אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחממות בגיזרה האמריקאית

התחממות בגיזרה האמריקאית

האם נוצרו התנאים שמחייבים את הפד לסגת מהמדיניות הסופר-תומכת?

27.05.2013, 10:00 | אלכס זבז'ינסקי

נסיגת הבנק המרכזי האמריקאי ממדיניות הצפת השווקים בכמות כמעט בלתי מוגבלת של כסף היא לא שאלה של מיליון דולר, אפילו לא של מיליארד, אלא של מיליארדים רבים. לאחרונה הדיון סביב השאלה מתחמם יותר ויותר, כאשר משקיעים וכלכלנים מנסים לפרש כל אמירה שיוצאת מפיו של הנגיד האמריקאי וכל מילה שמתפרסמת על ידי הבנק המרכזי. 

קראו עוד בכלכליסט

השאלה היא לא רק האם הכלכלה האמריקאית כבר מספיק חזקה כדי שהבנק המרכזי יוכל לספק פחות תמריצים, אלא האם נוצרו כבר תנאים שמחייבים אותו לסגת מהמדיניות הסופר-תומכת.

לכאורה, האינפלציה בארה"ב, שמוזכרת כאיום הגדול ביותר שעלול להתפתח מהדפסת הכסף, די נמוכה ואינה מראה סימני התעוררות כלשהם. אולם, בזמן שהאינפלציה באמת רגועה, מתחילים להתפתח איתותים אחרים שמעידים על תסמינים של התחממות יתר בחלקים מהמערכת הכלכלית.

ניתן למצוא לכך מספר דוגמאות. מחירי הבתים עלו בשנה האחרונה בקרוב ל-10%. בתקופה האחרונה חלה קפיצת מדרגה במספר האנשים שמתעניינים ברכישת דירה, זאת לעומת יציבות בכמות המוכרים. העלייה במחירי הדירות החזירה אומנם חלק מהמוכרים אל השוק, אך מנגד כמות הדירות המעוקלות שנמכרות ע"י הבנקים פחתה לאחרונה.

התחלות הבנייה גדלו, אך הן עדיין רחוקות מהקצבים שהיו בהן בעבר, גם לא בתקופות של בועת הנדל"ן.כתוצאה מהמצב שנוצר הדירות נחטפות די מהר. התקופה הממוצעת של הימצאות דירה בשוקלפני שהיא נמכרת ירדה באופן חד מקרוב ל-70 ימים עד לפני מספר חודשים, ל-46 ימים בחודש אפריל.

בן ברננקי , צילום: בלומברג בן ברננקי | צילום: בלומברג בן ברננקי , צילום: בלומברג

מצוקת ההיצע והגברת הביקושים מובילים לעלייה מהירה במחירי הדירות. מדד מחירי הדירות עדיין רחוק מאוד מהרמות בהן היה לפני המשבר בשנת 2008, אך קצב עליית המחירים מתחיל להתקרב לתקופות "העליזות" של שוק הנדל"ן האמריקאי באמצע העשור הקודם.יותר מכך, על פי אותו סקר של מתווכי הדירות, לאחרונה החלה עלייה מהירה לא רק במחירי הדירות, אלא גם בציפיות להתייקרות המחירים בשנה הקרובה.

אז המחירים עדיין נמוכים, הבנקים לעת עתה בקושי מוכנים לתת משכנתאות, אך לפי כל הסימנים שוק הנדל"ן האמריקאי מתחמם במהירות. בכך הוא מספק איתות לפד שצריך להתחיל בנסיגה ממדיניותו בטרם ההתאוששות הרצויה בשוק הנדל"ן תהפוך שוב לאיום של בועה חדשה.

עוד שוק שמזכיר את ישראל, אבל הפעם את ישראל של שנת 2007, הוא שוק האג"ח הקונצרניות ושוק ההלוואות. בשבוע שעבר פרסמה חברת הדירוג מודי'ס מחקר לפיו כמות הנפקות האג"ח מתחת לדירוג השקעה עלתה לאחרונה משמעותית. לא רק שכמות ההנפקות עלתה, רמת הביטחונות שמספקות החברות המנפיקות למשקיעים באג"ח הללו התדרדרה מאוד.

כל זה לא מפריע למשקיעים להמשיך ולהתנפל על הסחורה החמה. השנה כבר הונפקו כ-178 מיליארד דולר של אג"ח שמוגדרות אג"ח זבל, גידול של יותר מ-20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. כל מוצר פיננסי שמספק היום תשואה כלשהי ביחס לריבית האפסית של הבנקים המרכזיים זוכה לביקוש. תשואות האג"ח הללו ירדו לרמה הכי נמוכה אי פעם. זווית נוספת שמצביעה על נקודת רתיחה הינה העובדה שלאחרונה היו מספר הנפקות של חברות שרק לפני קצת יותר משנה "עשו תספורת" למשקיעים.

המצב שנוצר הוא תוצר לוואי של המדיניות המתמרצת של הפד. הבנק המרכזי צריך לשקול האם ההשלכות הרצויות של מדיניותו על הכלכלה אינן זורעות היום את הבעיות איתן יצטרך להתמודד מחר. העובדות הללו אינן נעלמות מעיני מקבלי ההחלטות בבנק המרכזי. מאחורי העמדה הרשמית של הפד מסתתרים חילוקי דעות שמחריפים יותר ויותר, כפי שנחשף בפרוטוקולים של ישיבות הריבית האחרונות. הזירה מתחממת ואולי בקרוב נראה שהבנק המרכזי מתחיל לסגת ממנה בהדרגה.

הכותב הוא הכלכלן ראשי של בית ההשקעות מיטב-דש.

תגיות