אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: מחירי קרקעות המינהל במרכז הארץ רשמו עלייה של 60% ב-5 שנים

בנק ישראל: מחירי קרקעות המינהל במרכז הארץ רשמו עלייה של 60% ב-5 שנים

מהמחקר שפורסם היום עולה כי בעוד שבאזור המרכז נמצאה חפיפה בין עליית מחירי הקרקעות לעליית מחירי הדירות, בפריפריה נוצר עיוות ובזמן שמחירי הקרקע עלו ב-15%, מחירי הדירות התייקרו ב-50%

05.06.2013, 12:35 | עינת פז-פרנקל

מחירי הקרקעות באזור המרכז זינקו ב-60% בתוך חמש שנים, כך עולה ממחקר שמפרסם היום בנק ישראל. באותה התקופה, נרשמה עלייה חדה של 30% במחירי הקרקעות בממוצע כלל-ארצי. המחקר מתייחס לקרקעות ששווקו על ידי מנהל מקרקעי ישראל.

קראו עוד בכלכליסט

מסקירת בנק ישראל על התפתחות מחירי הקרקע למגורים, עולה כי בשנים 1998 עד 2012 הוכפל מחיר הקרקע ליחידת דיור - נתון המחושב על-ידי חלוקת מחיר השטח שנרכש במספר יחידות הדיור שניתן לבנות עליו. כלומר, יזמים כיום משלמים פי שניים על כל יחידת קרקע לבניית דירה אחת, בהשוואה לשנת 1998.

קרקעות לבנייה בעתלית. מחירי הקרקע בפריפרייה עלו ב-15%, מחירי הדירות עלו ב-50%, צילום: ערן יופי כהן קרקעות לבנייה בעתלית. מחירי הקרקע בפריפרייה עלו ב-15%, מחירי הדירות עלו ב-50% | צילום: ערן יופי כהן קרקעות לבנייה בעתלית. מחירי הקרקע בפריפרייה עלו ב-15%, מחירי הדירות עלו ב-50%, צילום: ערן יופי כהן

2011: נקודת רתיחה של מחירי הדיור

בשנת 2011 הגיעו מחירי הקרקעות (לא כולל מע"מ) לשיאם: במרכז המחירים הגיעו ל-450 אלף ש"ח ליחידת דיור לבנייה רוויה ובפריפריה ל-100 אלף שקל - מדובר על כשליש ועל כעשירית, בהתאמה, ממחירה של דירה טיפוסית בת 3.5-4 חדרים.

בבנק ישראל מציינים כי בישראל מחיר הקרקע (לפי נתוני השנים 2009-2010) היווה כשליש ממחירה הסופי של דירה; שליש מהמחיר משקף את עלויות הבנייה; ושליש ממחיר דירה הוא מיסים ורווח ליזם.

בסך הכול, בתקופה של 12 שנים שסקר בנק ישראל, מכרה רשות מקרקעי ישראל כ-11 אלף מגרשים, שנועדו לבניית כ-117 אלף יחידות דיור, מתוכן 89% בבנייה רוויה והשאר בצמודי-קרקע. יצוין כי בהתחשב בכך שהשוק הישראלי דורש כ-40 עד 50 אלף יחידות דיור חדשות בשנה (כתוצאה מחתונות, גירושין וכד'), מדובר בסכומים נמוכים ביותר, גם בהתחשב בעובדה שנבנו בתקופה זו עשרות אלפי יחידות דיור נוספות על קרקעות פרטיות.

עוד עולה מהמחקר, כי בעוד מחירי הדירות האמירו בשיעור גבוה מחצי, מחירי הקרקע עלו בשליש בין השנים 2006 ל-2011. בין 1998 ל-2012, שיעור עליית מחירי הקרקע היה הרבה יותר מהיר משיעור עליית מחירי הדירות, כאשר התשומות לבנייה התייקרו בקצב מהיר.

ולבסוף: נראה כי עליית מחירי הדירות במרכז השפיעה על הפריפריה, על אף ששם מחירי הקרקע עלו בשיעור מתון. בין השנים 2006 ל-2011 מחירי הקרקע לבנייה רוויה (ליחידת דיור) במרכז עלו ב-60% וכך גם מחירי הדירות. לעומת זאת, בפריפריה עליית מחירי הקרקע היתה כ-15%, בשעה שמחירי הדירות התייקרו בכ-50%.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
לחייב בעלי קרקעות
צריך לגרום לרשויות שיהיה להם אינטרס לפתח שטחים לבניה .מיגרש לבניה אשר על ידו בנוי או שכול נושא הפיתוח אליו הוסדר ולא בונים עליו יחולו עליו ארנונה כפולה . יש שכונות חדשות -ישנות שמשקיעים "יושבים "על קרקעות שאפשר לבנות עליהם ולא עושים דבר .ואז צצים בתי דירות או בתים פרטיים והמשקיעים או שמוכרים לאט לאט או שלא מוכרים ולא בונים,הכול לפי ראות עיניהם .יש לשים לתופעה זו סוף .עד שמיגרש בישראל מקבל אישורי בניה ועובדים עליו אלפי שעות של אדמניסטרציה וועדות מיותמות .צריך להיות ברור שהוא מיועד לבניה ולא לספסור או קומבינה .הכי חכם ,קל ,ופשוט להתחיל עם בניה צמודת קרקע .יש חקלאי נחמד מקדימה שהוא בעלים של 20 חלקות לבניה ומגדל עליהם תותים .שכבודו יגדל תותים על אדמות חקלאיות ,אם תיהיה לו ארנונה של 20 צמודי קרקע על השטח הכללי שלו הוא יתאים את עצמו וכמוהו אחרים
חוזה  |  05.06.13
לכל התגובות