אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכמה עלה מדד הסטריאוטיפים?

בכמה עלה מדד הסטריאוטיפים?

ואיך דעות קדומות מעידות על מצב הכלכלה

06.06.2013, 08:20 | שיזף רפאלי

מספרים שבגן העדן כל המאהבים איטלקים, הטבחים צרפתים, השוטרים בריטים, המכונאים גרמנים, ואילו ההנהלה ומחלקת התכנון הם בידי שוויצרים. בגן עדן האנשים מהלאומים הנכונים מאיישים את התפקידים הנכונים. חלום ארגוני.

בגיהינום, לעומת זאת, המאהבים שוויצרים, הטבחים בריטים, השוטרים גרמנים, המכונאים צרפתים והמנהלים איטלקים.

העוקץ של הבדיחה הזאת נעוץ כמובן בכוחם של סטריאוטיפים ודעות קדומות. תפיסה מעוותת שיש לנו זה על תרבותו של זה. הסטריאוטיפים אחראים גם לאיבה, קנאה, שנאה, אפליה וגזענות, אבל נדמה שקשה מאוד להסתדר בלעדיהם. הם סוג של קצרנות שמאפשרת לנו להסביר לעצמנו את העולם שמסביב, לשוחח עליו, ולא פחות חשוב, להתבדח עליו. וכדי שניטיב ליצור את הסטריאוטיפים שלנו במקום שהם אלה שייצרו אותנו, כדאי להכיר יותר אותם ואת תכולתם.

דיוק שוויצרי דיוק שוויצרי דיוק שוויצרי

מי שערכה היכרות כזאת היא ענקית המחקר Pew, שמתוך התעניינות בקשיים הפוקדים את אירופה ערכה יותר מ־37 אלף ראיונות עם תושבי האיחוד: http://bit.ly/PewStereotype.

המחקר של Pew חשף פסימיות גוברת ברחבי היבשת ובעיקר בדרומה, אובדן אמון במנהיגות הפוליטית, וחרדות שהולכות וגוברות בנוגע לאי־שוויון ורמות האבטלה. הבריטים נחצים בדעתם אם להישאר באיחוד או לעזוב אותו. מלבד בגרמניה, בכל מדינות האיחוד יש רוב מוחץ של אזרחים שאינם מרוצים מהכיוון שאליו מדינתם מתקדמת, ובאף מדינה לא מאמינים שהמצב ישתפר בטווח הנראה לעין.

בעקבות צניחה ענקית של יותר מ־15% בתמיכה בהמשך קיומו של האיחוד האירופי, החליטו החוקרים ב־Pew לבחון את היבשת החולה גם דרך הסטריאוטיפים שתושביה מייחסים זה לזה, ולעצמם. החוקרים ביקשו מהנשאלים לאפיין את עמיתיהם לאיחוד, בני הלאומים השונים, לפי מידת האמון, היוהרה והרחמנות שהם מזהים בהם.

באופן לא מפתיע, כל אחד מהלאומים דירג עצמו כרחום ביותר, וכצנוע ביותר (למעט האיטלקים, שהעניקו את המקום הראשון בצניעות לספרד). באופן יותר מפתיע, במה שנוגע לאמינות התגלה קונצנזוס: כמעט כל העמים, מפולין עד ספרד, דירגו את הגרמנים כאמינים ביותר. כמעט כולם - למעט היוונים. בעיני היוונים הגרמנים הם דווקא שיאנים שליליים בכל המדדים, לרבות האמינות. מה שמעניין הוא שהם חשים בסטריאוטיפים השליליים האלה דווקא בתקופה שבה הם חייבים לגרמנים כל כך הרבה על הסיוע הכספי הנדיב שהם מקבלים מהם. לצדם הפולנים, שחוו על בשרם היסטוריה מורכבת במיוחד עם הגרמנים, מפגינים כלפיהם יחס אמביוולנטי, ובוחרים בהם במקום הראשון גם בקטגוריית האמינות וגם בקטגוריית חוסר האמינות.

ובכלל, פרק הסטריאוטיפים במשאל של Pew הפך לפרק עיסוק בתדמיתם של הגרמנים, האומה הדומיננטית באיחוד: בצד הערכה גבוהה לאמינותם הם זכו במשאל לדירוגי שיא על יהירות, חוסר רגישות והיעדר חמלה. המתחרים היחידים שלהם במשבצת היהירות הם האומה השנייה בהשפעתה באיחוד, הצרפתים. ובתחרות על תואר לב האבן מזנבים בגרמנים רק הבריטים.

אבל דווקא הבחירה של כל עם בעצמו כצנוע וכרחום ביותר היא המעניינת והמדאיגה יותר. מה מרמז חוסר הפרגון הזה בקרב תושבי היבשת?

בסדרת הטלוויזיה "סיינפלד" הופיע פעם רופא שיניים שהתגייר רק כדי שיוכל לספר בדיחות אנטישמיות בלי שישתיקו אותו. האם הדמות הנלעגת הזאת יכולה לשמש מראה לאזרחי אירופה, שיותר משני עשורים אחרי שהתאחדו עדיין משמרים טינות, דעות קדומות וסטריאוטיפים, ומשתמשים בהם כמשקפיים להביט דרכם במציאות?

תגיות