אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בסיס הייצור החדש של סין: עיר עתיד בבלארוס צילום: אי פי איי

בסיס הייצור החדש של סין: עיר עתיד בבלארוס

ממשלות סין ובלארוס חברו להקמת עיר בפאתי מינסק עם פארק תעשייתי ואזורי מגורים. משקיעים יקבלו פטור ממסים לעשר שנים. נשיא בלארוס תלוי יותר מאי פעם בכסף הסיני כדי להחיות את כלכלת מדינתו

28.05.2013, 09:04 | רחל בית אריה

תוכנית שאפתנית שחשפו ממשלות סין ובלארוס עשויה לשמש גשר לסחר הסיני לאירופה. במסגרת המיזם תוקם עיר חדשה בפאתי מינסק, בירת בלארוס, ובה פארק תעשייתי ודיור לכ־150 אלף בני אדם. על כך מדווחת סוכנות בלומברג.

שליט בלארוס אלכסנדר לוקשנקו נשען במידה רבה מאי פעם על סין, בתקווה להחיות את כלכלת מדינתו שנזקקה לחילוץ מקרן המטבע הבינלאומית ומרוסיה בסכומים של 6.5 מיליארד דולר מאז 2009.

חברות סיניות שישקיעו בעיר החדשה יקבלו אזור קרוב יחסית לפולין ולליטא, חברות האיחוד האירופי, ותנאים של סחר חופשי עם רוסיה, שלה אמנת סחר עם בלארוס. המדינה הצפונית אטרקטיבית גם בשל שכר העבודה בה, שהוא הנמוך באירופה ועומד על 560 דולר לחודש בממוצע, מחצית מהשכר בפולין.

יער בפאתי מינסק, בלארוס, צילום: אי פי איי יער בפאתי מינסק, בלארוס | צילום: אי פי איי יער בפאתי מינסק, בלארוס, צילום: אי פי איי

לוקשנקו, שנבחר ב־2010 לכהונה רביעית כנשיא בלארוס אגב ביקורת קשה מהמערב על כליאה ורדיפה של מתנגדיו הפוליטיים, הופך מבודד יותר ויותר בעולם ומדינתו מכונה "הדיקטטורה האחרונה באירופה".

לאחר שירדו מהבמה שניים מתומכיו המובהקים, שליט לוב מועמר קדאפי ונשיא ונצואלה הוגו צ'אבס, נכנסו לחלל שני בנקי מדיניות גדולים: הבנק לפיתוח סין ובנק היצוא־יבוא של סין, שיובילו את הפרויקט בהלוואות בריבית נמוכה.

הבנייה בידיים סיניות

השלב הראשון, שצפוי להסתיים ב־2020, יכלול רכבת מהירה שתחבר את עיר העתיד לשדה התעופה של מינסק. אספקת החשמל תגיע מכור גרעיני, הראשון בבלארוס, שימומן בעלות של 10 מיליארד דולר במסגרת הסכם בין רוסיה לבלארוס.

החברה שתפתח בפועל את הפרויקט, אינדסטריאל פארק דוולופמנט, מנוהלת על ידי קיריל קורוטיב, מינוי של לוקשנקו. ההלוואות הסיניות לבניית הפרויקט ניתנות בתנאי שחלק גדול מעבודות הפיתוח והבנייה יימסרו לידיים סיניות, כך על פי שגרירות סין בבלארוס.

אף שרוסיה היא שכנה ושותפת סחר גדולה בהרבה, הקשרים בין סין לבלארוס מתהדקים בהדרגה מאז כינונם ב־1992. לוקשנקו הנהיג בבלארוס מה שהוא מכנה "כלכלת שוק סוציאליסטית", בדומה לכינוי הסיני עבור המודל הכלכלי המעורב של סין עצמה. השקעות סיניות בתשתיות יסייעו לפיתוח המדינה, אך גם יחזקו עוד יותר את המגזר התעשייתי־ממשלתי החזק ואת לוקשנקו עצמו.

סין עובדת באופן דומה באפריקה, שם הלוואות בתנאים נוחים מסייעות לחברות הבנייה והתשתיות הסיניות לזכות במכרזים לפיתוח. המומחיות הסינית בבניית כבישים, רכבות, רשתות תקשורת ועוד כבר זיכתה חברות בכמה מכרזים גם באירופה ובארה"ב. הבסיס בבלארוס עשוי להאיץ את התהליך עבור חברות אלה.

על פי הפרסומים, העיר תכלול פארק תעשייתי שיהיה פתוח לחברות מכל העולם ולא רק לחברות סיניות. משקיעים במקום יקבלו פטור ממסים לעשר שנים בתנאי שישקיעו לפחות 5 מיליון דולר ויביאו למקום תעשיות מתוחכמות כמו ביו־רפואה ואלקטרוניקה. קורוטיב אמר לבלומברג כי סינו־פארם, אחת מחברות התרופות הגדולות בסין, כבר הביעה התעניינות בייצור במקום, וכי גם החברה הלטבית גרינדקס מתעניינת. "אנחנו מתכוונים לבנות את המקום הזה כקרש קפיצה לעסקים בינלאומיים. לא נבנה סתם עיר מתה", אמר.

סין מנסה לבנות בסיס ייצור מקומי שיוזיל את היצוא שלה לאירופה זה כמה שנים. תוכנית להקמת פארק תעשייתי דומה לזה בבלארוס נידונה מול ממשלת בולגריה, אך הוקפאה אחרי חילופי השלטון שם.

פגישה עם אנגלה מרקל

האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של סין, אך הקשרים סובלים ממתח גובר על רקע האשמות של האירופים כי סין מוכרת מוצרים במחירי היצף, ואיומים מצד צרפת בעיקר להטיל מכסי יבוא גבוהים על תוצרת סין. המתח היה ניכר בביקור של ראש הממשלה החדש של סין לי קצ'יאנג בברלין שלשום, שם נועד עם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. מרקל מתנגדת להטלת מכסי מגן על תוצרת סינית הנמכרת באירופה ואמרה כי תפעל למניעת מלחמת סחר.

הסחר הבילטרלי בין בלארוס לסין גדל בשנה שעברה ב־28% למרות מגמת האטה עולמית ועמד על 2.5 מיליארד דולר. זאת לעומת סחר הדדי של 45 מיליארד דולר בין בלארוס לרוסיה, שממנה מייבאת המדינה כמעט את כל צורכי האנרגיה שלה.

תגיות