אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המכרז על בניין המשביר: "יאיר אמר לי: 'לא מגיע לנו איזה קופון על המכרז בטבריה?' צילום: צביקה טישלר

חשיפת כלכליסט

המכרז על בניין המשביר: "יאיר אמר לי: 'לא מגיע לנו איזה קופון על המכרז בטבריה?'

תמלילי החקירה של יעקב בר, שותפו של נציב מס הכנסה לשעבר יאיר רבינוביץ', מתארים איך כשעה לפני ההתמחרות נפגשו השניים עם דורון פרימוביץ' בבית קפה והסכימו לאפשר לו לזכות במכרז לרכישת בניין בטבריה תמורת 50 אלף דולר

06.06.2013, 08:33 | תומר גנון וזוהר שחר לוי

"הבחור מארזים הוציא מעטפה ונתן לי אותה. במעטפה היו 50 אלף דולר במזומן. הוא אמר לי שהוא לא מוכן לשלם יותר. אמרתי לו תודה, אני אעביר את הכסף ליאיר ונדבר", כך תיאר יעקב בר בפני חוקר רשות ההגבלים את קבלת התמורה על הסכם שלא להתמודד במכרז על רכישת נכס בטבריה.

מדובר בפרשה שבמסגרתה עומדים לדין מספר מעורבים ובהם נציב מס הכנסה לשעבר רו"ח יאיר רבינוביץ', המואשם שנמנע מהשתתפות בהתמחרות לרכישת סניף המשביר לצרכן בטבריה תמורת עשרות אלפי דולרים. בתחילת השבוע הודה והורשע דורון פרימוביץ', מבעלי ארזים בהסדר טיעון בהיותו צד להסדר הכובל עם רבינוביץ' ועם שותפו של רבינוביץ', יעקב בר, שתמלילי חקירתו נחשפים כאן לראשונה. על פרימוביץ' נגזרו חודשיים עבודות שירות וקנס של 200 אלף שקל, וכעת הוא הפך לעד המפתח של התביעה בפרשה. הוא שאמור לספק לבית המשפט עדות ממקור ראשון, לכאורה, על שהתרחש בבית הקפה שבו נפגשו כשעה לפני ההתמחרות על הנכס אצל מפרקי המשביר, עוה"ד ישראל קנטור ואבנר כהן.

קראו עוד בכלכליסט

חשיבות העדות נובעת בין היתר מכך שלפי תמלילי החקירות של המעורבים ברשות ההגבלים העסקיים, השותפים רבינוביץ' ובר סיפקו לכאורה גרסאות סותרות לאירועים. לפי כתב האישום של רבינוביץ' ובר, סמוך לישיבת ההתמחרות לרכישת הנכס הם נפגשו עם פרימוביץ'. בפגישה זו, לפי כתב האישום, סיכמו שבמהלך ההתמחרות לא יציעו בשם חברתם, אפיקי S.I.G נכסים, הצעה גבוהה יותר מההצעה הראשונית שהגישו, 2.025 מיליון דולר. בתמורה לכך, לפי כתב האישום, התחייב פרימוביץ' שאם תזכה חברתו ארזים בהתמחרות ותרכוש את הנכס, הוא ישלם לרבינוביץ' ולבר, כנציגי אפיקי S.I.G נכסים, סכום כסף.

דורון פרימוביץ דורון פרימוביץ', מבעלי ארזים דורון פרימוביץ

בר, שנחקר באזהרה בשלושה מועדים שונים במשרדי הרשות, שמר בחקירה הראשונה על זכות השתיקה. הוא פתח ואמר שכל הטענות הן תולדה של סכסוך עסקי בין רבינוביץ' לשותף אחר, אפרים שורקה, סכסוך שאף הגיע לבוררות. לאחר מכן שתק במשך כל החקירה, גם כאשר החוקר חמי מרקוס הטיח בו דברים שאמר נגדו רבינוביץ' בחקירתו, לכאורה.

בר פותח עיתון

"יאיר רבינוביץ' מסר בחקירתו שאתה הבאת את אנשי חברת ארזים, אלו ששילמו על כך שלא תתחרו בהם במכרז בטבריה", אמר החוקר. "הוא מסר בחקירתו שאתה סיכמת עם אנשי חברת ארזים את תנאי התשלום בגין ויתור שלכם על עסקת המשביר בטבריה", המשיך. בר שתק. "רבינוביץ' מסר שאתה תיאמת את המפגש בבוקר ההתמחרות על נכס טבריה", הוסיף, "ושאתה באת אליו למשרד עם הכסף המזומן שקיבלת בגין ויתור על עסקת המשביר בטבריה". בר שתק.

