אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרוטוקולים של צמח, שלב ההשחרה צילום: אוראל כהן

הפרוטוקולים של צמח, שלב ההשחרה

עם פרסום הפרוטוקולים של ועדת צמח אמש התברר כי קל מאד להסיר את ההשחרה ולקרוא בפירוט רב את כל החלקים שהמדינה עצמה קבעה שהם עלולים לפגוע בביטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה. אם זה המצב, מה זה אומר על נהלי אבטחת המידע של הממשלה

05.06.2013, 12:46 | שאול אמסטרדמסקי
פארסת הפרוטוקולים המושחרים של ועדת צמח. אמש, מעט לפני השעה שמונה בערב, פרסם משרד האנרגיה והמים באתר האינטרנט שלו את הפרוטוקולים של ועדת צמח. זאת לאחר דרישה ציבורית ממושכת בנושא. מדובר ב-17 פרוטוקולים של דיוני הוועדה ועוד חמש מצגות שהוצגו בפני הוועדה במהלך הדיונים בנושאים שונים.

קראו עוד בכלכליסט

שאול צמח, יו"ר הוועדה, צילום: עמית שעל שאול צמח, יו"ר הוועדה | צילום: עמית שעל שאול צמח, יו"ר הוועדה, צילום: עמית שעל

הדיונים המצונזרים מה בחרה המדינה למחוק מהפרוטוקולים של ועדת צמח במשך 10 ימים עוכב פרסום הפרוטוקולים של ועדת צמח בנושא יצוא הגז כדי למחוק מידע שבגילויו יש חשש לפגיעה בבטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה. "כלכליסט" חשף את הכתוב במשפטים שהושחרו וגילה כי בין מספר הערות מדיניות רגישות כוללים המשפטים שנמחקו גם לא מעט אמירות מביכות של חברי הוועדה שאול אמסטרדמסקי, 17 תגובותלכתבה המלאה
עם פרסום הפרוטוקולים כתבו במשרד האנרגיה והמים כי חלק מהדברים הושחרו, בין אם מסיבות של חשש מפגיעה בביטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה, או מידע שקיים עליו חיסיון מסחרי או כלכלי. כמו כן, הושחרו בפרוטוקולים חלקים שחברי הוועדה ביקשו להשחירם משום שהם אמירות לא רלוונטיות שעלולות לפגוע בפרטיותם.

אלא שזמן לא רב לאחר פרסום הפרוטוקולים, התברר כי קל מאוד להסיר את ההשחרה ולראות בדיוק מה אמרו חברי הוועדה בחלקים שהושחרו. "כלכליסט" פרסם אתמול בלילה חלקים מהקטעים שהושחרו מסיבות אישיות. למשל, אחד הקטעים שהושחרו תיאר כי מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה אכלה כריך בדיון, וקטע אחר כלל התלוצצות של ראש המועצה הלאומית לכלכלה על כך שמבקר המדינה יבדוק למה כולם דיברו יחד וכך אי אפשר להבין מההקלטה מה הם אמרו.

בנוסף, ישנם חלקים ארוכים בדיונים המדיניים שקיימה הוועדה - לפחות שניים במספר - שהושחרו כמעט לחלוטין. דיונים אלה כוללים הערכות לגבי השפעת יצוא הגז על יחסיה של ישראל עם שכנותיה וכן עם מדינות מעצמות כמו רוסיה, סין וארה"ב. דיונים אחרים, בעלי אופי ביטחוני, כללו תהיות לגבי הקמת מתקן יצוא הגז והנזק שעלול או לא להיגרם למשק הישראלי כתוצאה מכך.

לאחר שבמשרד האנרגיה והמים הבינו כי ניתן להסיר את ההשחרה בקלות, אתר האינטרנט של המשרד הופל לחלוטין לשעות הלילה. עם בוקר חזר האתר ואיתו הפרוטוקולים. ההשחרות נותרו על כנן, אלא שהפעם הן אובטחו בצורה משמעותית יותר, וכעת אי אפשר לחשוף מה נאמר בחלקים המושחרים.

אלא שהקבצים הראשונים שעלו לאתר נשמרו על ידי פעילים שונים והם זמינים למי שמחפש אותם. בקבצים אלה, כאמור, אפשר עדיין להסיר את ההשחרה ולקרוא בפירוט רב את כל החלקים שהמדינה עצמה קבעה שהם עלולים לפגוע בביטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה. אם זה המצב, מה זה אומר על נהלי אבטחת המידע של הממשלה.

תגיות