אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהלך שיוסיף לכם עשרות אלפי שקלים לפיצויי הפרישה צילום: שאטרסטוק

המהלך שיוסיף לכם עשרות אלפי שקלים לפיצויי הפרישה

אדם הפורש ממקום עבודתו חייב במס הכנסה על מענקי פרישה וכספי פיצויים, אך במקרים מסוימים ניתן להקטין ואף לבטל את חבות המס. כך עושים זאת

03.06.2013, 08:03 | אייל סיאני

על פי פקודת מס הכנסה, כספי פיצויים ומענקי פרישה שקיבל עובד בעת פרישתו ממקום העבודה הם הכנסה מיגיעה אישית, ולכן יצטרפו להכנסתו החייבת במס בשנת המס שבה התקבלו. עם זאת, מדינת ישראל מעניקה פטור מתשלום מס על חלק מכספי הפיצויים ומענקי הפרישה: נכון לשנת 2013, תקרת סכום הפטור עומדת על 12,120 שקל לכל שנת עבודה, ועל כל סכום מעל תקרה זו יחויב העובד לשלם מס.

קראו עוד בכלכליסט

כך לדוגמה, אדם שפרש השנה ממקום עבודתו לאחר 20 שנה וקיבל כספי פיצויים ומענקי פרישה של 500 אלף שקל, יקבל פטור מתשלום מס על 242,400 שקל, כשיתרת הסכום - 257,600 שקל - תהיה חייבת במס. ואולם, במקרים מסוימים, ניתן להקטין ואף לבטל את חבות המס גם על היתרה באמצעות פעולה הנקראת פריסת מס.

כיצד מבצעים פריסה?

פריסת מס פירושה פריסה רעיונית של היתרה החייבת במס על פני שנים אחדות, כך שחלק ממנה יצטרף בכל שנה להכנסות הפורש, והמס שישולם ייקבע לפי גובה ההכנסה והמס השולי שיחול בכל שנה בפועל. אפשר לבצע פריסת מס על כספי פיצויים שהעובד קיבל במזומן בעת פרישתו, וכן על כספי פיצויים שהופקדו בקופת גמל על שם העובד ועל מענקי פרישה, לרבות מענק הסתגלות ופדיון ימי מחלה.

ישנם כמה כללי יסוד בעת ביצוע פריסת מס: ראשית, על הפורש להודיע לפקיד השומה בעיר מגוריו כי הוא רוצה לבצע פריסת מס בגין כספי הפיצויים והמענקים שקיבל. ההודעה תבוצע באמצעות טופס 116 ג'; ניתן לפרוס את תשלומי המס קדימה או אחורה לתקופה של שש שנים לכל היותר; שנת הפריסה הראשונה תהיה השנה שבה התקבלו הכספים; את הסכום ניתן לפרוס רק על פני שנתיים ומעלה; ולבסוף, הסכום שייפרס בכל שנה הוא נומינלי ואינו צמוד למדד.

אם כך, לכמה שנים ייפרס המס? על כל ארבע שנות עבודה מלאות במקום העבודה שבגינן ניתנו כספי הפיצויים והמענקים, ניתן לבצע פריסה לשנת מס אחת קדימה, ועד שש שנים לכל היותר. לדוגמה, אם לעובד הפורש יש 20 שנות ותק במקום העבודה, הוא יוכל לבצע פריסת מס על פני חמש השנים הבאות. אם תוצאת החלוקה אינה מספר שלם, יעגל פקיד השומה את התוצאה למספר השלם הקרוב. יודגש כי שנות הפריסה שיחושבו הן שנות הפריסה המרביות שהעובד זכאי להן, אך אם ירצה לפרוס את המס על פני פחות שנים - יוכל לעשות כן.

נוסף על כך, שנת הפריסה הראשונה היא כאמור שנת המס שבה קיבל העובד את כספי הפיצויים והמענקים, אך אם הוא קיבל אותם ברבעון האחרון של השנה (אחרי 30 בספטמבר), שנת הפריסה הראשונה תהיה שנת המס העוקבת.

אם מסיבה כלשהי לא ביקש העובד לבצע פריסת מס, הוא יוכל להתחרט במשך תקופת שנות הפריסה. כך לדוגמה, אם הפורש זכאי לחמש שנות פריסה קדימה, הוא יוכל לבקש פריסת מס במשך כל חמש השנים הללו.

בפריסת מס קדימה, המס על כל הסכום שעתיד להיפרס בשנים הקרובות יחושב לפי ההכנסות הצפויות לפורש במשך שנות הפריסה (בתיאום עם פקיד השומה), ואז ינוכה מראש מכספי הפיצויים והמענק. תנאי בסיסי לביצוע פריסת מס קדימה הוא הגשת דו"ח למס הכנסה מדי שנה במשך שנות הפריסה, שבו ידווח העובד על הכנסותיו בפועל לצורך תיאום מס. בעקבות תיאום המס ייתכן שיבוצע החזר כספים (אם תשלום המס הראשוני היה גבוה מחבות המס בפועל) או שיוטל חיוב נוסף (אם תשלום המס המקורי היה נמוך מחבות המס בפועל).

פריסת פיצויי הפרישה. חיסכון של עשרות אחוזים, צילום: shutterstock פריסת פיצויי הפרישה. חיסכון של עשרות אחוזים | צילום: shutterstock פריסת פיצויי הפרישה. חיסכון של עשרות אחוזים, צילום: shutterstock

פורסים גם אחורה

במקרה שההכנסה העתידית גבוהה משמעותית מההכנסה השנתית הקודמת (כמו במקרה של מעבר לעבודה עם תנאים טובים יותר) ישנה אפשרות נוספת לפריסה, והיא פריסה אחורה. מספר השנים שעל פניהן ייפרס המס מחושב כך: על כל שנת ותק במקום העבודה שבגינה ניתנו כספי הפיצויים והמענקים, אפשר לבצע פריסה לשנת מס אחת אחורה, ועד שש שנים לכל היותר.

לדוגמה, אם לעובד הפורש יש ארבע שנות ותק במקום העבודה, הוא יוכל לבצע פריסת מס על פני ארבע השנים הקודמות. גם כאן, אם מספר שנות העבודה אינו שלם, יעגל פקיד השומה את התוצאה למספר השלם הקרוב. יודגש כי שנות הפריסה שיחושבו הן שנות הפריסה המרביות שהעובד זכאי להן, אך אם ירצה לפרוס את המס על פני פחות שנים, יוכל לעשות כן.

בפריסת מס אחורה, המס על כל הסכום הפרוס יחושב על פי הכנסותיו החייבות במס של העובד כפי שדווחו בכל אחת משנות הפריסה (בתיאום עם פקיד השומה) וישולם במלואו במועד הפריסה.

השורה התחתונה:

ביצוע פריסה של תשלומי הפיצויים ומענקי הפרישה על פני כמה שנים עשוי לחסוך לעובד עשרות אחוזים בתשלום המס, ובמקרים מסוימים אף לבטל אותו

 

הכותב הוא מנהל תחום מקצועי בהלמן אלדובי קופות גמל ופנסיה ובעל רישיון סוכן שיווק פנסיוני