שבועיים לאחר מכן החליט בר להפסיק לשתוק. בחקירתו השנייה הוא כבר גולל את גרסתו המלאה. "מדוע בחרת להיחקר שוב?", שאל החוקר מרקוס. "הייתי שותף של רבינוביץ' ועשינו הרבה עסקים משותפים במסגרת השותפות (נדל"ן מניב - ת"ג וזש"ל)", פתח בר. "לאחר כמה שנים הצטרף שותף נוסף, אפי שורקה. לאחר שנתיים החל משבר בין שורקה לרבינוביץ'. ניסיתי כל הזמן לפשר כי הם לא דיברו זה עם זה אלא דרכי. לרוב הייתי חוטף משניהם, והסכסוך הלך והעמיק עד שהגיע למצב שבו הם לא הסכימו כמעט על דבר".

זה היה ההסבר של בר להתנהגותו. "החלטתי שיותר אני לא רוצה להתערב ביניהם, ולכן כשהגעתי הנה לחקירה העדפתי לשתוק. ביום חמישי פתחתי את עיתון 'גלובס' ונדהמתי לגלות שיש שם ציטוט שלו, שאם הוא נכון, רבינוביץ' מאשים אותי בתפירת תיק או משהו כזה.

יאיר רבינוביץ יאיר רבינוביץ', מבעלי S.I.G | צילום: ראובן שוורץ יאיר רבינוביץ

התקשרתי לעו"ד שלי נתי שמחוני, וסיפרתי לו על הכתבה ועל מה שנאמר בה. ואז אמרתי לו שאני רוצה למסור את גרסתי כדי שלא יובן מזה שמה שכתוב בעיתון נכון, ולכן אני שותק. לכן אני רוצה להגיד את האמת שהייתי שם".

חוקר: מי יצר קשר עם ארזים בקשר לרכישת המשביר לצרכן בטבריה?

בר: "אין לי מושג, אני רק יכול לומר לך שהפעם הראשונה שראיתי את נציגי ארזים היתה לאחר שיאיר, או יותר נכון, מזכירתו התקשרה אליי בערב שלפני ההתמחרות, ואמרה לי שיאיר קבע פגישה למחר בבוקר בבית קפה ברוטשילד. אני חושב שזה היה בקפה הלל, בדיוק מול משרדו של כונס הנכסים. המזכירה אמרה לי 'תבוא לשם חצי שעה לפני ההתמחרות, הוא קבע פגישה'. שאלתי למה הפגישה, והיא אמרה שיאיר רבינוביץ' יודיע לי. באמת לאחר מכן התקשר אליי רבינוביץ' ואמר לי שהמציע של טבריה התקשר אליו והוא רוצה שניפגש איתו".

"יאיר הזמין, אז באתי"

חוקר: לא שאלת את יאיר למה המציע של טבריה רוצה להיפגש?

בר: "לא. יאיר הזמין אותי אז באתי".

חוקר: אתה בדרך כלל עושה מה שרבינוביץ' מבקש בלי לברר למה?

בר: "כשהוא הזמין אותי לפגישות כן, הגעתי תמיד. הוא היה בשבילי האורים והתומים. מאוד כיבדתי אותו".

חוקר: לא נראה לך בעייתי שאתה נפגש עם מתמודד מולך לפני ההתמחרות?

בר: "אפילו לא ידעתי על מה הפגישה. הגעתי לקפה חצי שעה לפני ההתמחרות, יאיר היה שם והמציע היה שם והתחלנו להבין על מה הפגישה, ואז אותו מציע אמר שאין צורך שנריב על העסקה ואולי נעשה שותפות. ברוב העסקים שלנו יש לנו שותפים. ואז דיברנו על איזה מחיר כדאי ללכת. הוא מאוד התלהב והיה נחוש לקנות את הנכס, והוא אמר שהוא מוכן לשלם עוד 300 אלף דולר על הנכס. בשלב זה אמרנו לו שאנחנו לא מוכנים ללכת על העסקה במחיר הזה.

