אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך תגנו על המוצר החדש שהמצאתם

איך תגנו על המוצר החדש שהמצאתם

יש לכם רעיון למוצר ייחודי ואתם רוצים לפתוח סביבו עסק? מומחה מסביר מהן ההגנות המשפטיות שיסייעו לכם גם במיסחור המוצר וגיוס משקיעים

28.05.2013, 11:08 | מעין מנלה
יש לכם רעיון למוצר חדש וייחודי ואתם רוצים לפתוח סביבו עסק? אחד השלבים הראשונים בהקמת עסק כזה יהיו להגן על הזכויות שלכם במוצר מבחינה משפטית. זכויות קניין רוחני יקנו לכם בלעדיות במוצר, בטכנולוגיה או ביצירה המקורית שלכם ויספקו לכם ייתרון תחרותי בעולם העסקי. עו"ד יוסי סיוון, מומחה בקניין רוחני וסימני מסחר מסביר כיצד תגנו על המוצר שלכם.

קראו עוד בכלכליסט

"בשלב הראשון שאלו את עצמכם על מה אתם מעוניינים להגן במוצר שלכם? האם על העיצוב הויזואלי שלו? על הטכנולוגיה? על היצירתיות המקורית שלו?", אומר סיוון. התשובה לשאלה זו תצביע בדרך כלל על ההגנה המשפטית המתאימה. סיוון ממליץ למצוא את ההגנה הרלוונטית למוצר שלכם באמצעות עורכי דין הבקיאים בתחום אשר יסווגו את המוצר ויתאימו לו את ההגנה המשפטית.

ישנן שלוש הגנות עיקריות על מוצר: מדגם, פטנט או זכויות יוצרים המספקים הגנות שונות ואשר התנאים להגנה בהם הם שונים.

עו"ד יוסי סיוון עו"ד יוסי סיוון עו"ד יוסי סיוון

מדגם

 

מדגם מגן על העיצוב החדשני של המוצר. "מדגם רשום יעניק לכם את הזכות למנוע ממתחרים לעשות שימוש בעיצוב החדשני של המוצר שלכם למשך תקופה של 5 שנים ממועד הגשת הבקשה כאשר ניתן להאריך את תקופת ההגנה עד ל-15 שנים", אומר סיוון. מדגם אינו מגן על התפקוד של המוצר, על הפונקציונאליות שלו, אלא רק על העיצוב החיצוני שלו. לכן, רישום מודגם מומלץ בדרך כלל למוצרים שמבוססים על הייחודיות הויזואלית שלהם כגון צעצועים, רהיטים, תיקים, שעונים, מסגרות, חפצי נוי או כל מוצר תעשייתי אחר שמעוצב באופן חדשני.

ישנם שני תנאים לרישום מדגם, הראשון הוא שהעיצוב החיצוני של המוצר יהיה חדשני ומקורי והשני הוא שהמוצר לא פורסם קודם בישראל.

לכן, כדאי להמנע מפרסום המוצר לפני הגשת הבקשה לרישום מדגם. כמו כן, מסביר סיוון, במידה ואתם זקוקים לבעלי מקצוע שיסייעו לכם בעיצוב, תכנון או ייצור המוצר, מומלץ להחתים אותם על הסכם סודיות כדי להגן על זכויותיכם ולהימנע ממצב בו הצגת המוצר בפניהם תחשב לפרסום קודם.

כיסא של רונן קדושין; מדגם נועד להגן על עיצוב, למשל במוצרי ריהוט, צילום: Chanan Strauss כיסא של רונן קדושין; מדגם נועד להגן על עיצוב, למשל במוצרי ריהוט | צילום: Chanan Strauss כיסא של רונן קדושין; מדגם נועד להגן על עיצוב, למשל במוצרי ריהוט, צילום: Chanan Strauss

לפני רישום המדגם מומלץ גם לחפש מוצרים דומים או זהים כדי לבדוק אם כדאי להשקיע כסף בייצור המוצר וכן לוודא שאינכם חשופים לתביעות משפטיות מצד יצרנים אחרים שהשיקו מוצר זהה לפניכם. חיפוש ניתן לבצע בספריית רשם הפטנטים והמדגמים וגם באינטרנט, בשווקים ובמאגרי מידע משפטיים שונים, אומר סיוון.

"החשיבות ברישום מדגם היא כפולה: קבלת בלעדיות בשוק התחרותי על עיצוב חדשני ויכולת למסחר את המוצר שלך באופן יעיל ומהיר יותר. יזמים שרשמו מדגמים על המוצר שפיתחו יגלו כי הרישום יקל עליהם לגייס השקעה לפרוייקט ויעלה את השווי העסקי שלהם", אומר סיוון.

פטנט

 

הפטנט מגן על ההמצאה שבבסיס המוצר. היא ניתנת לתקופה של 20 שנה ממועד הגשת הבקשה ומקנה לממציא זכות בלעדית בהמצאה המתוארת בפטנט. "ניתן לרשום פטנט על מוצר או תהליך בכל תחום טכנולוגי", אומר סיוון. לדוגמא על מכשירים, שיטות, תהליכים, שיפורים ובמקרים מסויימים תוכנות מחשב.

לא ניתן להגן על רעיון כשלעצמו אלא רק על היישום שלו. התנאים לרישום פטנט הם שההמצאה תהיה חדשה, כלומר לא פורסמה קודם בישראל או בחו"ל; מועילה, כלומר שתבצע את המטרה שאותה היא אמורה לבצע; ניתנת לשימוש תעשייתי, כלומר ניתן לייצר אותה; יש בה התקדמות המצאתית, הדרישה היא שבהמצאה תהיה התקדמות שאינה מובנת מאליו לבעל מקצוע מיומן.

