אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת ארה"ב מקבלת גישה חופשית לשרתי מעצמות האינטרנט צילום: Shutterstock

ממשלת ארה"ב מקבלת גישה חופשית לשרתי מעצמות האינטרנט

אפל, גוגל, מיקרוסופט, יאהו, פייסבוק, יוטיוב ואחרות מספקות לסוכנויות המודיעין האמריקאיות גישה ישירה לשרתיהן, במסגרת מערכת בשם PRISM. החברות מכחישות, הממשלה מצטדקת: מדובר בביטחון לאומי

07.06.2013, 11:12 | ניצן סדן
המודיעין האמריקאי מפעיל תוכנית בשם PRISM, במסגרתה מתקיים חיבור קבוע וישיר לשרתי תשע חברות האינטרנט הגדולות במדינה. כך, לפי דיווח של הוושינגטון פוסט.

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית, שמעבירה לידי ממשלת ארה"ב מיילים, מסמכים, דו"חות חיבור וגלישה, רשימת הורדות, שיחות וידאו ותמונות, פועלת מזה זמן מה ונחשפה היום (ו'). זאת, לאחר שהשבוע דווח על כריית מידע שמבצעת ממשלת ארצות הברית מספקיות הסלולר במדינה, בראשן ורייזון.

מסמך סודי שהשיג הוושינגטון פוסט מעיד על חיבור לשרתי אפל, גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט, יאהו, סקייפ, יוטיוב, AOL ו-PalTalk. התוכנית נולדה ב-2008, לאחר שעבר חוק FISA שמגן על חברות אמריקאיות במקרים בהם הן מעבירות מידע אישי לגורמים ממשלתיים. לפי הפוסט, השותפה הראשונה של ממשלת ארה"ב היתה מיקרוסופט. פעילות התוכנית נחשבה לסודית ביותר ורק גורמים בודדים בחברות וב-FBI וב-NSA ידעו על קיומה.

עוקבים אחריך, בכל שירות ובכל אתר, צילום: ניצן סדן עוקבים אחריך, בכל שירות ובכל אתר | צילום: ניצן סדן עוקבים אחריך, בכל שירות ובכל אתר, צילום: ניצן סדן

PRISM? לא אצלנו

ג'יימס קלאפר, מנהל המודיעין הלאומי במשרד ההגנה האמריקאי, אמר שהמודיעין שנאסף במסגרת PRISM הוא מהחשוב והערכי ביותר שבידי מודיעין ארה"ב, התמקד במרגלים זרים וסייע להגנה על ארה"ב. לדבריו, הדיווח של הפוסט אינו מדויק שכן המידע שנכרה התמקד בסוכנים של מדינות עוינות ואיומים פוטנציאליים לביטחון הלאומי - ולא במעקב אחר אזרחים מן השורה.

החברות האמורות מכחישות את הדיווחים. אפל מסרה ל-CNBC שמעולם לא שמעה על תוכנית PRISM ושאינה מעניקה לשום סוכנות ממשלתית גישה לשרתיה.

גוגל טענה שגם היא לא מחוברת ל-PRISM ולא מאפשרת גישה חופשית לשרתים, זולת מידע ספציפי שהעברתו נדרשת בצו משפטי. "גוגל דואגת מאוד לביטחון משתמשיה ולמידע שלהם. אנו מעבירים מידע לממשלה במסגרת החוק ובוחנים בזהירות כל דרישה למידע", מסר ל-TNW דובר החברה. פייסבוק, מיקרוסופט, יאהו ודרופבוקס שחררו הצהרות דומות.

חוות שרתים של גוגל. האם לממשלת ארה"ב יש גישה חופשית? חוות שרתים של גוגל. האם לממשלת ארה"ב יש גישה חופשית? חוות שרתים של גוגל. האם לממשלת ארה"ב יש גישה חופשית?

צדים מרגלים ברשת

סוכנים מתקשרים עם מפעיליהם בעיקר ברשת וכאשר חושדת סוכנות זו או אחרת בפעילות מרגלים, מיד יופעל מערך נרחב של כלי איתור וניטור אלקטרוניים. אחד האמצעים בארסנל זה הם האקרים שינסו לקבל גישה לחשבונות המקוונים של החשוד בריגול. לפיכך, חיבור ישיר לשרתי שירותים מקוונים פופולריים הם נכס נפלא לכל סוכנות מודיעין: ניתן לזהות כך פעילות חשודה במהירות ולהגיב לפני שיספיק המרגל להיעלם.

מערכת כמו זו שפעילה במסגרת תוכנית PRISM צריכה להיות פלא טכנולוגי בפני עצמה: היכולת לסרוק מיליארדי סטטוסים, מיילים, שיחות, תמונות וכיו"ב מצריכה משאבי עיבוד גדולים ואלגוריתם מתקדם מאוד כדי להפוך את החומר שנסרק למידע מודיעיני.

הבעייתיות בהפעלת כלי כזה נגד מרגלים היא שאי אפשר לדעת מיהו מרגל עד שמנטרים את הפעילות שלו ברשת. ממשלה שמפעילה תוכנית כזו יכולה לרגל אחר מתנגדיה באופוזיציה, פעילים שקוראים נגדה, חברות שונות ועוד. מדובר במה שהוא לא פחות מ"הגביע הקדוש" של המידע הפרטי.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
האינטרנט הומצא ככלי לייעול כלכלי של רשויות המודיעין- המידע מונח על הרצפה, צריך רק לאסוף
מי ששואל את עצמו מה התכלית האמיתית של רשתות האינטרנט והסלולר, ולמה הושקעה בהם כו"כ הרבה משאבים? זוהי עסקה עם השטן, אנחנו (=המדינה) ניתן לך אינפורצמיה זמינה וחופשית ואתה (האזרח) תאפשר לנו לדעת עליך כפרט וכציבור והכל בשם הביטחון הלאומי. מי זה צוקרברג? מי זה לארי פייג'?... חברה צעירים שעוד לא ניגבו את החלב מהשפתיים, קל לחשוב שהם פשוט גאונים, יזמי על, יותר סביר שהם עשו את מה שעשו בעידוד הממשלה האמריקאית. מדוע סין סוגרת את שעריה לגוגל פייסבוק ויו-טויב? מדוע היא מפתחת פלטפורמות מקבילות? בשם חופש המידע? או בשם ריכוזיות המידע? ... פעם היה צריך לשלוח מרגל שיתקין קופסה על קוי הטלפון היום הכל באויר ובאינטרנט- פשוט יותר לא כך?
אילן מימון , שנגחאי  |  07.06.13