בניין המשביר לצרכן בטבריה, צילום: אביהו שפירא בניין המשביר לצרכן בטבריה | צילום: אביהו שפירא בניין המשביר לצרכן בטבריה, צילום: אביהו שפירא

"אז הבנו שאין בינינו עסקה, וגם הוא הבין את זה. הוא זרק שאם הוא יזכה הוא ייתן לנו משהו. בשלב זה יאיר שאל 'מה זה משהו'. הוא אמר שאם הוא יזכה במחיר טוב הוא ייתן לנו משהו. זו לא היתה אמירה ברורה, ואז יאיר המשיך לשאול, והוא אמר שזה תלוי במחיר שבו יזכה. יאיר המשיך להקשות עליו ונוצר סוג של דיאלוג. יאיר אמר, 'יש לי רעיון', והוציא חתיכת נייר ושרבט כל מיני מספרים, שאם זה ייגמר במחיר X, ארזים יהיו מוכנים לתת איזשהו קופון. יאיר רשם ואז כבר היה צריך לקום וללכת להתמחרות".

"לא הבנתי שמשהו נחתך סופית", המשיך בר. "התחילה ההתמחרות, אני חושב שבהתחלה הוספנו הצעה אחת יפה. הבנו שהמחיר גבוה ואנחנו בחוץ. ההתמחרות הסתיימה מבחינתנו. המציע הנוסף שם התמחר מול ארזים. היה ביניהם פינג פונג של הצעות ובסוף ארזים זכתה".

"כמה שבועות לאחר מכן יאיר שאל אותי 'לא מגיע לנו איזשהו קופון על טבריה?'. אמרתי לו שאם הוא רוצה, אני יכול להתקשר לארזים. מזכירתו נתנה לי את הטלפון של הבחור מארזים, לא זוכר את שמו, התקשרתי אליו פעם־פעמיים. הוא התחמק".

חוקר: מה הבחור מארזים אמר לך?

בר: "הוא התחמק ממני ואמר שאולי ניפגש. לא זוכר בדיוק מה אמר. עברו כמה שבועות ויאיר שאל אותי שוב, ואמרתי לו שניסיתי להשיג את הבחור והוא התחמק לי. יאיר אמר לי שידבר איתו וסוכם שהוא ידבר איתו כשיגיע לתל אביב. כמה ימים אחרי זה יאיר שאל אותי מה קורה. אמרתי לו שאני לא יודע, ויאיר ביקש ממזכירתו להשיג את הבחור מארזים, והוא אמר שהוא נמצא באזור מרכז נתניה, ושאם רוצים אותו שיבואו אליו עכשיו. קבעתי איתו בנתניה.

"על שיטת מצליח"

"נפגשנו בבית קפה, לא זוכר היכן בדיוק. הלכתי איתו על שיטת מצליח ואמרתי לו 'לא מגיע לנו משהו?'. הוא אמר שלא וששילם מחיר גבוה על הנכס, ואז תוך כדי שיחה הוא אמר שהוא מוכן לתת לנו 10,000 דולר. אמרתי 'מה 10,000? אנחנו כמו שותפים', ואז ניהלתי איתו מו"מ. אמרתי לו 'אולי נעשה עסקים משותפים יחד'. הוא הלך לאוטו, הוציא מעטפה ונתן לי אותה. במעטפה היו 50 אלף דולר במזומן.

הוא אמר לי שהוא לא מוכן לשלם יותר. אמרתי לו תודה, אני אעביר את הכסף ליאיר ואנחנו נדבר. נדמה לי שיומיים או שלושה אחר כך הגעתי למשרד, נתתי את המעטפה ליאיר ואמרתי לו שזה המקסימום שהוא מוכן לתת. יאיר לקח ממני את הכסף ואמר לי, 'תנסה להוציא ממנו גם מע"מ'. כמה ימים אחר כך התקשרתי לבחור מארזים שוב, הוא התחמק ממני ומאז לא התעסקתי איתו יותר".

חוקר: לא דיברת עם רבינוביץ' אחרי שקיבלת את המזומן?

בר: "התקשרתי אליו מיד אחרי הפגישה והודעתי לו".

חוקר: איך קיבלת את החלק שלך מ־50 אלף הדולר שקיבלת מארזים?

