אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם לשכת עורכי הדין יוצאת נגד חוק ההסדרים צילום: אוראל כהן

גם לשכת עורכי הדין יוצאת נגד חוק ההסדרים

זיו שרון ומאיר לינזן, ראשי פורום המסים בלשכה: "היעלה על הדעת שכל עובד הפורש מעבודתו ומתכנן את החיסכון הפנסיוני שלו יידרש להכנס למשטר הדיווח של המלחמה בהון השחור?"

21.05.2013, 09:18 | משה גורלי

"צר לי שפקידי האוצר איחזו את עיניו של שר אוצר חסר ניסיון", כך טוען עו"ד זיו שרון, יו"ר משותף של פורום המסים בלשכת עורכי הדין. האמירה החריפה הזו מתייחסת לפרק בחוק ההסדרים שגיבש משרד האוצר ואמור לקבל את אישור הכנסת עם חוק התקציב. הפרק המדובר בחוק ההסדרים עוסק ב"צעדים למלחמה בהון השחור".

קראו עוד בכלכליסט

לשכת עורכי הדין אימצה בשבוע שעבר את המאבק שהכריז פורום המסים בראשות שרון ועו"ד מאיר לינזן על הפרק הזה של חוק ההסדרים, שבו מופיעות שתי הצעות שמקפיצות את הברנז'ה המשפטית. הראשונה, לתקן את חוק איסור הלבנת הון ולהוסיף בו הגדרה של עבירת מקור לעבירות המס. השנייה, דרמטית אפילו יותר - לחייב נישומים לדווח על כל פעולה שבה הם מסתמכים על חוות דעת ובכלל זה חוות דעת משפטית.

עו"ד זיו שרון. "נדרש דיון ציבורי נרחב", צילום: אוראל כהן עו"ד זיו שרון. "נדרש דיון ציבורי נרחב" | צילום: אוראל כהן עו"ד זיו שרון. "נדרש דיון ציבורי נרחב", צילום: אוראל כהן

עוד לפני הנימוקים המלומדים נגד שתי ההצעות, עורכי הדין לינזן ושרון זועמים על הכללתן בפרק שכותרתו, כאמור, "צעדים למלחמה בהון השחור".

"היעלה על הדעת", הם שואלים, "שכל עובד הפורש מעבודתו ובוחן את היבטי המס של פרישתו, שכל אדם המתכנן את החיסכון הפנסיוני שלו, שכל מוכר דירה הבוחן את הדרך ליהנות מהפטורים המגיעים לו על פי חוק, יידרשו להיכנס למשטר הדיווח של אלה שהם יעד למלחמה בהון השחור?".

הם קובלים כי "הקביעה המשתמעת היא שכל קבלת חוות דעת היא מהלך של הון שחור שיש להילחם בו. זו קביעה בלתי מידתית ובלתי חוקתית". עוד הם תוקפים את הניסוח המרמז שעורכי הדין חשודים כסייענים פוטנציאליים בשירות עברייני המס ומלביני ההון השחור.

להרחיב את הרשימה עד אינסוף

בדברי ההסבר בחוק ההסדרים לשתי ההצעות נכתב כי "בשנים האחרונות בארץ, ובמקביל גם בעולם, גובר השימוש בתכנוני מס אגרסיביים לשם הפחתת חבות המס. כדי להשיג מטרה זו נעזרים נישומים רבים בחוות דעת מקצועיות מגורמים שונים (כדוגמת עורכי דין) כאשר בחלק נרחב מהמקרים מבנה תכנון המס נותר חשאי".

בדברי ההסבר נכתב עוד כי "המצב מקשה על רשות המסים לזהות פרקטיקות הנהוגות בשוק שאינן עולות בקנה אחד עם כוונת המחוקק. לפיכך מוצע לקבוע כי נישומים יחויבו לדווח כאשר הם מסתמכים על חוות דעת מקצועית, לרבות ייעוץ בעל פה".

פקודת מס הכנסה קובעת 13 תכנוני מס החייבים בדיווח. "ברם", נטען בהצעה בחוק ההסדרים, "רשימה סגורה של תכנוני מס, רחבה ככל שתהא, לוקה בחסר ואינה משמשת כלי יעיל בידי הרשות לסכל תכנוני מס אגרסיביים. זאת, מכיוון שהרשימה אינה דינמית, אינה תואמת את המציאות המשתנה, ומהווה פתח מילוט כאשר יש שינוי בדין או בנסיבות העסקה". למעשה, רשות המסים טוענת שכיוון שהרשימה סגורה, יש להרחיבה לאינסוף - כל חוות דעת תחויב בדיווח.

