אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ד"ר גבריאל קאזנס שובר מיתוסים צילום: נמרוד גליקמן

ד"ר גבריאל קאזנס שובר מיתוסים

כולסטרול נמוך מגביר סיכון לדיכאון ולישראלים יש מודעות גבוהה לבריאותם, אומר ל"כלכליסט" ד"ר קאזנס, וממליץ לשלב גם תרגול רוחני

28.05.2013, 08:11 | רעות ברנע

כשמסתכלים על ד"ר גבריאל קאזנס, רופא פסיכיאטר ומומחה לתזונה טבעית, קשה להאמין שמדובר באדם בן 70. "היום, בגיל 70, אני במצב פיזי ומנטלי טוב יותר מכשהייתי שחקן פוטבול בצעירותי", הוא אומר. "אני במצב שבו אני יכול לתפקד באופן מלא כ־14 שעות ביממה ואף יותר, דבר שרבים שואפים אליו, בעיקר כשמדובר באנשי עסקים או אנשי קריירה עסוקים".

קאזנס, יהודי אמריקאי, עוסק במחקר כבר יותר מ־30 שנה ועומד בראש מרכז ועמותת עץ החיים (Tree of Life). מטרת העמותה להנחיל את אותן היכולות לציבור הרחב באמצעות תזונה אופטימלית שתביא לאריכות ימים במקביל להתפתחות רוחנית. בסוף השבוע ירצה ד"ר קאזנס, שיצר בין השאר תוכנית לריפוי טבעי מסוכרת ללא שימוש בתרופות, בכנס "אוכלים בריא" החמישי בתיאטרון גבעתיים.

ד"ר גבריאל קאזנס. מקווה שאנשים יחשבו מה הם מכניסים לפה, צילום: נמרוד גליקמן ד"ר גבריאל קאזנס. מקווה שאנשים יחשבו מה הם מכניסים לפה | צילום: נמרוד גליקמן ד"ר גבריאל קאזנס. מקווה שאנשים יחשבו מה הם מכניסים לפה, צילום: נמרוד גליקמן

בעידן שבו מדי יום מתפרסם מחקר חדש בתחום התזונה, איך יוכלו אנשים לדעת באמת מה טוב עבורם ומה לא?

"נכון שכמויות המידע שקיימות היום הופכות את העניין לקשה, ולא תמיד קל להבחין ולדעת אילו הם המחקרים הרציניים. אני מקווה שרוב האנשים יעדיפו לבנות את התזונה שלהם על פי מה שאומרים האנשים המוסמכים. גם אני לא יצאתי בהצהרות עד שסיימתי מחקרים, שחלקם ארכו כ־30 שנה".

באילו טעויות נפוצות שנובעות מחוסר ידע אתה נתקל?

"כולסטרול, למשל, הוא אחד הפחדים הכי גדולים שלנו, ובוודאי של הציבור האמריקאי. היום, אחרי מחקר ארוך שמופיע בספרי החדש על סוכרת, אני יכול להגיד שכולסטרול הנמוך מ־160 מגביר את הסיכון ללקות בדיכאון, מחליש את הזיכרון ואפילו מעודד התאבדויות. עבור נשים רמת כולסטרול גבוהה אפילו מעלה את הסיכוי לאריכות ימים. או קפה למשל. גם אני הייתי בטוח שקפה מזיק, אבל אחרי מחקר מעמיק הבנתי שהוא לא כל כך נורא. כמה כוסות קפה ביום מועילות למוח, לזיכרון ולריכוז - כאשר מדובר בקפה אורגני, כמובן. רק כאשר עוברים את המינון של שש כוסות ביום יכולים להתחיל להיווצר נזקים. לאנשים יש נטייה להתרכז בעיקר בדוגמאות קיצוניות, ולכן אני אומר שדברים כאלה חייבים להיבדק מחקרית".

וכשאתה מפרסם דברים כאלה, אתה לא מפחד שאנשים ייקחו את זה לקיצוניות שעשויה להזיק?

"אני לא יכול לשלוט בעובדה שאנשים לא חושבים מה הם מכניסים לפה. אבל אני כן יכול לצמצם את הפחד ולדאוג שאנשים יידעו את האמת".

החיפוש אחר הרגלי אכילה טבעוניים עלה למודעות בשנים האחרונות בגלל הרצון להפחית את האלימות כנגד בעלי חיים, אומר ד"ר קאזנס. בתגובה לשאלה האם הוא חושב שמדובר בטרנד חולף הוא אומר, שהיתרונות הבריאותיים ידועים כבר שנים רבות: "אם מגדירים את זה כטרנד, מדובר בטרנד שקיים כבר כ־4,000 שנה. היום אפשר לומר שאדם שצורך באופן קבוע בשר מעלה בכ־20% את הסיכון שלו לחלות בסוכרת, ב־10% את הסיכון לחלות בסרטן וב־30% את הסיכון לפתח מחלת לב. ישראל נמצאת היום במקום טוב יחסית מבחינת שיעורי הצמחונות והטבעונות. המניע איננו דתי אלא בריאותי ואקולוגי, והיא מובילה היום באופן משמעותי בנושא הזה על ארה"ב ומדינות אירופה. אני חושב שלישראלים, לעומת מדינות המערב האחרות, יש רמת אכפתיות גבוהה לבריאות שלהם. הם מודעים ויודעים לקבל את ההחלטות הטובות ביותר עבורם".

עד כמה העיסוק בפעילות רוחנית הכרחי לצד שמירה על תזונה נכונה?

"אנשים פעילים רוחנית נוטים לחיות חיים ארוכים יותר ולפתח פחות דיכאונות. פה כבר לא מדובר באיזושהי התחייבות, אבל זה ממד שמשפר את איכות החיים. כל דת מאמינה שיש לה התשובות הטובות ביותר, אבל מחקרים מראים שדווקא האספקט הסוציאלי והקשר החברתי שנוצרים בזכות תרגול רוחני הם שמועילים לכל אדם באופן אינדיבידואלי. זהו משתנה קטן בתוך כל המשוואה, אבל הוא משמעותי".

תגיות