אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לנובו ThinkPad Hellix: דוגמנית שחרחורת מחפשת כדורגלן צילום: ניצן סדן

בדיקת כלכליסט

לנובו ThinkPad Hellix: דוגמנית שחרחורת מחפשת כדורגלן

היצרנית הסינית הצליחה לבנות אולטרה-בוק היברידי מרשים ועתיר ביצועים ואפשרויות, בעל גמישות פעולה וממשק משובח. חבל שהוא יקר, מתחמם במהירות ופגיע בכל המקומות הלא-נכונים

10.06.2013, 12:00 | ניצן סדן

זירת האולטרה-בוקים ההיברידיים נעשתה צפופה מאוד בשנה האחרונה. מזה שנים רבות שיצרניות החומרה מנסות לשלב בצורה טובה לפטופ וטאבלט: לנובו היתה מאבות העיצובים הפופולריים בתחום: את תצורת ה-Swivel (לפטופים שהמסך שלהם ניצב על ציר, מסתובב ונסגר על המקלדת) המציאה לפני כעשור ואת תצורת הטאבלט שמתחבר לתחנת עגינה בדמות מקלדת - לפני ארבע שנים (מכשיר ה-U1).

קראו עוד בכלכליסט

לאחרונה הצטרף למשפחת ThinkPad של החברה מחשב היברידי בתצורת מסך ניתק, אשר מציג עיצוב מרשים לצד כמה חסרונות מפתיעים. אפילו שם מגניב נתנו לו: Helix.

יחידת הטאבלט ויחידת המקלדת של ההליקס, צילום: ניצן סדן יחידת הטאבלט ויחידת המקלדת של ההליקס | צילום: ניצן סדן יחידת הטאבלט ויחידת המקלדת של ההליקס, צילום: ניצן סדן

עיצוב ומבנה: הכי שחור שיש

מרחוק, נראה ההליקס בדיוק כמו לפטופ ThinkPad שניתן לחשוב עליו: מבנה אחיד דק ושחור מאוד, לא משהו מרשים או מסובב ראשים במיוחד. מקרוב, ניתן לראות שזהו אולטרה-בוק אלגנטי מהזן החדש ביותר. המסך נשלף מהמקלדת בקלות וניתן לחיבור הפוך, כשרוצים למשל להציג מסמך או אתר בעת דיון או פגישה.

הטאבלט עצמו הוא דק ונוח לאחיזה, עשוי אלומיניום מוברש שחור. הוא נראה מונוליתי, כאשר השקעים שלו ממוקמים בדופן התחתונה וכל הכפתורים שלו (הפעלה, עוצמת שמע, נעילה) קטנים ומכונסים היטב בתוך גופו. שולי המסך הם בדיוק ברוחב של אצבע ממוצעת, מה שמבטיח אחיזה נוחה ולגב חיספוס עדין שמסייע במניעת החלקה. ללנובו היה כה חשוב שהטאבלט יהיה בעל מראה אחיד שאפילו מספרי הרישוי ואישורי התקינה שלו נמצאים על לוחות קטנים נשלפים ולא מודבקים על גבו כמקובל.

אלגנטי, אך כבד במקצת. לנובו הליקס, צילום: ניצן סדן אלגנטי, אך כבד במקצת. לנובו הליקס | צילום: ניצן סדן אלגנטי, אך כבד במקצת. לנובו הליקס, צילום: ניצן סדן

יחידת המקלדת היא יותר מתחנת עגינה עם סוללה נוספת לטאבלט. יש לה מערכת קירור משלה אשר מסייעת למעבד לפעול בעומס מופחת בעת הרצת יישומים תובעניים. העיצוב עצמו נראה כהתקדמות בזירת האולטרה-בוק ההיברידי: במקום מקלדת שתואמת את עיצוב הטאבלט, זו של ההליקס משלימה אותו. ביחד, נראה המחשב כיחידה אחת, כשחלקו האחורי מקבל שיפוע אלגנטי בחיבור בין המסך והמקלדת. לטעמי, ההליקס הוא אחד הבנים היפים ביותר במשפחת ThinkPad הענפה. בנוסף, המקלדת כוללת יחידת קירור משלה בדמות שני מאווררים זעירים שמקררים את גב הטאבלט בעת פעילות מאומצת.

המאווררים שבבסיס יחידת המקלדת, צילום: ניצן סדן המאווררים שבבסיס יחידת המקלדת | צילום: ניצן סדן המאווררים שבבסיס יחידת המקלדת, צילום: ניצן סדן

העניין הוא שכל היוקרה הזו שוקלת קצת יותר מדי. ההליקס שוקל 1.66 ק"ג ביחד עם המקלדת. לא ברור מה בדיוק ניפח את המשקל למספר כזה, שהוא כבד ממה שמצפים ממחשב בגודל כזה.

