אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חומת חקיקה: ישראל לא יכולה להצטרף לאמנת המס של ה־OECD צילום: אלכס קולמויסקי

חומת חקיקה: ישראל לא יכולה להצטרף לאמנת המס של ה־OECD

החוק בישראל לא מתיר לה לחתום על אמנות מס רב־צדדיות. כעת רוצה רשות המסים שהוא ישונה כדי להצטרף לאמנות בינלאומיות למלחמה בהון השחור

30.05.2013, 06:50 | הדר קנה ורן אברמסון

מדינת ישראל לא יכולה לחתום על האמנה הרב־צדדית לסיוע מינהלתי הדדי בענייני מס של ארגון ה־OECD לחילופי מידע בנושא מס, אף שהיא היתה מעוניינת לחתום עליה. האמנה, שעליה חתומות 53 מדינות ונועדה למנוע העברת כסף שחור ביניהן ולהפחית את השימוש במקלטי מס, זכתה אתמול לחתימתן של שמונה מדינות נוספות - אוסטריה, לוקסמבורג, בליז, אסטוניה, לטביה, ניגריה, ערב הסעודית וסלובקיה.  

קראו עוד בכלכליסט

ישראל אינה אחת מהמדינות שחתומות על האמנה, משום שלפי החוק בישראל המדינה יכולה להיות חתומה רק על אמנות דו־צדדיות עם מדינה אחת, ולא על אמנות עם כמה מדינות כמו האמנה של ה־OECD. כיום חתומה ישראל על אמנות דו־צדדיות למניעת כפל מס מול 51 מדינות, בהן אוסטריה, אירלנד, אנגליה, אסטוניה, ארה"ב, ברזיל, גיאורגיה, גרמניה, הולנד, יוון, לטביה, ספרד, פולין, קנדה ושוויץ.

האמנה של ה־OECD מחייבת את המדינות החותמות לשתף מידע בין רשויות המס שלהן באמצעות גוף מתאם שהוקם לשם כך. כמו כן, היא מאפשרת למדינות החתומות, אם הן מעוניינות בכך, לחתום על הסכמי שיתוף מידע באופן אוטומטי.

המידע שמועבר בין המדינות החתומות על האמנה יכול לשמש את רשויות האכיפה במדינה המקבלת, כל עוד המדינה שמספקת את המידע מתירה לה לעשות כן. ב־OECD מדגישים כי האמנה מחייבת שמירה על סודיות המידע המשותף בין המדינות כדי לשמור על פרטיות האזרחים.

חוסר היכולת לחתום על האמנה הוא בעייתי עבור ישראל, הפועלת בשנים האחרונות בחריפות נגד העלמות מס ובחודשים האחרונים אף העמיקה את המלחמה בהון השחור. שר האוצר יאיר לפיד הכריז במסגרת חוק ההסדרים הנוכחי כי בכוונתו לקדם חקיקה נגד ההון השחור ובכך להגדיל את הכנסות המדינה ממסים בכ־2 מיליארד שקל בשנה בשלב הראשון וב־4 מיליארד שקל בשנה לאחר אישור החקיקה.

אנחל גורייה, מנכ"ל OECD, צילום: אוהד צויגנברג אנחל גורייה, מנכ"ל OECD | צילום: אוהד צויגנברג אנחל גורייה, מנכ"ל OECD, צילום: אוהד צויגנברג

רשות המסים, המבקשת להיות חלק מהאמנה הכללית של ה־OECD למרות החוק הקיים, פנתה למשרד המשפטים כדי לבחון את האפשרות לשינוי החקיקה ואף מסרה ל"כלכליסט" כי בכוונתה להידרש לשינוי החוק מיד לאחר אישור חוק ההסדרים הנוכחי.

תגיות