכותו של משרד האנרגיה והמים. למיטב ידיעתנו, החלטה כזו טרם התקבלה. ואולם, החלטה זו, כאשר תתקבל, יהיה זה בעצה אחת עם משרד המשפטים".

תגיות