עוד סממן לא אופייני למשפחת ThinkPad היא בחירת החומרים בנקודות רגישות בהליקס. צירי המסך אמנם מסיביים ועמידים למראה, אולם צירי חיפוי תושבת המסך פלסטיקיים ושבריריים. החיפוי עצמו עשוי פלסטיק דקיק, בעובי שמזכיר גב נשלף של סמארטפוני סמסונג. גם חיבורי המסך לתושבת מתבססת על עוגני פלסטיק שיכולים בקלות להישבר. הבחירה הזו היא משונה מאוד בהתחשב באיכות ההרכבה הכוללת של המחשב ובמיתוג שלו כמוצר פרימיום.

תושבת הפלסטיק שמחברת בין הטאבלט והמקלדת, צילום: ניצן סדן תושבת הפלסטיק שמחברת בין הטאבלט והמקלדת | צילום: ניצן סדן תושבת הפלסטיק שמחברת בין הטאבלט והמקלדת, צילום: ניצן סדן

למחשבים היברידיים בתצורת מקלדת נתיקה יש בעיה מבנית: מרכז הכובד שלהם נמצא בחלקם העליון - בטאבלט. על כן, אם מטים את המסך אחורנית המחשב נוטה להתהפך וליפול. להליקס יש איזון מעט טוב משל מחשבים אחרים שבדקנו, אך גם הוא צפוי לעשות סלטה לאחור אם תטו את המסך יותר מדי או אם תעבדו עליו על משטח שאינו אחיד (למשל, על הברכיים).

ממשק: מסך כובש

אחת הנקודות החזקות ביותר בהליקס היא המסך שלו: גודלו 11.6 אינץ' (ברזולוציה של 1,920 על 1,080 פיקסל - רזולוציית FHD טבעית) והבהירות שלו גבוהה מאוד (400 ניט), מה שמאפשר עבודה גם תחת תאורה ישירה. בפינת יחידת המסך תמצאו חריץ ובו סטיילוס, בעל משוב מצוין ומספר רמות מגע, למשתמשים שרוצים לצייר או לכתוב על המסך.

הסטיילוס של ההליקס. מדויק ונוח לעבודה, צילום: ניצן סדן הסטיילוס של ההליקס. מדויק ונוח לעבודה | צילום: ניצן סדן הסטיילוס של ההליקס. מדויק ונוח לעבודה, צילום: ניצן סדן

המקלדת היא מהטובות ביותר בקטגוריה, עם עיצוב המקשים המעוגל של לנובו שמסייע בצמצום טעויות הקלדה. בדומה למחשבים אחרים, גם כאן כפתורי Tab ו-CapsLock הם גדולים בצורה גרוטסקי. מן הראוי שיצרניות החומרה יפנימו שכשהמקלדת הולכת וקטנה כדי להתאים למסכי 11.6 אינץ', אין מקום למקשים שימושיים פחות.

המקלדת נוחה, משטח העכבר עצום. לנובו הליקס, צילום: ניצן סדן המקלדת נוחה, משטח העכבר עצום. לנובו הליקס | צילום: ניצן סדן המקלדת נוחה, משטח העכבר עצום. לנובו הליקס, צילום: ניצן סדן

משטח העכבר מעולה אף הוא; גודלו כשישית משטח המחשב כולו והתושבת שלו מאפשרת הקלדה בדופן התחתונה כעכבר סטנדרטי ובעליונה, לשילוב עם כפתור הניווט האדום שבמרכז המקלדת, סמל וותיק של מחשבי ThinkPad שנהיה לסטנדרט שאימצו גם Dell, סמסונג ו-HP בסדרות העסקיות שלהן. לעכבר משוב מגע טוב מאוד, אך היעדר הגבולות המוגדרים לכפתורים מצריך מעט הסתגלות. ליחידת התצוגה יש חריץ SIM, שקע USB בודד ושקע תצוגה וליחידת המקלדת - עוד שני שקעי USB. מוזר שלנובו בחרה לוותר על קורא כרטיסי הזיכרון, רכיב שימושי לארגונים.

השקעים של יחידת הטאבלט. שמאלי ביותר: חריץ ממנו נשלפת לוחית עם תווי תקן ומידע ייצור, צילום: ניצן סדן השקעים של יחידת הטאבלט. שמאלי ביותר: חריץ ממנו נשלפת לוחית עם תווי תקן ומידע ייצור | צילום: ניצן סדן השקעים של יחידת הטאבלט. שמאלי ביותר: חריץ ממנו נשלפת לוחית עם תווי תקן ומידע ייצור, צילום: ניצן סדן

מולטימדיה ואפליקציות: לחובבי סקייפ

בהיותו מחשב שנועד למשתמש עסקי, ההליקס לא נועד ליישומי מולטימדיה. עם זאת, עיצובו והמפרט שלו נותנים מענה טוב גם בגזרה זו. המסך מציג טווח צבע עשיר מאוד, שמזכיר את מעבדי התמונה של סוני ואסוס. הרמקולים שלו חלשים למדי ונוטים לעוות את הצליל באופן בולט בעוצמת שמע גבוהה כשצופים בסרט או מאזינים למוזיקה. עם זאת, דווקא בשיחות וידאו נשמרת איכות הדיבור המושמע גם בווליום החזק ביותר. החברה השקיעה במיקרופונים רגישים ובכלי תוכנה לסינון רעשי רקע שתורמים לכך.

