אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד ה–OECD בתחום הדיור: ישראל מובילה על טורקיה, אך רחוקה מארה"ב צילום: זהר שחר

מדד ה–OECD בתחום הדיור: ישראל מובילה על טורקיה, אך רחוקה מארה"ב

ישראל תופסת את המקום ה־28 מתוך 36 מדינות ה־OECD בתחום הדיור ב־2013, בעיקר בגלל צפיפות הדיור הגבוהה בארץ. בשיעור ההוצאה על דיור ישראל כבר מדורגת באמצע

29.05.2013, 08:44 | עינת פז-פרנקל

למרות המחאה החברתית והזעקה לפתור את מצוקת הדיור במדינה, ישראל לא הצליחה להציג שיפור בציון שניתן לה בתחום הדיור, כך עולה ממדד החיים הטובים שפרסם אתמול ה־OECD. כמו ב־2012, גם השנה מדורגת ישראל במקום ה־28 מתוך 36 המדינות המפותחות בעולם, החברות בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD).

קראו עוד בכלכליסט

ישראל קיבלה ציון של 4.1 בלבד בתחום הדיור - מצב הדיור בישראל טוב רק מזה שבטורקיה, פולין, צ'ילה, יוון, הונגריה, אסטוניה, ברזיל וסלובקיה. טורקיה קיבלה את הציון הנמוך ביותר, 1.3. בריטניה, לוקסמבורג, שבדיה ופינלנד קיבלו ציון של 6. בראש הטבלה ניצבות ארה"ב וקנדה, שתיהן עם ציון של 7.7, ולאחריהן בעשירייה הפותחת: אירלנד, אוסטרליה, נורבגיה, בלגיה, הולנד, ספרד, פורטוגל וצרפת - כולן עם ציונים בין 6.3 ל־7.5.

צפיפות דיור בישראל. מקום 31 מתוך 36, צילום: עמית מגל צפיפות דיור בישראל. מקום 31 מתוך 36 | צילום: עמית מגל צפיפות דיור בישראל. מקום 31 מתוך 36, צילום: עמית מגל

"לא רק קורת גג"

בדו"ח ה־OECD מצוין כי יש חשיבות רבה ל"מחיה בתנאים נאותים, בטוחים עם מרחב אישי ובמחירים שמשפחות יכולות להרשות לעצמן. בית אינו רק קורת גג ומקלט", קובע הדו"ח.

אז מדוע תנאי הדיור בישראל הם מהנמוכים במדינות העולם המפותחות? אחד הפרמטרים בדירוג הוא צפיפות הדיור, וכאן ישראל מדורגת במקום ה־31 מתוך 36 - כמעט בתחתית העולם המערבי. בישראל "נהנים" התושבים מ־1.1 חדרים לנפש, לעומת 2.6 חדרים לנפש בקנדה, 2.3 חדרים לנפש באוסטרליה ו־1.8 חדרים בבריטניה. המדינות בעלות צפיפות הדיור הגבוהה ביותר הן רוסיה וטורקיה עם 0.9 חדרים לנפש. ממוצע ה־OECD עומד על 1.6 חדרים לנפש.

קריטריון נוסף בקביעת הציון הכללי של המדינות בתחום הדיור הוא שיעור ההוצאה על דיור מתוך ההכנסה של משקי הבית. בתת־דירוג זה נמצאת ישראל באמצע, במקום ה־18 מתוך 36 המדינות החברות ב־OECD.

בישראל שיעור ההוצאה על דיור (שכר דירה או משכנתא) עומד על 21% מההכנסה (השיעור הממוצע במדינות הארגון). כלומר, ההוצאה על דיור תופסת נתח של כחמישית מההכנסה של משפחה בישראל. לשם השוואה: ברוסיה מוציא בממוצע משק בית רק כעשירית מהכנסתו על דיור, בקוריאה 16% מההכנסה, בפורטוגל 17% ובארה"ב 19%. לעומת זאת, ביוון מוציא משק בית את השיעור הגבוה ביותר במדינות הארגון מהכנסתו על דיור - 27%; בפורטוגל מוציאים משקי הבית 26% מהכנסתם על דיור; ובצ'כיה רבע מההכנסה משמש לדיור.

4% בלי בית שימוש

ישראל מדורגת נמוך, במקום ה־27 מתוך 36, גם במדד "בית השימוש": ה־OECD אסף נתונים על שיעור האוכלוסייה שחי בדירות או בבתים שיש בהם שירותים עם מים זורמים, ומהנתונים עולה שבישראל כמעט 4% מהתושבים, כ־320 אלף איש, גרים ביחידות דיור ללא בית שימוש עם מים זורמים.

ולמרות הכל, 83% מתושבי ישראל מרוצים מתנאי המחיה שלהם, כך מגלה סקר ה־OECD. עם זאת, שיעור שביעות הרצון בישראל נמוך משיעור שביעות הרצון הממוצע במדינות המערב, העומד על 87%.

תגיות