אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
140 השקלים שיכולים לשנות את עתיד ילדיכם צילום: שאטרסטוק

140 השקלים שיכולים לשנות את עתיד ילדיכם

חיסכון חודשי קטן של קצבת הילדים המקוצצת יכול להצטבר ל-58 אלף שקל לאחר 23 שנה - מספיק כדי לממן לימודים אקדמיים

10.06.2013, 18:26 | מעין מנלה

140 שקל, סכום קטן, שעבור רוב המשפחות לא ממש משנה לתקציב החודשי, יכול לצמוח בחיסכון של שנים ארוכות לסכום גדול שיוכל לממן את הלימודים האקדמאים של הילדים. חיסכון חודשי של הסכום שמתקבל בקצבת הילדים למשך 23 שנה יוביל לצבירה של כ-58 אלף שקל.

רובנו חושבים על 140 שקל כסכום קטן שלא ממש משנה אם נחסוך אותו או לא. אבל גם סכומים קטנים יכולים בחיסכון ארוך טווח להצטבר לסכום משמעותי שיכול לעשות הבדל בחיים שלכם ושל המשפחה שלכם.

ניהול נכון בהווה למען העתיד

בכלכלת משפחה יש שלושה סוגי הוצאה, מסביר נחמן לידור, מומחה לכלכלת משפחה מחברת אש-לידור: הוצאה שוטפת, מחודש לחודש; הוצאה של טווח בינוני, בין שש ל-10 שנים, ששם סעיפי הוצאה היותר שכיחים הם לדוגמא נגיד החלפת רכב, טיפול בבית, שיפוץ , הוצאות שקשורות לילדים, בר מצווה, בת מצווה; והוצאות של הטווח הארוך אשר בחיי משפחה נמדדות בתקופות של כ-25 שנה כאשר ההוצאות היותר שכיחות הן עזרה לילדים, בלימודים או עזרה בחתונה.

קראו עוד בכלכליסט

"שלושת סוגי ההוצאה האלה נשענים על ההתנהלות השוטפת שלנו", מסביר לידור, "בסך הכל ההוצאות של הטווח הבינוני והארוך הופכות יום אחד להווה וצריך כסף כדי לממן את זה". לדבריו, התנהלות נכונה בשוטף כוללת גם לנהל את ההווה וגם לחסוך כסף לטובת העתיד שיום אחד יהפוך להווה ונצטרך בשבילו זה כסף.

"המשפחה הישראלית מתאפיינת בזה שהיא חיה רק את ההווה, לא מסתכלת על העתיד וגם את ההווה לא חיים נכון, כי מנסים לחיות ברמת חיים גבוהה יותר ממה שמרוויחים", אומר לידור. זה לא קשור לרמת הכנסה גם כאלה שמרוויחות מעט וגם כאלה שהרבה והראייה לכך היא שכ-60% מהמשפחות נמצאות באוברדרפט. כלומר, הן צורכות אשראי כי הן מנסות לחיות ההווה ברמת חיים יותר ממה שהן מרוויחות. "מצורת החיים הזאת נגזר שהמשפחה הישראלית לא חוסכת, לא נמצא לה במודעות שצריך לחסוך, שאם לא נחסוך עכשיו לא יהיה לנו כסף לממן הוצאות של העתיד", הוא אומר.

חיסכון קטן בכל חודש יכול לממן לימודים, צילום: שאטרסטוק חיסכון קטן בכל חודש יכול לממן לימודים | צילום: שאטרסטוק חיסכון קטן בכל חודש יכול לממן לימודים, צילום: שאטרסטוק

מאפיין נוסף של ההתנהלות הכלכלית של משפחות הוא שגם אם יש נכסים "אוכלים" אותם. "אצל הרבה משפחות שבהן יש קרן השתלמות כחלק מתנאי ההעסקה אז כשקרן ההשתלמות הופכת לנזילה משתמשים בה לכיסוי אוברדרפט, במקום לכסות הוצאות של טווח בינוני.

סיבה אחת להתנהלות שבה אין חיסכון, אומר לידור, היא שאנשים לא מבינים את העוצמה של הריבית, גם כשזה משחק נגדם וגם כשזה משחק לטובתם. מרבית האנשים, לדבריו, לא מבינים את המחיר של הריבית שמשלמים כשנמצאים באוברדרפט ואת העוצמה שיש בריבית כשחוסכים לטווח ארוך.

לאלו שטוענים שאין טעם לחסוך מכיוון שממילא הריביות היום נמוכות, אומר לידור, שכאשר מסתכלים על חיסכון לטווח של שנים רבות אסור להסתכל על זה במונחים של היום. פק"מ למשל, שכמעט ואין בו ריבית נחשב חיסכון קצר טווח. "גם היום בריביות הנמוכות יש מכשירים שיודעים לתת תשואה של 3.5%" אומר לידור. לכן, יש לפעול לפי עקרונות לחיסכון ארוך טווח.

עקרונות לחיסכון ארוך טווח

בחיסכון ארוך טווח יכולים לבוא בחשבון מכשירים ביטוחיים שהם מכשירי חיסכון לטווח ארוך בחברות הביטוח בהם הכסף מושקע בשוק ההון, וכאשר בוחרים מכשיר כזה, מסביר לידור, צריך להתמקח על דמי הניהול ולדאוג שיהיו נמוכים.

אלטרנטיבה אחרת יכולה להיות בנקים בהן לבחור בקרנות נאמנות שההתמחות שלהן זה איגרות חוב, לבחור קרן נאמנות עם הפקדה חודשית ולהסתכל על זה בראייה ארוכת טווח, אומר לידור. אופציה אחרת היא תוכנית חיסכון ארוכת טווח במסגרת הבנקים בהן חשוב להקפיד שיש תחנות יציאה, וכן שיהיה בתוכנית מרכיב של הצמדה למדד פלוס ריבית חודשית.

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
עצוב לי כי לי יש
ילדה בת 17 שרוצה ללמוד ואם לא ירושה קטנה שקיבלתי אין מצב שהייתי מצליחה להתארגן על הכסף הזה ללימודים שלה. אפילו על לשמור לה את זה אני נלחמת בשיניים, שמתי את זה בפיקדון ליצ'י של מזרחי שאני אוכל להוציא עוד שלוש שנים עם אני אצטרך בתקווה שעם הריבית העולה שהם מבטיחים זה גם יגדל קצת. אם המצב במדינה, אני אפילו לא מספרת לה על זה כי אולי אני אצטרך להוציא את זה כדי להתקיים ולא יישאר לה ללימודים. עצוב מה שנהיה כאן. אין עתיד.
רונית  |  11.06.13
19.
ל-15 כי אחרים ממנו את הלימודים שלך
ואם כבר מדברים גם את הרופא בלידה שלך והכביש שעליו נסעו לבית חולים וכו'. העשירים הגיעו לפני שנים רבות למסקנה שעדיף להעביר אחוז זניח מהכנסתם כדי להשתיק את העניים ולהשקיט את מצפונם. פערי ההוצאות והמחייה הם לא סתם ססמאות, כל צמיחה של הפער מקרבת אנשים עם קילשונים לבית של תשובה, דנקנר, אריסון, בינו, נחמה ושות'.
10.06.13
לכל התגובות