אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתניהו שוקל לא לכלול את השכנות במכסות יצוא הגז צילום: אלכס קולומויסקי

נתניהו שוקל לא לכלול את השכנות במכסות יצוא הגז

ראש הממשלה בוחן אפשרות לתת הטבות בייצוא הגז לירדן, טורקיה והרשות הפלסטינית במטרה לחזק את מעמדה של ישראל באזור

12.06.2013, 07:01 | ליאור גוטמן

משרד ראש הממשלה בוחן אפשרות להחריג מהמלצות ועדת צמח את נושא הייצוא למדינות שכנות, ולא לכלול אותו במכסת יצוא הגז שתותר מכלל מאגרי הגז. כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

הנושא עלה בפגישה שהתקיימה אתמול במשרד ראש הממשלה, שבה השתתפו נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד, שר האנרגיה והמים סילבן שלום, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל ונגיד בנק ישראל היוצא סטנלי פישר. הפגישה הסתיימה ללא קבלת החלטה, ונקבע בה כי השיחות בנושא ייערכו בדיון נוסף בשבוע הבא.

שר האנרגיה שלום וראש הממשלה נתניהו, צילום: אלכס קולומויסקי שר האנרגיה שלום וראש הממשלה נתניהו | צילום: אלכס קולומויסקי שר האנרגיה שלום וראש הממשלה נתניהו, צילום: אלכס קולומויסקי

ל"כלכליסט" נודע כי בין שרי הממשלה אין פערים גדולים ביחס למכסת יצוא הגז, והטווח נע בין הגבלה לשיעור של 42% לרמה של 48%. המכסות מתייחסות לכלל המאגרים המוכחים שיש בידי ישראל.

במהלך הפגישה עלו גם נושאים מדיניים וביטחוניים ביחס לייצוא גז מישראל. על פי המסתמן בלשכת נתניהו מעוניינים לחזק את מעמדה של ישראל ולאפשר יצוא גז למדינות שכנות כמו טורקיה, ירדן והרשות הפלסטינית, ולתת להן עדיפות על פני מדינות אחרות. מדובר בשלוש מדינות שאליהן ניתן אישור לנהל מו"מ למכירת גז מטעם הממונה על ההגבלים העסקיים דיויד גילה. עם זאת, גילה טרם פסק אם האחזקות של חברות הגז במספר מאגרים במקביל – תמר, ים תטיס ולוויתן – מהוות לכאורה הסדר כובל.

לטענת גורמים מדיניים, יצוא גז למדינות אלו יניב יתרונות רבים לא רק מהבחינה המדינית אלא גם מהבחינה הכלכלית. מתיחת צנרת הולכה מישראל לרשות הפלסטינית ולירדן היא משימה שניתן להשלימה בחודשים ספורים, מה שיעניק אפשרות למכור להן גז טבעי כבר ב־2014, להגדיל את היקף ההכנסות ממסים בשנה הבאה.

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, שותפות לוויתן ניהלה מו"מ למכירת גז למפעלי פוטאש בירדן, כאשר הכוונה היא לנצל את ירידת הביקוש לגז בשוק המקומי בשעות הלילה ולהזרימו מזרחה. בנוגע לטורקיה מדובר בהנחת צנרת שצפויה לארוך 36 חודשים בעלות של 2–3 מיליארד דולר. אולם במשרד ראש הממשלה מייחסים חשיבות למכירת הגז לטורקיה, בשל הגישה בצנרת ההולכה למדינות נופסות באירופה. מכירה רק לירדן ולרש"פ תאפשר את קיומה של עסקת וודסייד האוסטרלית במאגר לוויתן, כך שמכסת הייצוא תתיר מכירה גם למדינות שכנות וגם להקמת מתקן ייצוא גז צף (FLNG). מכירה גם לטורקיה תחייב את ישראל להגדיל את מכסות הייצוא.

בלשכת ראש הממשלה סירבו אתמול להגיב לנושא.

תגיות

27 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
המשמעויות: 80% יצוא. כלום בשבילנו
1. יבוא דלקים יקרים פי 3 2. אין עצמאות אנרגטית 3. וודסייד מרפד את הפוליטיקאים ואנחנו לא ניראה מזה שקל 4. עוד גזרות 5. קניית נפט מחזקת את אירן, שמחמשת את האויבים שלנו על מה אתה חותם ביבי? אתה מוכר אותנו תמורת מקום בדרקטוריון כמו ששרדר קיבל בגזפרום?
מוריס , הרצליה  |  13.06.13
25.
אם כבר ליצא - אז שהמחיר יהיה מקסימלי - ולא נראה שבירדן ישלמו מלא
מצאנו על מי להשפיע גאופוליטי מצריים עם הסכם שלום ואספקת גז - והמציאות השתנתה ?איפה הרווח הגאופוליטי ואיפה השפעה גם מדינות שכנות חלשות - פוליטית ועם כיסים רדודים נראה שההחלטות המתקבלות איך שהו תמיד מפספסות את העיקר אם מיצאים אז למדינות בעלות השפעה פוליטית מהותית וכיסים עמוקים וזה לא בשכונה שלנו
מינימום הכרחי ומס שפתיים  |  12.06.13
24.
ייצוא הוא בדרך כלל רעיון טוב, לא במקרה הזה
אם אפשר לייצא מוצר ולהרוויח סבבה. אבל בגז קונים דלקים יקרים פי 3 או פי 4 , בשנה שעברה שילמנו על מזוט וסולר במקום הגז המצרי והחשמל התייקר. אז בשביל מה לייצא גז מקומי זול ? כדי שאחר כך נצטרך לקנות אותו באוניות במחיר יקר בהרבה? התמלוגים הם מחיר זעום לעומת העלות של הדלק הזה.
תומר , ירושלים  |  12.06.13
לכל התגובות