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
זכאות למספר שנות פריסה לאחור
שלום אייל, כתבת : "מספר השנים שעל פניהן ייפרס המס מחושב כך: על כל שנת ותק במקום העבודה שבגינה ניתנו כספי הפיצויים והמענקים, אפשר לבצע פריסה לשנת מס אחת אחורה, ועד שש שנים לכל היותר." בשום מקום לא מצאתי לזה סימוכין - תמיד כתוב שיש זכאות לשנת פריסה אחת בין אם מדובר בפריסה קדימה ובין אם לאחור. אודה מאוד אם תוכל להפנות לסימוכין רשמי (תקנות/חוק/..) כיוון שגם יועץ הביטוח שלי לא מכיר את האפשרות לפרוס אחורה שנה על כל שנת וותק (עד 6 שנים) כמו שכתבת. תודה רבה, מקס
מקס  |  09.03.16
15.
פריסת פיצויים ומענקי פרישה - אל תמהרו לעשות פריסה !
רבים פועלים ב"שיטת העדר" ורצים לפקיד השומה, רגע לאחר עזיבת מקום עבודה או יציאה לפנסיה, לבצע פריסת פיצויים או פריסת מענקי פרישה ללא קבלת ייעוץ מס אישי אלא רק בגלל ששמעון וראובן,אשר פרשו לאחרונה, גם הם עשו פריסה...או רק בגלל שחשבת השכר במקום העבודה אמרה להם שכדאי שיעשו פריסה ומהר, לפני שהיא סוגרת משכורות. ייעוץ מס אישי קודם לביצוע פריסה הכרחי אם רוצים לקבל החלטה כלכלית מושכלת ונבונה באשר למיסוי כספי פיצויי פיטורין ומענקי פרישה. האם זה בכלל כדאי לבצע פריסה ?האם לבצע פריסה אחורה ? האם לבצע פריסה קדימה ? לכמה שנים לבצע פריסה ? שימו לב, פריסה עלולה להוות חרב פיפיות. שאלות אלו צריכות לקבל מענה ברמה האישית בטרם הפניה למס הכנסה,אך ורק לאחר ששקלתם את כל השיקולים הרלבנטיים, בעד ונגד פריסה, בהתאם למצבכם האישי ואך ורק לאחר שקיבלתם ייעוץ מס מתאים, ביצעתם חישובי מס וסימולציות באמצעות יועץ פרישה, מומחה למיסוי בעת עזיבת מקום עבודה או יציאה לפנסיה. רבים פועלים ב"שיטת עשה זאת בעצמך", במיוחד בעידן האינטרנט, במיוחד אנשי הייטק צעירים ומשכילים. הרי מה צריך יותר מגוגל ? יש בו את כל התשובות... כאשר אני שואל: "למה עשיתם פריסה ?" רבים משיבים בחיוך: "קראתי באתר פרישה...". כך גם, חדשות לבקרים, אני מקבל פניות מהסוג: "כבר החלטתי לעשות פריסה, אני רק צריך שתעזור לי למלא את טפסים למס הכנסה". קיצורי דרך, בחלק גדול מהמקרים, עולים הרבה יותר כסף מלשלם על פגישת ייעוץ. החיסרון הגדול בקיצורי הדרך הללו, תוך דילוג על ייעוץ מס מקצועי, בולט בעיניי כאיש מקצוע אך נסתר מעיני רבים. מי שעושה קיצור דרך בתכנון מס, אולי יודע מה הוא הרוויח (חסך את עלות הייעוץ...) אך ככל הנראה, לעולם לא ידע מה הוא הפסיד וכמה מס מיותר הוא צפוי לשלם במהלך שנות הפריסה. החלטות באשר לפריסת פיצויים לא מקבלים על בסיס חישובים עצמאיים על גבי חתיכת נייר או באמצעות מחשבון פרימיטיבי שמצאתם באינטרנט. זה מזמן לא עובד כך והחלטה פזיזה, אשר לרוב בלתי הפיכה, עלולה לעלות לכם בתשלום מס מיותר במהלך שנות הפריסה ובתשלומים נוספים לרואה חשבון או יועץ מס, בשלב הגשת הדוחות השנתיים למס הכנסה. אגב, אמירה זו נכונה גם לגבי בעלי מקצוע ותיקים ומנוסים, כמו סוכן ביטוח, יועץ פנסיוני, יועץ השקעות, בנקאי, עורך דין ואפילו יועץ מס ורואה חשבון, אשר באופן טבעי נוטים לחשוב שהם אינם זקוקים לייעוץ לאור תחום העיסוק המקצועי שלהם. ואולם, מומחיותם (לרוב) אינה במיסוי בעת עזיבת מקום עבודה או פרישה וגם הם פספסים. גושפנקא לכך כבר קיבלתי מזמן... כאשר רבים מהם, בסופו של דבר הגיעו אליי ברגע האחרון, לייעוץ מס ברמה האישית או המשפחתית או באשר לאחד מלקוחותיהם. כשמבצעים פריסה צריכים לקבל החלטה האם לבצע פריסה אחורה או פריסה קדימה, צריכים להביא בחשבון את שיעורי המס המשתנים, וכן גם את הגזירות הכלכליות החדשות לעניין שיעורי המס, והמס הנוסף על הכנסות גבוהות , מצב בריאותי ועוד ועוד ועוד.. את כל השיקולים בעד ונגד בצורה מפורטת ומלאה ואת כל ההסברים, תוכלו למצוא באתר פרישה. עכשיו....בהצלחה
רו"ח אמיר גבאי , רמת גן  |  07.06.13
12.
וכמו בכל כתבה שקשרה לפנסיה, גם כאן אני אקרא לציבור החוסכים:
פוטרתם? התפטרתם ואתם חתומים על סעיף 14, או לחילופין הבוס שלכם נחמד ומאפשר לכם למשוך את הפיצויים? למשוך! למשוך! למשוך! אל תיבהלו ממה שאומרים האינטרסנטים של חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, כל שקל שאתם משאירים אצלם חשוף לתספורות הטייקונים, לדמי ניהול מפלצתיים, לגחמות האוצר בנוגע לגיל הפרישה, ואם בסופו של דבר צלחתם את כל אלה וקיבלתם את אותו שקל - תשלמו עליו מס הכנסה! תמשכו את הכסף, שימו אותו בקרן כספית סולידית ושלום על ישראל. תפנימו - חוק פנסיה חובה הוא למעשה מס בגובה 10% שנגבה לצורך מימון הרפתקאות הטייקונים. נקודה.
04.06.13
לכל התגובות