אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיצוי במקום הפקעה: העירייה נרדמה, הפלישה השתלמה צילום: אוראל כהן

פיצוי במקום הפקעה: העירייה נרדמה, הפלישה השתלמה

לפני 23 שנה ביקשה עיריית ת"א להפקיע שטח בטיילת כדי לפנות פולש. מאז היא לא עשתה דבר בעניין, הפולש פתח מסעדה וכעת פוצה ב־1.6 מיליון שקל כדי שיתפנה

21.05.2013, 08:51 | דותן לוי

עיריית תל אביב שילמה פיצויים לפולש אשר חצץ בינה לבין תוכנית הרחבת הטיילת בדרום העיר, סמוך ליפו. כך עולה מהסכם פשרה שנחתם בינה לבין הפולש וקיבל מעמד של פסק דין, ולפיו הפולש יקבל 1.6 מיליון שקל מהעירייה תמורת פינויו מהקרקע.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר בקרקע של כרבע דונם ברחוב נחום גולדמן 6 בתל אביב, שכ־86 מ"ר ממנה שימשו לדירת המגורים של הפולש וסמוך לה הוא פתח את מסעדת "מרפסת מול הים"  ב־157 מ"ר בנוי עם חצר צמודה וחניות. רחוב גולדמן הוא ציר תנועה ראשי אשר ממוקם במקביל לטיילת. הקרקע בבעלות רשות הפיתוח - גוף שפועל תחת מינהל מקרקעי ישראל. כבר בשנת 1989 פרסמה עיריית תל אביב כי השטח מיועד להפקעה, אלא שמאז, במשך 23 שנה, לא פעלה כדי לממש את ההפקעה. בשנת 2012 החליטה העירייה לממש את ההפקעה לטובת המשך פיתוח הטיילת והגישה נגד המחזיק בקרקע עתירה לבית המשפט המחוזי בתל אביב על החזקה לא חוקית בשטח תוך דרישה לפנותו.

אף שהפולש, אשר התיישב בקרקע לפני כ־30 שנה, לא החזיק בכל מסמך המעיד על בעלות על הקרקע, הוא סירב להתפנות והגיש כתב הגנה באמצעות עו"ד משה קמר, המתמחה בהפקעות מקרקעין. באמצעות עורך דינו טען הפולש בבית המשפט כי ההפקעה אינה חוקית מכיוון שהיא הפקעה ישנה, אשר העירייה זנחה לפני עשרות שנים, ואין לה כל זכות לפעול לפיה כיום.

קרקע הפולש. שטח של רבע דונם ברחוב גולדמן 6 בתל אביב, צילום: אוראל כהן קרקע הפולש. שטח של רבע דונם ברחוב גולדמן 6 בתל אביב | צילום: אוראל כהן קרקע הפולש. שטח של רבע דונם ברחוב גולדמן 6 בתל אביב, צילום: אוראל כהן

לפי הפולש, בשנת 1989 כתבה העירייה את ההודעה שמדובר בהפקעה אשר מקורה בצורך דחוף, אך מאז לא עשתה דבר. עוד הוא טען כי כבר בשנת 1958 נכללה ההפקעה בתוכנית בניין עיר, לכן פרק הזמן שבו לא מומשה תוכנית ההפקעה אף ארוך יותר, כ־54 שנים. לטענתו, הרשויות לא יכולות להסתמך על הודעת ההפקעה המקורית ויש לבחון שוב את הצורך בה. "משחלף פרק זמן ארוך כל כך בין ייעודם של המקרקעין לבין ההפקעה, עוד בשנת 1958, ועד למימושם של הליכי ההפקעה כיום, 54 שנים, יש מקום להנחה כי הרשות המפקיעה זנחה את מטרת ההפקעה", לשון כתב התשובה של הפולש שהגיש עורך דינו לבית המשפט.

עוד טען הפולש כי העירייה לא טרחה להסביר מדוע פתאום אחרי 23 שנה חל צורך דחוף מאוד לסלקו מהקרקע, לא הוכיחה שבידה החלטה קונקרטית למימוש המטרה הציבורית ולא הראתה כי יש תקציב מוכן למימושה. לכן ביקש הפולש שהעירייה תעניק לו פיצוי כספי או דיור חלופי.

לדברי עו"ד קמר, העירייה חששה כי בית המשפט יחליט לבטל את ההפקעה וביקשה להגיע להסכם פשרה. שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב חיים טובי קיבל את טענת הפולש כי העירייה זנחה את בקשתה, ובמהלך הדיונים הגיעו הצדדים להסכם פשרה. ההסכם קיבל תוקף של פסק דין ובמסגרתו התחייבה העירייה לפצות את הפולש. השבוע שולם הסכום והפולש פינה את הקרקע.

מעיריית תל אביב נמסר: "בניגוד לטענות, הוכיחה העירייה בתשובתה לבית המשפט, גם על בסיס פסיקה קודמת, כי ההפקעה לא בוטלה והיא עדיין בתוקף, לכן בקשתה חוקית וראויה, לאור המטרה הציבורית שבבסיסה. בדיונים הציע השופט כי הצדדים יגיעו להסדר תשלום כספי של פיצויי הפקעה ואף הוסמך על ידי הצדדים לקבוע את סכום הפיצוי. העירייה פעלה על פי המלצת בית המשפט. מסכום פיצויי ההפקעה קוזז סכום של כ־250 אלף שקל על חוב ארנונה".

תגיות