ההליקס כמחשב לוח, צילום: ניצן סדן ההליקס כמחשב לוח | צילום: ניצן סדן ההליקס כמחשב לוח, צילום: ניצן סדן

המצלמה הקדמית שלו היא בעלת טכנולוגיית זיהוי פנים שמבטיחה מיקוד מיטבי בתנאי תאורה משתנים, לחובבי שיחות וידאו. המצלמה האחורית היא באיכות חמישה מגה-פיקסל ואינה כוללת יכולות מיוחדות. להליקס אין יותר מדי תוכנות שמותקנות מראש, למעט ערכת לנובו לניהול הסוללה והרשאת התקנים חיצוניים, אפליקציית ציור וחיבור לשירות מוזיקה מקוון.

ביצועים וקישוריות: לא אוהב משחקים

להליקס יש מעבד אינטל Core i5 מדגם 3427U, מעבד כפול ליבה במהירות 1.8 גיגה-הרץ. יש לו גם ארבעה גיגה-בייט של זיכרון פעולה וכונן קשיח SSD בנפח 180 גיגה-בייט. על המשימות הגרפיות אמון מעבד 4000HD מבית אינטל, שהוא סטנדרטי ברוב האולטרה-בוקים האחרונים. החומרה הזו מסוגלת להפעיל במהירות יישומים רבים, אולם מגמגמת כשמדובר בתוכנות בעלות אלמנטים גרפיים כבדים כמשחקים, תוכנות עריכת וידאו ועוד. רכיבי ה-WiFi וה-3G של המחשב עובדים היטב, מזהים רשתות בטווחים טובים ומאפשרים גלישה אלחוטית חלקה למדי. להליקס יש גם רכיב NFC - תכונה חדשה יחסית בלפטופים. 

סוללה והתחממות: לא בלי מקלדתי

זמן הסוללה הוא יתרון חשוב של המכשיר: בשימוש סביר, הצליח ההליקס לפעול ארבע וחצי שעות. לעומת זאת, כאשר פעל בצמוד למקלדת שלו, הגיע לקצת יותר משש שעות. זאת, הודות לקירור הנוסף שמספקים צמד מאווררי המקלדת.

ההליקס מסוגל להפעיל יישומים בסיסיים למיניהם ללא התחממות מורגשת. עם זאת, ברגע שמפעילים מספר תוכנות במקביל או חלילה משחק (די במשחקי ווינדוס 8, שגרסאות האנדרואיד שלהם פועלות על סמארטפונים, לא בדיוק משחקים כבדים) כדי שגב הטאבלט יתחמם בצורה מטרידה. לאחר עשרים דקות משחק התחמם המכשיר לרמה בה היה ממש קשה לאחוז בו. הנקודה החמה ביותר היתה בפינה הימנית העליונה של המחשב, היכן שממוקם המעבד.

כפתוריו השקועים של המחשב, צילום: ניצן סדן כפתוריו השקועים של המחשב | צילום: ניצן סדן כפתוריו השקועים של המחשב, צילום: ניצן סדן

סיכום ואלטרנטיבות: כוכבנית עדינה - ויקרה

על אף חזותו המרשימה ועיצובו הפונקציונלי, ההליקס הוא מחשב שאינו מתאים לכל אחד. מרכז הכובד שלו וההתחממות המבנית מקשים על עבודה מאומצת ובמצבים לא נוחים ובנסיעות, נקודות החיבור השבריריות עשויות להוציא את המקלדת מכלל פעולה במכה אחת והמשקל שלו יכל להיות נמוך בכמה עשרות גרמים.

ב-2010 פגשתי את סמנכ"ל האסטרטגיה של לנובו דאז, שסיפר לי על דוקטורנטית שעברה תאונת דרכים במהלכה נמחץ מחשב ה-ThinkPad שלה. לאחר חצי שנה של שיקום ניסתה להדליק את המחשב, אשר עבד ועליו - הדוקטורט שלא הספיקה להשלים. נראה שאם המחשב שלה היה ההליקס, אף בכיר בלנובו לא היה מספר את הסיפור הזה.

עם זאת, למשתמשים שמחפשים מחשב מנהלים מרשים, אשר לא צפוי להיתקל באתגרי העולם - ההליקס יהיה בן לוויה מספק; הוא נאה ואלגנטי מאוד ומשדר יוקרה בצורה הנכונה. יש לו פוזת-מנכ"ל בולטת שקשה להתעלם ממנה.

על אף מגרעותיו, ההליקס הוא עדיין ThinkPad, שנולד לפעול ביחד עם מערכות ארגוניות מאובטחות למיניהן, כך שהוא צפוי להתאים לחברות שמחפשות מחשב היברידי שבנוי לעבודה. מדובר במחשב יקר מאוד: מחיר הדגם הבסיסי שלו 9,129 שקל.  

תגיות