אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל כיל: "הפקת האשלג בקנדה זולה מבישראל" צילום: בלומברג

מנכ"ל כיל: "הפקת האשלג בקנדה זולה מבישראל"

סטפן בורגס התייחס לקושי של כיל להישאר תחרותית בשוק העולמי לאור התמלוגים הגבוהים שהחברה משלמת בישראל

29.05.2013, 08:01 | ניר צליק

בחודשים האחרונים התקיים דיון ער על האפשרות של מכירת השליטה בכיל לפוטאש הקנדית, אחת מבעלי המניות של החברה (13%). בהרצאה שנשא אתמול סטפן בורגס, מנכ"ל כיל, בפקולטה למינהל עסקים באוניברסיטת תל־אביב, הוא אמר כי "כרגע הפקת האשלג בקנדה זולה מבישראל".

קראו עוד בכלכליסט

המחיר הגבוה נובע מכמה גורמים, בהם העלאת התקבולים שמדינת ישראל מקבלת מכיל ועליית עלויות הייצור של מפעלי ים המלח מקבוצת כיל. כיום מפעלי ים המלח מעבירים למדינה תקבולים (תמלוגים, מס חברות ומס על הדיבידנד) עבור כריית האשלג בגובה של 41% מהרווח לפני מס, ובשנים הקרובות היקף זה יעלה ל־56%.

עלויות הייצור הגבוהות נובעות מהסכם החברה עם המדינה שנחתם בשנה שעברה. על פי הסכם זה, התמלוגים שמפעלי ים המלח משלמים עבור כריית האשלג הוכפלו, והוטל על כיל מימון הפרויקט הלאומי של הצלת בתי המלון בים המלח (בעלות של כ־4 מיליארד שקל).

סטפן בורגס , צילום: סיון פרג סטפן בורגס | צילום: סיון פרג' סטפן בורגס , צילום: סיון פרג

עוד אמר בורגס בהרצאה כי "פוטאש מחזיקה בכ־20% משוק האשלג העולמי. אם היינו עובדים עם הקנדים, היתה לנו רשת מצוינת, וזה היה מפחית את עלויות השינוע וההפקה. אצלם, מרבית האשלג הוא בקנדה ובארצות הברית, אנחנו נמצאים באזור המזרח התיכון, וזה היה יוצר תלכיד טוב. אפשר היה להתמודד עם כל מי שהיה נכנס לשוק שלנו. כעת אנו לבד, מה שככל הנראה יהיה גם בעתיד".

 

בורגס הוסיף: "אנו צריכים להבין שאנחנו קטנים ואין לנו כוח להשפיע על המחיר העולמי, ויכולים לסמוך רק על עלות ההפקה שלנו שתישאר תחרותית. הסכנה היא שנתח השוק שלנו יקטן ובמקביל יעלו העלויות. אנחנו משלמים את השכר הגבוה ביותר בתעשייה בעולם לעובדים שלנו. איך נוריד את ההוצאות כדי להישאר תחרותיים?". בורגס אף עקץ את מדינת ישראל ואמר כי "56% מהרווחים שלנו ישולמו בעתיד לממשלה, ההנחה היא שהממשלה עושה את השימוש הכי טוב בכסף. אני לא יודע אם זה המצב, תגידו אתם".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כל מנהל טוב צריך לקחת בחשבון את זעם הציבור.
אם חברה מתנהגת בחזירות, מנצלת, הורסת את הסביבה וגורמת למחלות - שלא יתפלאו אח"כ בהנהלה שמטילים עליה סנקציות. זה גם חלק מניהול של חברה ומסתבר שכי"ל נכשלה בכך, בגדול! אז מדובר פה בכשלון ניהולי ממדרגה ראשונה ועכשיו בא מר בורגס ומתבכיין - זה באמת פתטי... ועכשיו כמה עובדות: 1) תגובת כי"ל מלפני חודש: "מאז 2012, כשהסדר התמלוגים בין האוצר למפעלי ים המלח נחתם, ממוצע התמלוגים של מפעלי ים המלח מגיע לשמונה אחוזים על המחזור ו-16 אחוזים מהרווח לפני מס. בסך הכול תקבולי המדינה ממפעלי ים המלח מגיעים ל-35 אחוזים , וזה כולל תמלוגים, מס חברות ומס על הדיווידנד". 2) על כריית פוספטים משלמים 2% תמלוגים 3) בקנדה רק התמלוגים הם בסביבות 20-35% 4) ממחקר של האגודה לצדק חלוקתי, שעיקריו נשלחו בשבוע שעבר לשר האוצר לפיד, עולה שאחרי הפחתת ההוצאות משלמת כי"ל תמלוגים בגובה של 4.5 אחוזים בלבד. (התפרסם לפני חודש) 5) המשכורות כאן גבוהות יותר מאשר לעובדים בקנדה? הצחקתם אותי 6) אולי לחלוקת דיווידנטים במיליארדים שכי"ל ביצעה יש קשר לכך שאתם לא תחרותיים מספיק?
סנופקין , שומרון  |  29.05.13