אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים אישרה ערבות מדינה של 2.4 מיליארד שקל לחברת החשמל צילום: עמית שעל

ועדת הכספים אישרה ערבות מדינה של 2.4 מיליארד שקל לחברת החשמל

הערבות אושרה פה אחד. לטענת האוצר הערבות נחוצה בשל השיבושים באספקת הגז ממצרים וים תטיס שאילצה את החברה להשתמש בדלקים יקרים ומטרתה למנוע עליית התעריף לצרכנים. יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי אמר: "אתמול בלילה ישבתי עם שר האוצר עד 2 בבוקר, ואני מוסר בשמו שהוא נתן הנחייה לאנשיו להתחיל ברפורמה"

04.06.2013, 11:47 | תומר אביטל וליאור גוטמן

ועדת הכספים אישרה הבוקר (ג') פה אחד את בקשת שר האוצר יאיר לפיד לתת ערבות מדינה של 2.4 מיליארד שקל לחברת החשמל. בסוף הדיון הכריזו חברי כנסת רבים כי זה יהיה "לא אחראי לא לאשר את הערבות". ועדת הכספים דורשת שתוך שלושה חודשים תקבל דיווח על התקדמות במתווה הרפורמה בחברת החשמל.

קראו עוד בכלכליסט

ערבות המדינה נחוצה, לטענת האוצר, על רקע השיבושים באספקת הגז הטבעי ממצרים והירידה בתפוקת מאגר ים תטיס, שגרמו לחברת החשמל לשנות את תמהיל הדלקים שאותו היא צורכת ולייצר חשמל באמצעות סולר ומזוט - שעלותם גבוהה יותר מאשר ייצור חשמל באמצעות גז.

"כעת אין תירוץ לאוצר"

יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי עצמו נסוג מכוונתו לא לאשר את הערבות לפני שיבוצע תהליך הבראה בחברה וסיפר: "אתמול בלילה ישבתי עם שר האוצר עד 2 בבוקר, ואני מוסר בשמו שהוא נתן הנחייה לאנשיו להתחיל בתהליך הרפורמה. כעת אין תירוץ לאוצר. יש התנעה". זאת אף שגם בקדנציה הקודמת הייתה נכונות גדולה מצידו של השר הקודם 'להתניע' רפורמה.

ח"כ אראל מרגלית שתמך במהלך אמר ל"כלכליסט", כי "המדינה בחרה לגלגל לגירעון חברת החשמל את הכפלת מחירי הדלק ולא להעלות את התעריפים לציבור. זאת בחירה. חלק מהסיבה היא כדי לעשות לחברה אמבוש. כשחברה בגירעון כה גדול, לדעת האוצר קל יותר לחולל רפורמה. זה בא מתפיסה שצריך להפריט את חלקה. לדעתי זו שערורייה".

 

ח"כ אראל מרגלית, צילום: גטי אימג ח"כ אראל מרגלית | צילום: גטי אימג'ס ח"כ אראל מרגלית, צילום: גטי אימג

 

עוד הוסיף מרגלית: "כשבאים לעשות את הרפורמה אנו צריכים להקפיד איך זה יופרט - לא לבעלי שליטה עם פירמידות. יש דרך שבה הציבור יהפוך לחלק גדול מהבעלים דרך המוסדיים. צריך לבקש מהם להתייעל אבל גם לתת להם לגדול - הם יודעים הכי טוב איך לבנות תשתיות. צריך גזר ומקל".

 

בתחילת הדיון אמר סלומינסקי: "הנהלת החברה ועובדיה חייבים להבין שלא ניתן להמשיך במצב כפי שהוא היום. על הנמלים היו דיבורים על הכנסת חיילים לצורך תפעול שלהם והציבור לא נרתע מכך. בתחושה של האדם ברחוב, חברת החשמל עוד הרבה יותר גרועה מהנמלים ולא ניתן להתעלם מכך. הציבור נושא בנטל של הגזירות הכלכליות וגם מחירי החשמל עולים".

"להתחיל בהבראה"

סלומינסקי דרש מהנהלת החברה ומהאוצר "שיתחילו להתניע תהליך הבראה, שיכלול צמצום בכוח האדם, שינויים מבניים, הקמת חברת ניהול חיצונית לניהול משק החשמל וכן בחינת הפסקת מתן חשמל חינם לעובדים".

סגן בכיר לחשבת הכללית ומנהל חטיבת המימון, יהלי רוטנברג, אמר כי "החל מ-2011 חלה ירידה באספקת הגז ממצרים וגם ממאגר תמר ולצורך הפקת החשמל החברה נדרשה לעשות שימוש בדלקים יקרים. המהות של מתן ערבויות מדינה לחברה היא כדי לתמוך באי עליית התעריף לצרכנים, עקב הצורך ברכישת דלקים יקרים".

יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, צילום: עמית שעל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל | צילום: עמית שעל יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל, צילום: עמית שעל

לדבריו, "בשלהי 2012 החברה נקלעה למשבר תזרימי חמור מאוד, עד כדי הורדת דירוג האשראי שלה. אם הערבות לא תאושר זה יכול להשפיע על מחירי החשמל לצרכן ועל כל המחירים במשק. החברה מתקשה לגייס כספים בשוק ההון ולכן המדינה התערבה כדי למנוע את עליית התעריפים. היציאה ממצב השימוש בדלקים יקרים ב-2014 עם הגעת הגז והירידה בשער הדולר ועקב צעדי התייעלות פיננסית שהחברה החלה לבצע, יאפשרו לתת לחברה למחזר את אותן ערבויות שפוקעות לקראת 2014".

לשאלת היו"ר האם זו הערבות האחרונה, השיב: "במסגרת הזו, זו הערבות האחרונה, אך אני לא יכול להתחייב על העתיד". סלומינסקי העיר לאחר מכן: "הבנתי שיש לחברת החשמל חוב של 70 מיליארד שקל". יו"ר הדירקטוריון של חח"י יפתח רון-טל ענה לו כי "החוב הפיננסי הוא 54 מיליארד שקל, וסך החובות עומד על כ-71 מיליארד שקל, אבל לא בשביל זה התכנסנו. מה שקרה בתחילת 2011 שבר את כל הכללים והפעולות".

ניסן סלומינסקי. "70 מיליארד שקל חוב", צילום: אלכס קולומויסקי ניסן סלומינסקי. "70 מיליארד שקל חוב" | צילום: אלכס קולומויסקי ניסן סלומינסקי. "70 מיליארד שקל חוב", צילום: אלכס קולומויסקי

יו"ר ועדת הכספים התערב ושאל האם השפיעה גם עליית השכר, והציג נתונים לפיהם עלות השכר החודשי הממוצע בחברת חשמל עלה מ-28.6 אלף שקל ב-2011 ל-33.9 אלף שקל ב-2012 - עלייה של 18.2%.

"זה חלק מהסכם קיבוצי שנחתם", השיב רון-טל. "אין תוספת של שקל שייחודית לחברת חשמל. שקל מהערבויות לא מטפל בחוב הפיננסי. הכל זה לדלקים", והוסיף "על פי סיכום עם משרד האנרגיה והשר, הרפורמה נמצאת במקום גבוה מאוד בסדר העדיפויות". ח"כ זבולון כלפה אמר "איך זה שהנהלת החברה וועד העובדים רוצים להיפגש ולהגיע לרפורמה ומוכנים לשינוי מבני ושינוי ארגוני עמוק ורק מחכים לשר האוצר שמתמהמה. יש חתן, יש כלה הם רוצים להתחתן ורק הרב יאיר לפיד עוד לא הגיע". כלפה הציע שהערבות תאושר לאחר הרפורמה. "זו כמעט התאבדות", השיב כאמור רון-טל. "שר האוצר עדיין לא גיבש את עמדתו לגבי פרטי הרפורמה".

5 בקשות לערבות בשנה

במהלך שנת 2012 פנה משרד האוצר לוועדת הכספים בבקשה לאשר 5 ערבויות מדינה שונות לחברת החשמל בסכום כולל של לא פחות מ-8.9 מיליארד שקל.

בשבוע שעבר אישר דירקטוריון חברת החשמל גיוס חוב של עד מיליארד דולר מגופים מוסדיים בארה"ב. הכסף נדרש למחזור חובות ומימון תפעול החברה לשנה הקרובה.

הבקשה של יו"ר ועדת הכספים דומה עד זהה לדרישות יו"ר ועדות הכספים והכלכלה לשעבר, שאף הם התנו מתן ערבויות מדינה לחברת החשמל בהצגת תוכנית מחייבת לביצוע רפורמה ארגונית בחברת החשמל. "סלומינסקי יקבל את הכותרת בעיתון אבל הערבויות יקבלו אישור ללא קושי", העריך טרם הדיון גורם במשק האנרגיה.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
ערבות לחברת החשמל
בושה. יו"ר ועדת כספים פוליטיקאי חסר חוט שדרה כמו רעיו. התחייב בקול ענות גבורה לא לאשר ערבות לחח"י כל עוד לא יפסיקו לחלק חשמל חינם וכל עוד לא יבצעו בדק בית בחברה. כלום בכוס מים. אישרו הערבות פה אחד. יעני ישב עם שר האוצר שהתחייב לכלום בריבוע עד הערבות הבאה.
אהרונוביץ , חיפה  |  04.06.13
7.
הפתרון: גוף עצמאי שמדווח לרה"מ יכתיב תכנית תלת
שיקחו חברת יעוץ בינלאומית יקבעו לוחות זמנים ימנו בעלי תפקידים. סלומינסקי צעק כמו נמר וחתם כמו חתול. הועדה מוכרחה להכתיב ולאכוף שינוי. כל ילד שנולד במדינה נושא חוב של 10,000 ש"ח דרך המאזן של חברת החשמל. ךמה לא מטפלים בבעיה?
כלכלן  |  04.06.13
לכל התגובות