אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק הריכוזיות: ועדת הכספים מטילה ערפל על עתיד חברות האחזקה צילום: מיקי אלון

חוק הריכוזיות: ועדת הכספים מטילה ערפל על עתיד חברות האחזקה

חברי הוועדה לא הצליחו להגיע להסכמה בעניין הצעתו של יוג'ין קנדל, שמתירה לחלק מהחברות שלוש שכבות פעילות; המפקח על הבנקים, דודו זקן: "צריך לראות איך מקפלים את השכבות בלי להסב נזק למשק"

22.05.2013, 08:53 | אסף גילעם ותומר אביטל

בדיון שהתרחש אמש יצאו הרגולטורים לקרב בניסיון למנוע הקשחת חוק הריכוזיות. עקב חוסר הסכמות הוועדה תצביע על המתווה לפירוק הפירמידות רק מחר.

רקע הדיון עמדה הצעתו של ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, שנידונה אמש בקבינט הריכוזיות, ללא ידיעת או עדכון ועדת הכספים שדנה בחוק הריכוזיות למחרת. בועדת השרים בשהתתפות בנט, לבני לפיד ואף ראש הממשלה נתניהו עצמו הוחלט עקרונית לאמץ את ההחלטה לפיה כלל התאגידים יצומצמו לשתי שכבות, אך קבוצות יוכלו להמשיך ולהחזיק 3 שכבות, במידה והשכבה העליונה היא חברת אג"ח (אשר מניותיה אינן נסחרות). זאת בניגוד לקונצנזוס בין הח"כים להגביל את השכבות לשתיים בלבד - עבור כלל החברות.

למי יהיה כסף לקנות?

הדיון שהתקיים אתמול הורחב לעסוק במבנה הפירמדיאלי כחלק מהרצון של חברי ועדת הכספים להשפיע גם על המינוף בכלל במשק הישראלי, עובדה אשר לא נכללה במטרת חוק הריכוזיות. דבר זה הובל על ידי ח"כ עופר שלח וזכה לתמיכה ממרבית חברי הועדה. לצורך זאת הובאו לדיון המפקח על הבנקים דודו זקן והמפקח על שוק ההון, עודד שריג.

במהלך הדיון ניסו הרגולטורים השונים להסביר לחברי הכנסת שוב ושוב מדוע אינם תומכים בהקשחת סעיפי החוק. המפקח על הבנקים דודו זקן אמר כי "יש לראות כיצד מקפלים את השכבות מבלי להסב נזק למשק. אנחנו לא מאשרים מראש כל אשראי וגם לא הסדרי חוב או ויתורים כאלו ואחרים. אנו בודקים ניגודי עניינים ועניינים אחרים שהעלולים לסכן במידה לא תקינה את האשראי הניתן לחברות".

המפקח על הביטוח באוצר פרופ' עודד שריג ציין כי "אנחנו הולכים לדרוש מקבוצות עסקיות למכור הרבה חברות לשוק. השאלה היא מי יקנה. מישהו יצטרך לקנות, ויצטרך להביא חלק מהכסף מהבית וחלק לקחת בהלוואות בישראל או בחו"ל. לאיש בישראל אין כסף אישי לרכוש כאלו חברות, לכן לא נראה לי נכון לאסור על חברות המגייסות חוב בהנפקת אג"ח מלהיות בראש פירמידה עסקית, כי הן היחידות שיש בהן שקיפות מלאה". שריג הדגיש כי "אם נשאיר עוד שכבת אג"ח, נוכל בעוד ארבע שנים לבטל בקלות יחסית את ההחלטה הזו, אך אם נגביל את השכבות לשתיים עבור כלל החברות, יהיה קשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור".

יו"ר רשות ההגבלים העסקיים פרופ' דיויד גילה הסביר כי "אם לוועדת הכספים יש חשש שגודל של פירמה כשלעצמו יגדיל את היכולת להפעיל לחץ פוליטי, אפשר לשקול איסור בחוק: למשל, לאסור על פירמה מסוימת להגיע לאחוז גדול מדי משוק מסוים, או באחזקה של תשתיות חיוניות. או למשל, להגביל בעלות צולבת של גופי תקשורת ובעלות ריאלית. באותה מידה שאתם אוסרים על אחזקות ריאליות ופיננסיות".

הח"כים מתנגדים

במהלך הדיון זעמו כאמור חברי הכנסת על הפרסום שלפיו קבינט הריכוזיות דן בשינוי החוק, אף שהוא כבר הונח על שולחן הוועדה. ח"כ מרב מיכאלי התרעמה כי "הממשלה החליטה למנף את הציבור בשלוש קומות". חברי הכנסת גם הציעו להגביר את חובת הדיווח. גמליאל אמרה: "מדוע שלא נחייב חברה פרטית בחובת דיווח כדי שהציבור יהיה מעורב ומודע? אם אנו מעניקים את הפריבילגיה להמשיך בשלוש שכבות, אז אנחנו רוצים יותר מידע לגבי המינוף של החברות".

 

ח"כ יצחק כהן (ש"ס) הוסיף: "כל עוד יש מגבלות על הרגולטורים או העברת מידע בין הבנקים והמוסדיים בנושא האשראי, חייבת להיות חובת גילוי על החברות המבקשות אשראי". בתום דיון ארוך במיוחד פיזר יו"ר הוועדה ח"כ ניסן סלומינסקי את הישיבה, ללא הצבעה, וקבע שתכונס מחדש מחר בבוקר.

תגיות