"חדירת יתר לרשות הפרט"

"זה כמו שאתבקש לדווח לשוטר על כל צעד שאני עושה", אומר שרון. "ניתן לשאול רטורית מדוע שלא להחיל חובת דיווח לגבי חוות דעת גם בתחומים אחרים, כמו הגבלים עסקיים ודיני ניירות ערך. זו חדירת יתר לרשות הפרט. אם הרשות נתקלה בעוד תכנונים בעייתיים, מה מנע ממנה להרחיב את הרשימה? כך הופכים את כל עם ישראל לעבריינים בפוטנציה".

ואולי הפגיעה הזו נסבלת אם היא תוביל לאיתור מעלימי מס?

"כך מעודדים עבריינות. ההצעה תעודד נישומים לפעול ללא חוות דעת, ותתקבל תוצאה אבסורדית שלפיה עסקה אגרסיבית ללא ייעוץ עשויה שלא להיות חייבת בדיווח, ואילו עסקה שמרנית שניתן לגביה ייעוץ שמרני הופכת לעסקה החייבת בדיווח ונצבעת בגוונים של הון שחור שיש להילחם בו".

בנוסף, טוען שרון, חוות דעת היא תוצר של התייעצות עו"ד־לקוח שלגביו מתקיים חיסיון מקצועי. "כלשכה, איננו מוכנים לפריצה גורפת כזו של החיסיון. אם זה יעבור, נדרוש לשנות את חוק חופש המידע כדי שהשקיפות תהיה חד־כיוונית, שיאפשרו לנו לראות את חוות הדעת הפנימיות של רשות המסים שטוענת שמדובר בהתייעצות פנימית ולכן החוק לא חל עליהן ואין לפרסמן".

אבל הם הרשות, ואתם "מסייעים פוטנציאליים" לאזרחים לעבור על החוק.

"הרבה פעמים הרשות מבקשת להתחכם ולמרות זאת אינני אומר אפריורית שכל חוות הדעת שלה נגועות בניסיון פסול כזה או אחר". שרון מזכיר שהרשות היא צד במלחמה על המס ולא שופט ולכן הסמכויות שהיא תובעת לעצמה אינן מידתיות ואפילו אינן חוקתיות.

בכל מקרה חריג, הרשות והנישום יגיעו לבית המשפט. אז מה הבעיה בעצם?

"יש מקרים שגם הרשות חוששת לעתים להתמודד בבית המשפט עם תכנוני מס, משום שאולי עמדת בית המשפט לא תהיה כעמדתה".

חשיפה לארטילריה הכבדה ביותר

בלשכה מתקוממים גם נגד הכוונה להפוך את עבירות המס לעבירות מקור. הרעיון אינו חדש והוא מועלה מדי פעם. רשות המסים רואה בו כלי למלחמה בעבריינות הכבדה. כשעבירה מוגדרת כעבירת מקור, חוק איסור הלבנת הון מאפשר לרשויות לחלט כספים, לחדור למאגרים בנקאיים, להרחיב את החזית לחוליות נוספות בשרשרת, ואף להגביל ולמנוע פתיחת חשבון בנק. ברגע שעבירת מס תהפוך לעבירת מקור בחוק ייחשפו הרבה "אזרחים קטנים" לארטילריה הכבדה ביותר. "זה נותן לרשות כוח רב ללא בקרה", טוען עו"ד שרון, שמסכם את ביקורתו נגד השינויים בטענה שכבר נשמעה רבות בעבר: "חוק ההסדרים נועד לשינויים בשיעורי המס, למדיניות כלכלית, לא לפגיעות חוקתיות שלגביהן נדרש דיון ציבורי".

למאבק הזה שותף גם ראש לשכת עורכי הדין עו"ד דורון ברזילי: "כריכת חוק ההסדרים בחוק התקציב מאפשרת לממשלה לכפות על הכנסת את רצונה בהליך מזורז, שאינו מאפשר דיון יסודי וענייני, ומנטרל את לשכת עורכי הדין, שחובתה להתריע נגד הצעות שיש בהן להביא לתוצאות קשות עבור החברה בישראל".

תגיות