אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים הצביעה בעד העלאת המע"מ באחוז - ל-18% צילום: מרק ישראל סלם - ג'רוזלם

ועדת הכספים הצביעה בעד העלאת המע"מ באחוז - ל-18%

לוועדה אין סמכות לבטל את החלטת שר האוצר, אלא רק לייעץ לו. מוקדם יותר עלתה יוזמה לחייב את לפיד להסביר את העלאת המע"מ

27.05.2013, 14:40 | תומר אביטל

ועדת הכספים הביעה תמיכה בהעלאת המע"מ באחוז אחד מ-17% ל-18% החל מיוני 2013. 9 חברי כנסת הצביעו בעד לעומת 5 נגד.

מוקדם יותר נתגלעה מחלוקת בוועדה סביב מסגרת הדיון סביב נסיקת המע"מ ל-18%. ועדת הכספים דנה בצו האוצר שמעלה את המע"מ משבוע הבא כחלק מהתכנית הכלכלית לשנת 2013-4. לוועדה אין כאמור סמכות לבטל את החלטת שר האוצר יאיר לפיד לייקר את המס אלא לייעץ לו האם לקבל את ההחלטה.

קראו עוד בכלכליסט

קבוצת חברי כנסת בראשות גילה גמליאל (הליכוד-ביתנו) יזמו מהלך הקורא ללפיד עצמו להופיע בפני הוועדה ולהסביר את ייקור המע"מ. המהלך מנוגד לעמדתו של יו"ר הוועדה ניסן סלונימסקי שהתכוון להביא את הסוגיה להצבעה היום. אלא שגמליאל החתימה חלק מחברי הוועדה בקריאה לדחות את הדיון, כך שייערך מחר - בהשתתפות לפיד. גמליאל, מרכזת הקואליציה בוועדה, אמרה כי "צריך להיות דיון עומק כאשר דנים בלקיחת מיליארדי שקלים מהציבור". בדקות הקרובות יוכרע האם הדיון ייערך היום או מחר בהשתתפות לפיד. כאמור, בסופי של דבר הוועדה הצביעה בעד העלאת המע"מ.

יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי, צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי | צילום: אלכס קולומויסקי יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי, צילום: אלכס קולומויסקי

סלונימסקי התנגד מוקדם יותר היום לדחייה להצבעה ואמר "אני האחרון שרוצה להעלות את המע"מ. עד היום ניסינו לעבוד יחד וכמעט כל ההצבעות היו פה אחד. אם לא היה הבור הזה אף אחד מאיתנו לא היה חושב להתקרב לזה". יו"ר הוועדה הוסיף "אנחנו נקים ועדה משלנו לבחינת מע"מ דיפרנציאלי"

במסמך שכתב איל קופמן, כלכלן במרכז המחקר והמידע של הכנסת, לקראת הדיון, נאמר כי העלאת שיעור מע"מ בכ-1% צפויה להוסיף להכנסות המדינה כ-4.1 מיליארד ש"ח בשנה.

במסמך מוסבר כי שיטת המע"מ ברוב המדינות המפותחות (מלבד יפן וצ'ילה) היא דיפרנציאלית, כלומר מוטלים שיעורי מע"מ שונים על מוצרים שונים. האיחוד האירופי קבע רשימה של מוצרים אשר לגביהם רשאיות המדינות להטיל מע"מ מופחת (בשיעור מזערי של 5%), לרבות: מוצרי מזון; ספרים ועיתונים; תרופות; תחבורה; שירותי מלון ומסעדות.

קופמן מדגיש כי "המיסוי העקיף מגדיל את אי-השוויון באוכלוסייה שכן השפעתו גדולה יותר באופן יחסי על בעלי ההכנסות הנמוכות".

מס ערך מוסף מונהג במדינת ישראל החל מ- 1976. עם כניסת המע"מ לתוקף באותה שנה, נקבע כי שיעורו יהיה 8%. במשך השנים שונה שיעור המע"מ מספר פעמים עד לשיא של 18% ביוני 2002, ומאז ירד שיעורו בהדרגה והחל לעלות שוב מחודש יולי 2009. החל מאוגוסט 2012 שיעור המע"מ הוא 17%.

ראשת האופוזיציה שלי יחימוביץ' הלינה כי "ההצבעה בוועדה היא חרפה. לא התקיימה אפילו חובת ההיוועצות המחויבת בחוק. חברי הכנסת שימשו בעל כורחם תפאורה בלבד מבלי שיקבלו ולו הסבר שטחי על הסיבה להטלת המס".

תגיות