אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התחזית לשוק הנדל"ן חמורה עוד יותר צילום: אוראל כהן

התחזית לשוק הנדל"ן חמורה עוד יותר

"שוק הנדל"ן בארץ דומה לשוק האמריקאי לפני משבר הסאב־פריים"

11.06.2013, 11:18 | ענת ציפקין

טיומקין סבור שקובעי המדיניות לא קוראים נכון את המפה בכל הקשור לתחום הנדל"ן. "האגדה הבלתי נשכחת שהמשק הישראלי היה מוכן בשנת 2008 למשבר העולמי אינה נכונה. בנק ישראל הוריד אז את הריבית בצדק, אך באיחור, ובנוסף הזרים למשק בין קיץ 2008 לקיץ 2009 כ־160 מיליארד שקל באמצעות התערבויות בשער המטבע ורכישת אג"ח ממשלתיות בשוק. במקביל, הממשלה הגדילה את ההוצאות בתקציב בצורה דרמטית.

"לא קרה כאן נס. מדינת ישראל פיגרה אחרי מה שקרה בעולם. רק ב־2008 שוק הנדל"ן המקומי יצא מהמיתון שבו היה שקוע עד 2007".

"לצערי, שוק הנדל"ן המקומי דומה במאפייניו כיום לשלב הדומה לתקופת טרום־משבר הסאב פריים בארצות הברית. יש ירידה בקצב קניית דירות חדשות, ולאחרונה פורסמו נתונים המראים על פיגורים בתשלומי משכנתאות. נתון ספציפי זה צפוי להחריף. אני מעריך שמחירי הדיור ימשיכו לרדת מכיוון שהם יושפעו באופן חד מהירידה בביקוש לדירות, שנפגעת מהמיתון המתפתח".

טיומקין סבור כי קירור שוק הנדל"ן המקומי נכון לטווח הארוך, אך השפעות שליליות בטווח הקצר עשויות לגרור השלכות חמורות יותר. "גם בארה"ב וגם במקומות אחרים בעולם, כדוגמת יפן, ירידת מחירים בתחילת הדרך נתפסה כדבר חיובי, עד שהפכה למשבר. בישראל אוכלוסיית המעמד הבינוני תמשיך לשעבד את החיים שלה להלוואות ומשכנתאות על רקע העלאת יוקר המחיה. האפקטיביות והמהירות של חדלויות פירעון בשוק הדיור יגדלו באופן משמעותי לרמות שלא הכרנו עד עכשיו. מגמה זו תחמיר ככל שמצבו של המשק ימשיך להידרדר. חייבת להיות תוכנית חירום לאומית שמטרתה הורדת מחירים מבוקרת בתחום הנדל"ן. אם זה לא יקרה, ירידת המחירים המסיבית עלולה לגרום למפולת שתפגע בבנקים. אני מציע, בין היתר, לחקות את מה שעשתה קנדה: היא נתנה ערבויות למערכת הבנקאות המקומית על הלוואות למשכנתאות".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
המצב כאן לא דומה לארה"ב - שם הם התחרפנו וסחרו בבורסת משכנתאות
היום כל הבתים האלו בארה"ב שייכים למעשה לסין שהשקיעה באג"חים שהורכבו ממשכנתאות פרטיות של בעלי בתים בארה"ב. שם קרה משהו אחר - לאחר שחילקו כסף לכולם - באמריקה, כמו באמריקה, קנו כמו מטורפים עד שנגמר ומה עושה בעל בית שנגמר לו הכסף? תחשבו שהייתם גרים כל החיים שלכם בשכירות ובגיל 40 פתאום אתם יכולים לקנות דירה? אז אתם קונים דירה ואומרים לעצמכם שאם המצב יסתבך - נמכור ונגור בשכירות. לאמריקאים מנטליות שונה ומי שלא היה שם לא יכול להבין. הנגיד יוריד ריביות של המשכנתאות לאפס כדי שאנשים יוכלו להחזיר ויוריד אחוזי מימון (כמו שכבר עשה במספר פעימות) לרוכשים. המנטליות בארץ אומרת ככה: אם אני בעל דירה ולא מצליח להחזיר משכנתא אני לא אמכור - אני אשכיר וארד ברמת החיים, אשכור משהו פשוט יותר / אגור אצל ההורים (תתפלאו לשמוע כמה זה נפוץ) בארץ ברגע שלמישהו יש נכס הוא מחזיק אותו חזק בשתי ידיים ולא משחרר עד שלא תבוא הוצאה לפועל, וגם אז ילך למשפט. אסיים במה שאמרתי בהתחלה - המצב אינו דומה והמנטליות אינה דומה - מחירי הדיור ימשיכו לעלות בטווח הקצר והבינוני
אאא  |  13.06.13
4.
אתה טועה...
למר טיומקין הנכבד:אין ירידה בקצב רכישת דירות בישראל ובטח לא בביקושים, והאיחור בתשלומי המשכנתאות שאתה מציין הוא זניח ביותר לעומת כלל המשכנתאות המוחזרות בעיתן ובזמן,במיוחד לאור ההנחיות האחרונות של בנק ישראל לבנקים ועל הגבלות גובה המשכנתא שניתן לקחת לעומת ההון העצמי הנדרש. להיפך הורדות הריבית האחרונות גורמות להגברת רכישת דירות ולמחזור משכנתאות ע"י כ-2/3 מלוקחי המשכנתאות בעבר דבר שאמור להקל על כלל הציבור ובמיוחד על מעמד הביניים בהחזר הסופי של המשכנתא בכל חודש. קל מאד להיות המוכיח בשער ולמרות שאינני נביא אני יכול לומר לך שכל עוד המדינה לא תשחרר יותר ויותר עתודות קרקע לא יהיו ירידות מחירים בישראל.
עודד ברטלר  |  11.06.13
לכל התגובות