אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלי יחימוביץ' פרסמה תוכנית חלופית לגזירות הכלכליות צילום: נמרוד גליקמן

שלי יחימוביץ' פרסמה תוכנית חלופית לגזירות הכלכליות

יו"ר האופוזיציה הציגה טבלת מקורות אפשריים המגיעה לדבריה ל-13.6 מיליארד שקל. בין ההצעות: מס עיזבון והעלאת התמלוגים על משאבי הטבע ל-12.5%

29.05.2013, 12:57 | תומר אביטל

האופוזיציה יוצאת למתקפה: חברי הכנסת הדומיננטיים בשורותיה שמתעסקים בסוגיות הכלכליות-חברתיות הציעו היום שורה של חלופות לגזירות האוצר.

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' פרסמה טבלת מקורות אפשריים כחלופה לתכנית הגזירות המגיעה לדבריה ל-13.6 מיליארד שקל. סכום זה כולל את העלאת המע"מ באחוז שאמורה להכניס לקופת המדינה כ-4 מיליארד שקל ותאושר בדקות הקרובות במליאה.

יחימוביץ' מתנגדת להכבדת מס ערך מוסף, העלאת מס הכנסה למעמד הביניים ושאר הגזירות המוטלות על מעמד הביניים והעניים.

שלי יחימוביץ שלי יחימוביץ'. מתנגדת להעלאת המע"מ | צילום: עמית שעל שלי יחימוביץ

מניתוח טבלת החלופות, שנקראת "מהון לצמיחה", עם הצוות הכלכלי של יו"ר האופוזיציה עולה כי הצוות מציע הטלת מס עיזבון לפי מתווה שמרני, כלומר שעל ירושה שמעל 15 מיליון שקל יוטל מס של 5%, ועד למס מקסימלי של 12.5% לירושות של 30 מיליון שקל ומעלה. המהלך יכניס מיליארד שקל בשנה. בלשכה מזכירים כי המס קיים ברוב מדינות המערב לרבות ארה"ב. חלופה נוספת כוללת את צמצום הטבת המס לחברות מייצאות ולייעד אותה לחברות קטנות ובינוניות. סך ההטבה תקטן מ-6 ל-3 מיליארד שקל וכאמור תנותב מחדש לעסקים שאינם תאגידי ענק.

בנוגע למשאבי טבע, מוצע להחיל את מתווה ששינסקי על כלל המחצבים, לרבות אשלג ופוספטים שחוצבת כיל וחברות הבנות שלה. המתווה כולל העלאת תמלוגים ל-12.5% והטלת מס יסף. עם זאת, שר האוצר יאיר לפיד כבר הודיע שיטפל בנושא דרך הקמת ועדת ששינסקי 2. נראה כי יחימוביץ' מעוניינת לדלג על שלב הוועדה.

בד בבד מוצע להעלות את שיעור המס השולי ל-55% (במקום 50%) על מי שמשתכר במעל ל-50 אלף שקל לחודש, והכבדת המס על רווחי הון (כגון דיבידינד ומכירת מניות ואופציות) כך שיעמוד על 35% לבעלי שליטה.

בלשכה הסבירו כי ההצעה - שגובשה בהתייעצות עם כלכלנים מהאקדמיה - מבוססת על התכנית הכלכלית שגובשה ערב הבחירות, עם התאמות לשינויים שהתרחשו מאז.

הביקורת המרכזית על תכנית הקודמת עסקה בתחזיות המנופחות להכנסות ממיסוי ההון השחור ובלימת תכנוני מס. נראה כי הביקורת הוטמעה- ובתכנית המעודכנת מצוין כי העמקת הגבייה צפויה להגדיל את הכנסות המדינה בכ-2 מיליארד שקל בלבד בשנה (לפי הערכת רשות המסים) במקום 7 מיליארד שקל.

מכיל נמסר, כי "תקבולי המדינה שכיל מעבירה כבר היום עבור הפקת האשלג מים המלח מגיעים לכמיליארד שקל בשנה, שהם כ-41% מהרווח לפני מס. אלו הם התקבולים הגבוהים ביותר שמקבלת הממשלה מאיזושהי חברה בישראל, ואלו הם תקבולים מהגבוהים ביותר בעולם האשלג. תקבולים גבוהים אלה הם תוצאה של הכפלת התמלוגים והגדלה משמעותית של המס שמשלמת כיל בהתאם להחלטות וחוקים שקיבלו הממשלה והכנסת בשנתיים האחרונות והם יגיעו בשנים הקרובות לכ-56% מהרווח לפני מס".

גפני: "הקדוש ברוך הוא נתן את משאבי הטבע לעם ישראל ולא לטייקונים"

 

בתוך כך, במהלך מסקרן התאחדו חברי הכנסת זהבה גלאון ומשה גפני ממרץ ויהדות התורה והציגו במסיבת עיתונאים נפרדת את התוכנית החלופית שלהם, לפיה ימוסו דירות ריקות במס שנתי בשיעור של 1% מערך הדירה (שאמור להכניס, לפי בדיקתם, כמיליארד שקל בשנה). כמו כן יועלה שיעור התמלוגים על המשאבים ל-50% ויוכבד המס על הרווחים הכלואים.

ח"כ משה גפני, צילום: מיקי נועם אלון ח"כ משה גפני | צילום: מיקי נועם אלון ח"כ משה גפני, צילום: מיקי נועם אלון

בנוסף גפני הכריז "הקדוש ברוך הוא נתן את משאבי הטבע לעם ישראל ולא לטייקונים. לא צריך לקחת ממי שאין לו יכולת ושהעלאת מע"מ באחוז עבורו היא קריטית. בכיר באוצר אמר לי שסוף סוף הם מצאו פראייר שיגשים את כל החלומות שהיו להם עשרות שנים".

גלאון: "אומרים לנו כל הזמן שאין ברירה אחרת נהיה יוון וספרד. אלו איומים ריקים. אין שום הצדקה שלא להילחם בתכנוני מס אגרסיביים ולהטיל מס חברות דיפרנציאלי. יש פתרונות יצירתיים".

עוד מוצעים מהלכים צדדיים לשיפור רווחת העובדים והוזלת מוצרים, דוגמת חיוב כל גוף המתוקצב על ידי המדינה בהקמת ועד העובדים, ביטול העסקה קבלנית בשירות המדינה והקמת ועדה לבחינת החלת מע"מ דיפרנציאלי.

לשאלת "כלכליסט" לגבי העובדה כי באוצר כבר מקדמים תוכניות להכבדת המס על התמלוגים ועצירת תכנוני המס, ומנגד הקיצוץ בקצבאות הילדים עשוי לעודד שילוב במעגל העבודה, השיב גפני: "לפיד הקים ועדות ובינתיים המשפחות לא יכולות לגמור את החודש". גלאון ציינה בהקשר לקצבאות כי "קיצוץ בנקודת הזמן הזה יכניס כ-50 אלף ילדים מתחת לקו העוני. זה לא מתקבל על הדעת. צריך לעשות מהלך כזה בהדרגה".

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות