אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסנאט האמריקאי: אפל מתחמקת ממס חברות בשיטתיות

הסנאט האמריקאי: אפל מתחמקת ממס חברות בשיטתיות

חקירה ממושכת שערך הסנאט האמריקאי חשפה השבוע כי ענקית הטכנולוגיה התחמקה מתשלום מס של מיליארדי דולרים בארה"ב על ידי תרגילים כמו רישום הכנסה על חברות־בנות הממוקמות במקלטי מס

22.05.2013, 07:11 | רן אברמסון

תת־ועדה של הסנאט האמריקאי מצאה כי אפל התחמקה באופן שיטתי מתשלום מס חברות מלא בארה"ב. ממצאי הוועדה פורסמו שלשום לאחר חקירה ממושכת סביב התנהלותה של ענקית הטכנולוגיה בנושאי מס. אתמול הופיע מנכ"ל אפל טים קוק בפני הוועדה וטען כי על ארה"ב לשנות את חוקי מס החברות בה ולהפכם לפשוטים יותר.

קראו עוד בכלכליסט

עוד בטרם הופעתו של קוק בפני הוועדה, דאגה אפל לפרסם הצהרה בנושא וטענה כי המסים הפדרליים שמשלמת החברה הם הגבוהים ביותר מבין התאגידים האמריקאיים. לטענתה, מס החברות הפדרלי ששילמה החברה בארה"ב עומד על 30.5% בפועל - שיעור קרוב מאוד לשיעור המס הקבוע בחוק, העומד על 35%. ב־2012 דיווחה אפל על תשלום מס חברות פדרלי של 6 מיליארד דולר בארה"ב, ואילו ב־2011 היא דיווחה על תשלום מס פדרלי של 2.5 מיליארד דולר.

מנגד, הממצאים שפרסמה הוועדה מציירים תמונה שונה מאוד, לפיה אפל פעלה באופן מחושב כדי לצמצם את היקף המס שהיא שילמה בארה"ב. הסנאט טוען כי באמצעות תמרונים התחמקה אפל מתשלום של 3.5 מיליארד דולר במס בארה"ב ב־2011 ו־9 מיליארד דולר ב־2012. אפל ביצעה את תכנוני המס שלה תוך ניצול של חוקי המס באירלנד, שם ממוקם המטה שלה לאירופה, המזרח התיכון, אפריקה, אסיה ואוקיאניה.

טים קוק, צילום: בלומברג טים קוק | צילום: בלומברג טים קוק, צילום: בלומברג

רשות המס האמריקאית לא יכולה לבדוק הכנסות בחו"ל

אפל ניצלה את העובדה שרשות המס של ארה"ב לא יכולה לבדוק הכנסות הרשומות תחת פעילות החברה באזורים אלו, ובמקביל ניצלה את העובדה שהחוק האירי מחייב בתשלום מס רק חברות שפועלות ונשלטות מתחומיה, בעוד אפל רשומה בדבלין כחברה אמריקאית.

כך למשל, הסנאט גילה כי אחת מהחטיבות התפעוליות של אפל (הרשומות כחברות־בנות), Apple Operations International, לא שילמה מסים באף מדינה בעולם במשך חמש השנים האחרונות, אף שהיא דיווחה על הכנסות של 30 מיליארד דולר באותה התקופה. חטיבה תפעולית נוספת של אפל, Apple Sales ,International האחראית על מכירות האייפוד, האייפון והאייפד למפיצים מחוץ לארה"ב, דיווחה על הכנסות של 22 מיליארד דולר ב־2011, אך שילמה מס של 10 מיליון דולר בלבד בארה"ב, כ־0.5% בלבד מהכנסותיה.

"מספר מחקרים מראים כי תאגידים בינלאומיים מעבירים הכנסות 'ניידות' מארה"ב אל תחומי שיפוט של מדינות המשמשות כמקלטי מס, דוגמת אירלנד, ברמודה ואיי קיימן, בהן שיעור המס נמוך מאוד או שאינו קיים בכלל", אמרה ועדת הסנאטורים. לטענתם, אפל המעסיקה יותר מ־4,000 עובדים בעיר קורק בדרום אירלנד, הגיעה להסכמה עם הממשלה המקומית לפיה היא תשלם פחות מ־2% מס על הכנסותיה הנרשמות שם - שיעור נמוך באופן משמעותי ממס החברות הקבוע בחוק האירי, העומד על 12.5%.

בתגובה להאשמות הסנאט, מסר סגן ראש ממשלת אירלנד, אימון גילמור, כי "מדובר בעניינים שאינם באחריות מערכת המס האירית, אלא בעניינים שמקורם במערכות המס של מדינות אחרות ויש לטפל בהם בתחומן".

לחברות האמריקאיות יש 1.9 טריליון דולר במקלטי מס

פרסום ממצאי הוועדה מגיע על רקע מאמץ חובק עולם של בתי פרלמנט וממשלות להיאבק בתופעת ההתחמקות ממס של תאגידי ענק בינלאומיים. הנושא יעמוד במרכזה של ועידת שמונה המדינות המתועשות, 8־G, שתתכנס בלונדון בחודש הבא. בוושינגטון, כמו במרבית מדינות המערב, מנסים למצוא דרכים לכסות גירעון תקציבי חמור. התאגידים הבינלאומיים המנצלים פרצות בחוקי המס והבדלים קיצוניים בין מדינות בחקיקה בנושא זה מצאו עצמם במוקד הדיון הציבורי בעניין. על פי הערכות של חברת ניתוח המידע הפיננסי אודיט אנליטיקס, ההון שמחזיקות חברות אמריקאיות במקלטי מס מחוץ לגבולות ארה"ב מגיע ל־1.9 טריליון דולר.

אפל מחזיקה ב־145 מיליארד דולר במזומן, ו־102 מיליארד דולר מתוכם מוחזקים מחוץ לארה"ב. בסוף החודש שעבר הודיעה החברה כי היא מתכננת להגדיל את הדיבידנד למשקיעים ב־15% ולהוציא אל הפועל תוכנית קנייה חוזרת של מניות בהיקף מצטבר במשך שלוש שנים. בהחלטה שעוררה תרעומת נוספת, אפל הודיעה כי את הכסף לתוכנית קניית המניות היא תגייס באמצעות הנפקת איגרות חוב כדי להימנע מתשלום מס על העברת חלק מהמזומנים שלה לתחומי ארה"ב. זאת משום שהריבית על אג"ח נמוכה מהמס שאפל היתה נדרשת לשלם לו היתה מעבירה את המזומנים אל תוך ארה"ב כדי לרכוש את המניות. הנפקת האג"ח של אפל התרחשה בראשית החודש, והחברה גייסה באמצעותה 17 מיליארד דולר.

תגיות