אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסות גדולות יותר למדינה או ריקון מאגרי הגז? צילום: אלבטרוס

הכנסות גדולות יותר למדינה או ריקון מאגרי הגז?

הדילמה של ועדת צמח היא בין אישור של יצוא גז מהותי, שיקל גם את המשך פיתוח תשתית הגז הטבעי בישראל ואת המשך קידוחי החיפוש, ובין מניעת יצוא מהותי שיבטיח כמות גז שתספיק למשק הישראלי ל־50 שנה לפחות.

22.05.2013, 08:19 | אורי טל טנא

בשבועות האחרונים מתנהל בציבור ובתקשורת דיון על שאלת יצוא הגז. מרבית הכותבים בתחום נלהבים לקחת את אחד הצדדים, אולם למעשה מדובר בדיון מורכב שקשה מאוד להעריך את האלטרנטיבה העדיפה. בקידוחי הגז בישראל יש כ־33 TCF (טריליון מטר מעוקב) של גז. כ־10 TCF מתוכם נמצאים בקידוח תמר שהחל להפיק גז בתחילת אפריל, כ־20 TCF בלווייתן, וכ־TCF אחד צפוי להיות בכל אחד מהקידוחים אלון וכריש (בכריש עוד אין דיווח על הערכת כמות הגז אלא רק על עובי השכבה, ועל סמוך נתון זה נגזרת הערכה זו). מלבד זאת, יש כחצי TCF בכל אחד מהקידוחים דלית ושמשון.

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

ההערכות של מפעילות חזקת תמר הן שההפקה מהמאגר תגיע לשיא של כ־0.4 TCF בשנה החל מ־2016. על פי הערכות ועדת צמח, צריכת הגז בישראל עד 2040 תסתכם בכ־18 TCF.

הדילמה של ועדת צמח היא בין אישור של יצוא גז מהותי, שיקל גם את המשך פיתוח תשתית הגז הטבעי בישראל ואת המשך קידוחי החיפוש, ובין מניעת יצוא מהותי שיבטיח כמות גז שתספיק למשק הישראלי ל־50 שנה לפחות.

יצוא גז יזרז את ההכנסות שהמדינה תקבל מלווייתן, שצפויות לעמוד על תמלוגים נמוכים יחסית בשנים 2016–2022 ועל הכנסות של כמיליארד דולר בשנה החל מ־2023 בזכות היטל ששינסקי (ללא קשר ליצוא הגז' המדינה צפויה לקבל הכנסה של כמיליארד דולר בשנה בזכות היטל מפרויקט תמר), והכנסה מהותית ממסים שתנבע מרווחיות יצוא הגז.

מנגד, יצוא הגז יזרז את קצב ריקון מאגרי הגז, ואף על פי שהוא יאפשר את המשך הקידוחים לחיפוש גז, הצפי הוא שמרבית התגליות הגדולות כבר מאחורינו, וייתכן שהחל מ־2040 או 2045 יתרות הגז של ישראל יסתיימו. לכן, הדילמה מסתכמת בין הכנסה גדולה למדינה בשנים 2023 עד 2040 או 2045 כתוצאה מיצוא הגז מול סיכון מהותי להוצאות גדולות אף יותר לאחר נקודת זמן זו בגלל המחסור הצפוי לאחר שהמשק הישראלי כבר יתבסס על מקור אנרגיה זה.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ריקון מאגרי הגז = ייבוא דלקים יקרים פי 6 מהתמלוגים = נזק של מאות מיליארדים
א. ייצוא לא מביא יותר הכנסות, הוא רק מקדים אותם - במקום שיהיו בשנת 2040 הם יהיו בשנת 2025. ממילא רוב ההכנסות הולכת לקרן לדורות הבאים, ומדובר ב 1-2% מתקציב המדינה. מס ששנסקי, התמלוגים ומס חברות הם זהים עם ייצוא או בלי (אם תשובה חכם מספיק להקים חברת בת ולייצא דרכה וכך להשוות את מס החברות, התמלוגים ומס ששנסקי זהים בכל מקרה). רוב הכנסות המדינה בעשור הקרוב הן בכלל כתוצאה מחסכון של המשק על שימוש בגז ומניעת ייבוא דלקים דבר שגם ימריץ את הפעילות הכלכלית ויניב הכנסות למדינה. ב. עלות הגז המקומי היא 6 דולר. עלות הדלק שצריך לייבא במקום הגז היא 18-26 דולר. לדוגמה ישראל ייבאה גז בשנה שעברה ב 20 דולר, וזה עלה לה 10 מיליארד ש"ח - זו הסיבה שהחשמל התייקר. אם נאשר את צמח נוציא 960 מיליארד ש"ח בייבוא דלקים, ונרוויח 210 מיליארד ש"ח . מי חושב שזה רווחי? לתשובה הייצוא רווחי, לא לנו. ג. למה לדעתכם המדינה לא הציגה עד כה חישוב כלכלי ברור של כמה ייצוא הגז יכניס, וכמה יעלה ייבוא הדלקים במקום הגז שיכנס? ד. ממי נקנה גז ונפט? לארה"ב עתודות גז ונפט מוכחות וסבירות ל-33 שנה, כולל גז פצלים. רוב העתודות הן בסעודיה, רוסיה, איראן ושאר "ידידות" . בניגוד לתחזיות של חובבי הפצלים מחיר הגז בכל העולם עולה. הביקוש ומחיר הנפט (שהוא מוצר תחליפי) מושכים את מחיר הגז למעלה."
אמיר , גבעתיים  |  30.05.13
1.
----------לייצא מייד , מחירי הגז בעולם בעוד כמה שנים יהיו בשפל, כנסו ----------
מבלי להתייחס למאגרי הגז בלבנון ובקפריסין, העולם צועד לכיוון הפקת גז מפצלי שמן, לאמריקאים ולסינים ובמדינות רבות בעולם יש יכולת להפיק גז למשך מאות שנים, את כל זה הם מתכוונים לייצא ...ואז מחיר הגז בלוויתן יהיה שווה כקליפת השום. חייבים לייצא מהר ולהזרים כסף לקופת המדינה !
גיאופוליטי  |  22.05.13