בר: "אחרי שנמכר הנכס של המשביר בחיפה נוצר רווח שממנו קיבלתי רבע, אז כשעשינו את ההתחשבנות בגין הנכס בחיפה יאיר העביר לי גם את החלק שלי ב־50 אלף דולר".

בשלב זה החוקר הציג לבר חשבונית מס של טוונטי האנדרד, חברה של רבינוביץ' שבאמצעותה החזיק באפיקי S.I.G נכסים. על החשבונית היה כתוב: "תמורה בגין ויתור על עסקת המשביר טבריה". בחשבוניות פורט מספרם של שני צ'קים כשהסכום הסופי עמד על כ־260 אלף שקל.

חוקר: אני אומר לך שטוונטי האנדרד נכסים קיבלה מארזים שתי המחאות בסך 50 אלף דולר.

בר: "אני הבאתי מזומן ויכול להיות שרבינוביץ' החליף את המזומן בצ'קים".

חוקר: היכן נתת את המזומן?

בר: "במשרדו ברחוב השלושה בתל אביב".

לפי כתב האישום, הסכום שהיו בר ורבינוביץ' אמורים לקבל עמד ביחס למחיר שבו ארזים תרכוש את הנכס. בכתב האישום נטען שבמהלך הפגישה המקדימה העלה רבינוביץ' על הכתב את פרטי ההסכמה ושפרימוביץ' והוא חתמו על המסמך. לאחר הפגישה המקדימה, כך לפי כתב האישום, הגיעו השלושה לישיבת ההתמחרות. בתחילת הישיבה ביקשו הצדדים לפסול מתחרה שלישית, חברת דרעי, שהגיעה למשרד המפרקים. על פי כתב האישום, במהלך הישיבה העלו נציגי ארזים ודרעי את הצעותיהם לסירוגין, ואילו נציגי אפיקי S.I.G נכסים נמנעו להציע הצעות מעבר להצעה הראשונית. ארזים זכתה לבסוף בהתמחרות תמורת 2.250 מיליון דולר. בנסיבות אלה, נטען בכתב האישום, השלושה הסתירו מהמפרקים את קיומו של ההסדר והפגישה המקדימה. כעבור תקופה מסוימת, נטען בכתב האישום, קיבלו רבינוביץ' ובר שני צ'קים מפרימוביץ' באמצעות ארזים. הסכום ששולם היה שווה ל־50 אלף דולר בצירוף מע"מ.

"הדלפות מגמתיות"

מפרקליטי רבינוביץ', עורכי הדין נבות תל־צור ואריאל כפרי, נמסר: "צר לנו על כך שגם בתיק זה נעשות הדלפות מגמתיות של חקירות עדים בזמן שההליך מתנהל בבית המשפט. יש לציין שבר עצמו נאשם במסגרת הפרשה והוא טרם נחקר בחקירה נגדית, בין היתר על הדברים האלה. מטבע הדברים אנו מנועים בשלב זה להגיב לגופם של דברים. אנו תקווה שבבית המשפט יתבהרו הדברים".

פרקליטו של יעקב בר, עו"ד נתי שמחוני, ופרקליטו של דורון פרימוביץ', עו"ד צחי יגור, ביקשו לא להגיב על הכתבה.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
נראה לי שהרשות להגבלים קצת התבלבלה....
אין כל עביר אם גופים פרטיים מקבלים החלטות כלכליות במהלך התמחרות המציעים אינם כפופים לנורמות החלות על גופים ציבוריים והניסיון להכיל נורמות ציבוריות על גופים פרטיים הוא צייד מכשפות שאין לו מקום ומהווה פגיעה בזכות הקניין ובחוקי יסוד לדעתי יש לנהל את התיק עד לזיכוי מוחלט כולל בעליון אם יש צורך
יוסי, עו"ד  |  07.06.13
13.
לקנות בטבריה , משוגעים תרדו מהגג , מי קונה בטבריה ? נפלו על הראש
לי יש עסק בטבריה כפר ערבי הרבה יותר נקי , מסודר , מואר מאשר טבריה עיר שמבריחה את תושביה ואורחיה . אין עוד מקום בעולם שחברות התיירות אינם מאפשרים לתייר לבצע יום חופשי לקניות כמו בטבריה .מבריחים את התייר לפני האור הראשון של הבוקר . מנהיגות כושלת , עיר ללא חזון ועוד בעיר הזו נפלו השלושה האלה .
רז  |  06.06.13
לכל התגובות