לפני שמגישים בקשה לרישום פטנט לרשם הפטנטים, יש לערוך חיפוש מקיף כדי לבדוק אם ההמצאה שלכם כבר קיימת בשוק או פורסמה על ידי גורם מסחרי. כמו כן יש לבדוק אם ההמצאה נרשמה כבר כפטנט בישראל או בחו"ל.

ניתן להגן בפטנט על תרופות חדשות, צילום: shutterstock ניתן להגן בפטנט על תרופות חדשות | צילום: shutterstock ניתן להגן בפטנט על תרופות חדשות, צילום: shutterstock

"רישום פטנט יאפשר לכם להגן על המוצר מפני חיקויים ולגייס השקעה באופן מהיר וקל יותר. משקיעים יבקשו בדרך כלל לראות הוכחה לכך שפעלתם לרישום הפטנט (לכל הפחות הגשתם בקשה) לפני שיסכימו להשקיע את כספם", אומר סיוון.

מומלץ להגיש בקשת פטנט ורק לאחר מכן להתחיל בשלב הייצור. הגנת הפטנט תחול על המוצר שלכם באופן רטרואקטיבי (במידה והפטנט יירשם) ממועד הגשת הבקשה ועל כן תהיו מוגנים אך ורק אם תקדימו ותגישו את בקשת הפטנט לפני שתחשפו את המוצר בפני אחרים.

כמו במדגם, גם ברישום פטנט מומלץ גם להחתים ספקים או בעלי מקצוע שונים (כגון מהנדסים, מעצבים או מתכנתים המבצעים עבורכם עבודה כלשהי לצורך ייצור האב טיפוס) בהסכם סודיות, אשר מטרתו הגנה מפני חשיפת המוצר לאחרים.

זכויות יוצרים

הגנת זכויות היוצרים מגינה על אופן הביטוי של רעיון מקורי (לא על הרעיון כשלעצמו). זכויות יוצרים מקנות ליוצר את הזכות הבלעדית למנוע שימוש בלתי מורשה ביצירתו ולמנוע העתקת היצירה על ידי אחרים.

מוצרים שמוגנים בזכויות יוצרים הם למשל מוצרי אומנות, ספרים, אפליקציות, תוכנות מחשב, איורים ומוסיקה.

חנות ספרים סטימצקי, ההגנה ליצירות אמנות כולל ספרים היא בזכויות יוצרים, צילום: אביגיל עוזי חנות ספרים סטימצקי, ההגנה ליצירות אמנות כולל ספרים היא בזכויות יוצרים | צילום: אביגיל עוזי חנות ספרים סטימצקי, ההגנה ליצירות אמנות כולל ספרים היא בזכויות יוצרים, צילום: אביגיל עוזי

הגנת זכויות היוצרים חלה על יצירה ספרותית (ספר, מאמר, תוכן אינטרנט), יצירה אמנותית (פיסול, איורים, יצירה דרמטית (הצגות, מחזות) או יצירה מוסיקלית (לחן, מחזמר) וכן תקליט. זכויות היוצרים אינן מגנות על רעיון, תהליך ושיטת ביצוע, מושג מתמטי, עובדה או נתון או חדשות היום.

התנאים להגנת זכויות היוצרים הם: נדרש שהיצירה תהיה מקורית, עצמאית, כלומר לא הועתקה מיצירה אחרת, וכי היוצר השקיע בה מידה מינימלית של השקעה אישית ויצירתיות, שמקורן בו.

מומלץ לכל יזם שפיתח מוצר או יצירה המוגנים בזכויות יוצרים לבצע פעולת קיבוע של יצירתו. כלומר, להעלות אותה על הכתב, לשמור אותה על המחשב או לייצר מוצר ראשוני, אומר סיוון.

"אף שבישראל לא קיים מרשם חוקי של זכויות יוצרים, מומלץ לתעד את פיתוח המוצר ולהפקידו באמצעות עורך דין הבקיא בתחום. הפקדת המוצר או היצירה באמצעות עורך דין (בדרך כלל מומלץ לחתום על תצהיר) תהווה ראיה לכך, שהיזם פיתח את המוצר במועד מסוים ויכולה לשמש בעתיד את היזם במקרה של סכסוך עם אחרים", הוא מסביר.

בנוסף, במידה ומדובר ביצירה שמתוכננת להימכר מחוץ לישראל מומלץ לבצע גם רישום זכויות יוצרים בארה"ב, המקנה ליוצר הגנה רחבה ומשמעותית יותר וכן תיעוד פורמאלי של יצירתו.

המוצג בכתבה הנו מידע כללי בלבד, אין להסתמך עליו ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
תיקון טעות מהותית בעניין הגנת הפטנט
בכתבה נכתב ש "הגנת הפטנט תחול על המוצר שלכם באופן רטרואקטיבי (במידה והפטנט יירשם) ממועד הגשת הבקשה", זה פשוט לא נכון. ברוב המדינות ההגנה היא אך ורק ממועד קבלת הפטנט. בישראל, ההגנה היא רטרואקטבית ממועד פרסום הקיבול (כ-3 חודשים לפני אישור הפטנט אם לא הייתה התנגדות של צד ג'). במדינות מסוימות, בתנאים מאד ספיציפים ניתן לקבל הגנה רטרואקטיבית מיום פרסום הבקשה (לא הגשתה), אבל זה לא המצב בישראל. גדי בנט (עורך פטנטים)
גד בנט , רחובות  |  29.05.13