אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האיחוד האירופי הציע לישראל להתחבר לרשת הגז האדריאטית

האיחוד האירופי הציע לישראל להתחבר לרשת הגז האדריאטית

לכלכליסט נודע כי אפשרות חיבור ישראל למערכת הולכת הגז האירופית עלתה בפגישה שקיימו לפני כמה ימים בכירים במשרד האנרגיה עם בכירה באיחוד האירופי. הבכירה הציעה לצרף את ישראל למועצת הגז האירופית, מה שיעניק לה הקלות סחר חופשי

09.06.2013, 08:21 | ליאור גוטמן

האיחוד האירופי שוקל לחבר את ישראל למערכת הולכת הגז הטרנס־אדריאטית (TAP), צנרת אירופית להולכת גז טבעי, שעוברת מטורקיה דרך יוון ועד איטליה - כך נודע ל"כלכליסט". החיבור למערכת ההולכה, אם יתממש, עשוי להיות דרמטי עבור משק הגז הישראלי היות שיחסוך את העלויות האדירות, הכרוכות בהקמת צנרת גז לצורך ייצואו לאירופה.

קראו עוד בכלכליסט

החיבור למערכת הולכת הגז האירופית הוא אחד הנושאים שנדונו בפגישה שהתקיימה לפני כמה ימים בין ואלריה טרמיני, סגנית נשיא המועצה האירופית לאנרגיה (גוף השייך לאיחוד האירופי) לבין בכירים במשרד האנרגיה והמים, ובהם הממונה על הנפט סשה ורשבסקי. טרמיני העבירה לאנשי המשרד הצעה להצטרף למועצת הגז האירופית, גוף הכפוף למועצת האנרגיה.

קידוח לוויתן, צילום: אלעד גרשגורן קידוח לוויתן | צילום: אלעד גרשגורן קידוח לוויתן, צילום: אלעד גרשגורן

צירוף ישראל למועצה אינו מהלך הצהרתי גרידא והוא טומן בחובו מספר יתרונות משמעותיים עבור תעשיית הגז הישראלית. היתרון הראשון הוא, כאמור, קבלת גישה חופשית לצנרת הולכת הגז הטרנס אדריאטית שיאפשר הזרמת גז ישירות ללקוחות אירופיים תוך מניעת הצורך בהקמת צנרת הולכת גז עצמאית מישראל לאירופה או מתקן הנזלה עצמאי (מתקן המסב את הגז לנוזל ושאליו ניתן לחבר אוניות הנושאות גז).

עלות הקמת מתקן הנזלה - אחד הנושאים שנכללו בהמלצות הסופיות של ועדת צמח לבחינת משק הגז - הוערכה על ידי הוועדה בכ־7 מיליארד דולר. על פי הערכות במשק האנרגיה, מתן כזה לא יוכל להיות פעיל לפני סוף העשור הנוכחי.

במשרד החוץ מאמינים שהקמת צנרת הולכת גז טבעי ממאגר לוויתן לדרום טורקיה תמתן את היחסים הדיפלומטים בין המדינות. בעבר הביעו הטורקים נכונות להשתתף במימון הקמת מערכת הולכה משותפת בהיקף של 2־3 מיליארד דולר. יתרון נוסף שעשוי לצמוח מהכללת ישראל במועצת הגז האירופאית הוא מתן אפשרות להצטרף לאזורי סחר חופשי שונים לרוחב היבשת, זאת במקרה שתובטח אספקת גז רציפה מישראל לאירופה.

במסגרת הפגישה בין בכירי משרד האנרגיה וטרמיני פרשה האחרונה את צרכי משק האנרגיה במדינות שונות באירופה. לדברי כמה מהנוכחים, טרמיני הצביעה על האפשרות שחלק ממדינות אירופה ישקלו לצרף את ישראל כספקית גז טבעי נוספת לספקיות הקיימות, בעיקר רוסיה, אלג'יריה ונורבגיה. במידה וישראל תהפוך לספקית גז לאירופה המהלך יגדיל את מספר ספקי הגז ביבשת, מה שיעורר בה תחרות מחירים.

בשנים האחרונות עלה נושא חיבור מערכת הגז הישראלית לזו התורכית בשיחות בין גורמים ממשלתיים ופרטיים. חיבור תשתית ההולכה לאירופה זול, כאמור, באופן משמעותי ביחס להקמת מתקן ייצוא של גז נוזלי, כאשר לוחות הזמנים המסתמנים הן 36 חודשי עבודה בלבד. השלמת הייצוא עד ל־2016 ממאגר לוויתן תייצר הכנסות לשותפות בלוויתן כבר מ־2017, מהן ייגזרו מיסים לטובת המדינה בשיעור של 62%.

במשרד האנרגיה אישרו את קיום הפגישה והוסיפו שהיא התקיימה לבקשת המשלחת האיטלקית. הנספח הכלכלי של שגרירות איטליה בישראל לורנצו אורטונה אישר גם את הפגישה.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הזדמנות ומקום לשיקול דעת. פעם ראשונה שלמדינת ישראל אופציות רבות לשיווק אסטרטגי
מתחילים להבין חשיבות הגז, חשיבות גיאופולטית. מאוד ייתכן שנראה בעתיד בנית קוי צינור וגם בנית מתקני הנזלה. לאור ההתפחויות הדרמטיות באזור, מלחמת סוני בשיעי, וילידת כורדיסטאן, מעורבות רוסיה וסין, קשה לממשלת ישראל להחליט--והיא כידוע מתקשה במצבים הרבה פחות מסובכים להחליט. ייצוא יחד עם ק4פריסין אל ה-EU דרכי טורקיה. ייצוא מהים התיכון מעבר ישראל אל אילת ומשם למזרח הרחוק דרך ים סוף
פול  |  09.06.13