אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק הריכוזיות: קנדל מציע - לאפשר לחלק מהחברות 3 שכבות בפירמידה צילום: אלכס קולומויסקי

חוק הריכוזיות: קנדל מציע - לאפשר לחלק מהחברות 3 שכבות בפירמידה

בדיון סגור של קבינט הריכוזיות הוצע שפירמידות יצומצמו ל-2 שכבות, אך כי תאגידים שלהם חברות נכדות המגייסות אג"ח יוכלו להמשיך ולהחזיק 3 שכבות - הצעה שסותרת את הנוסח שעליו הכריעו חברי ועדת הכספים, שיצביעו היום בנושא

21.05.2013, 09:25 | תומר אביטל

הדיון בריכוזיות בוועדת הכספים מתנהל בשעות אלה. במהלכו סערו הרוחות בעקבות פרסום הצעתו של ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל. ח"כ זהבה גלאון מחתה על הצעתו של קנדל ודרשה לקבל פרטים נוספים. סלומינסקי הרגיע את הרוחות ואמר "לא קיבלתי שום מסר. מה אתם רוצים שלא ידונו בזה? שלא יתעניינו? זה בסדר גמור שיעקבו אחרינו".

אמש (ב') קנדל הציע כי תאגידים יצומצמו לשתי שכבות, אולם קבוצות עסקיות להן חברות נכדות המגייסות אגרות חוב יוכלו להמשיך ולהחזיק 3 שכבות. ההצעה עלתה בדיון סגור של קבינט הריכוזיות. שר האוצר יאיר לפיד ושר הכלכלה נפתלי בנט ביקשו כי את ההכרעה תקבל בסוף ועדת הכספים. 

קראו עוד בכלכליסט

פירמידות הן קבוצות עסקיות בהן בעל השליטה חולש על חברות הנמצאות בתחתית הפירמידה, כמו חברות נכדות ונינות, למרות שהשקיע בהן בהיקפים מצומצים ביותר.

החשש של קנדל הוא כי צמצום לשתי שכבות תשחרר לשוק יותר מדי חברות חדשות ולכן תיצור סערה כלכלית

מדובר בהחלטה בעלת חשיבות עצומה למשק שכן היא תאפשר למשל ככל הנראה לאי.די.בי לקבל עדיפות על שאר החברות במשק: היא לא תיאלץ להיפרד מחברות המשורשרות 3 רמות מטה. ההצעה הזו גם סותרת את הנוסח עליו הכריעו בימים האחרונים חברי ועדת הכספים בשורה של ישיבות. 

 

ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים, צילום: אלכס קולומויסקי ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים | צילום: אלכס קולומויסקי ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים, צילום: אלכס קולומויסקי

הבוקר (ג') אמורה ועדת הכספים להצביע ולאשר את החלק הנוגע לפירמידות בחוק הריכוזיות, בדיון בהשתתפות הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון פרופ' עודד שריג, המפקח על הבנקים דוד זקן ופרופ' דויד גילה הממונה על ההגבלים העסקיים.

חברי הכנסת הנוכחים בדיונים זועמים על הצעת הקבינט. ח"כ מרב מיכאלי (עבודה) קבלה כי "הקבינט נבהל ומעקר את כל המהלך מתוכנו. הם החליטו באפילה על שינוי החוק - ככל הנראה בעקבות לחצים מהשוק הפרטי. היום בוועדת הכספים ניאבק בהחלטה בכל הכוח". לדבריה "הממשלה החליטה למנף את הציבור ב-3 קומות".

אתמול (ב') הבהיר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ ניסן סלומינסקי, כי "ועדת הכספים בראשותי, מתכוונת לשים קץ לשלטון הפירמידות במשק הישראלי. הריכוזיות המוגברת בכלכלה מזיקה ויש להפחיתה בצורה דרמטית מוקדם ככל האפשר. אפעל לאשר את חוק הריכוזיות המוקשח בוועדה בתוך ימים".

מרב מיכאלי. "הקבינט מעקר את כל המהלך מתוכנו", צילום: יאיר שגיא מרב מיכאלי. "הקבינט מעקר את כל המהלך מתוכנו" | צילום: יאיר שגיא מרב מיכאלי. "הקבינט מעקר את כל המהלך מתוכנו", צילום: יאיר שגיא

סלומינסקי אף הודיע לנציגי הממשלה בדיון כי "ועדת הכספים גמרה אומר להחיל את חובת הקיפול של פירמידות לשתי שכבות בלבד, גם אלו הקיימות ולא רק על החדשות, כפי שנקבע בהצעת החוק המקורית שהגישה הממשלה על-סמך המלצות ועדת הריכוזיות". עם זאת, ציין סלומינסקי, כי "מכיוון שאנחנו מבצעים שינוי דרמטי, שיביא לשחרור של עוד למעלה מ-20 חברות עוצמתיות לשוק מהשכבה השלישית, מה שיכול להגיע לסדר גודל של כ-30 מיליארד שקל, תוספת על קיפול השכבות הרביעית והחמישית, יתכן שיש לשקול לתת לחברות יותר מ-4 שנים להיערכות לקראת מכירתן. יש למנוע מצב של לחצי זמנים ומכירת החברות בהפסדים".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ל-3, העדר רגולציה כמעט חיסל את הכלכלה העולמית ב-29 ושוב פעם לפני מספר שנים
קומבינות, משיכת כספים מחברה יצרנית לחברת אחזקות, קנית חברה על חשבון הציבור ואז התחמקות מתשלם החוב, מבנים מרובי שכבות שמאפשרות לבעל השליטה לא לקחת אחריות מצד אחד ולרכז כוח מצד שני (תוך יצירת אוליגופולים במשק) הם ממש לא סימנים לשוק בריא, יצרני ומתפתח. מאחר שהשוק בישראל חולה ולבעלי ההון אין שום כוונה לאפשר לו להחלים, צריכים התערבות ופיקוח חיצוניים מטעם הציבור.
אזרח  |  21.05.13
2.
לטעמי יש לאסור בכלל על קיום חברות אחזקות - מי שרוצה שישקיע כסף בבורסה כמו כולנו
אם בעל מניות גדול רוצה יכולת השפעה בחברה כזו או אחרת אין עם זה שום בעיה, אבל לאסוף אחזקות מנייתיות בחברות שונות תחת קורת גג אחת, לקרוא לזה חברה ולשלם מס חברות מופחת במקום מס רווחי הון בבורסה זה פשוט לא הגיוני. יש מודלים בעולם שמדברים למשל על הגבלת גודל חברה לפי כוח האדם המועסק בה, למשל לא יותר מ-1000 איש... יש כל מיני שיטות לפיזור ההון בצורה אופטימלית (עכשיו רק נשאר להגדיר מה זה אופטימלי) במדינה ויש לפתוח את הראש לרעיונות חדשים ולא להמשיך ללמוד וללמד את הדור הצעיר כלכלה ישנה שהבסיס שלה נכתב לפני 200 שנה.
אאא  |  21.05.13
לכל התגובות