אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנ"ר מתייצב לצד נאמני אאורה -  יוכלו לקבל שכר טרחה של עד 20 מיליון שקל צילום: ישראל הדרי

הכנ"ר מתייצב לצד נאמני אאורה - יוכלו לקבל שכר טרחה של עד 20 מיליון שקל

בתום חודשים של חילופי טענות בין מחזיקי האג"ח של אאורה לבין הנאמנים עו"ד חגי אולמן ועו"ד עמית לדרמן, הציג הכונס הרשמי את עמדתו, והרחיב את פרשנות השכר

12.06.2013, 09:16 | ענת רואה

האם תקנה 8א' לתקנות העוסקות בשכרם של נאמנים ומפרקים צפויה להתרחב ולאפשר לבעלי תפקיד לקבל שכר בהיקף מיליונים רבים שכיום לכאורה אינם יכולים לקבל? אם מסתמכים על נייר עמדה שהגיש כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) פרופ' דוד האן בתיק אאורה, התשובה חיובית. בתום חודשים של חילופי טענות בין מחזיקי האג"ח של אאורה לבין הנאמנים עו"ד חגי אולמן ועו"ד עמית לדרמן, הציג בתחילת השבוע הכנ"ר את עמדתו שמקבלת עקרונית את פרשנות הנאמנים לתקנה 8א' המאפשרת להם לכאורה לדרוש שכר טרחה של עד 20 מיליון שקל.

כדין חלוקה בפועל

לפי פרשנות זו החלפה של חוב קיים בחוב בפריסה שונה עשויה לענות על הדרישה של תקנה 8א' ל"חלוקת דיבידנד בפועל" כך שבעלי התפקיד יזכו לשכר טרחה שיחושב לפי שווי האג"ח במועד חזרתן למסחר. הדבר שונה מהמצב הנפוץ, שבו הזכאות לשכר הטרחה מתגבשת רק לפי מה שהנושים קיבלו בפועל. במקרה אאורה, הסכומים שמחולקים במזומן לנושים נמוכים, אך לטענת הנאמנים פריסת האג"ח מחדש (כולל תספורת משמעותית בחלק מהסדרות), צריכה להיכלל בסכום שחולק לנושים.

עו"ד עמית לדרמן. פרשנות מפתיעה, צילום: אוראל כהן עו"ד עמית לדרמן. פרשנות מפתיעה | צילום: אוראל כהן עו"ד עמית לדרמן. פרשנות מפתיעה, צילום: אוראל כהן

הכנ"ר אמנם אינו קובע חד־משמעית שהדבר אפשרי אך מסביר ש"בנסיבות אלה ייתכן שניתן היה לקבוע כי יש להתחשב בשווי האג"ח במועד ההנפקה כסכום המחולק לנושים" לצורך חישוב השכר לפי התקנות, והוא מפנה לתקדים של השופטת ורדה אלשיך בתיק אורליין ייזום והשקעות שבו היא הסכימה להתחשב ב־1.6 מיליון שקל כשווי מניות שהוחזרו למסחר, כסכום שעונה על דרישת החלוקה בפועל. באאורה מדובר בסכומים גבוהים בהרבה.

הנאמנים דרשו לחשב את שכרם לפי 8א', "חלוקה בפועל", ובתחשיב שבו הנושים יקבלו בממוצע 60% מהחוב לשיטת הנאמנים, הם זכאים לעד 10% מהקופה כולה. לפני כחצי שנה הגישו מחזיקי האג"ח התנגדות לשכר המבוקש, וטענו שהסכומים לא סבירים על עבודה שבעיקרה השתרעה על פני ארבעה חודשים בלבד. בתגובה מקדישים הנאמנים פרק ל"שכר הטרחה ששולם לנאמני מחזיקי האג"ח ועורכי דינם", ובו נכתב שאלו קיבלו 1.5 מיליון שקל ממחזיקי האג"ח שבנוסף שכרו את עו"ד עדו אורלנסקי כדי לייצגם בענייני שכר טרחת הנאמנים. אורלנסקי דרש 800 שקל לשעת עבודה שלו ו־500 שקל לשעת עבודה של עו"ד שכיר במשרדו. "ניתן להבין כי עורכי הדין הנכבדים אינם עובדים בחינם, וגם כך הנאמנים", נטען בתגובת הנאמנים.

הכנ"ר בעד מקדמה

לפי נוהל הכנ"ר לחישוב שכר לפי תקנה 8א', "גובה התשלום לפי פרמטר של שכר חלוקה יידון רק לאחר שבעל התפקיד חילק בפועל את הדיבידנדים שעליהם מסתמכת בקשתו ושאין מדובר בחלוקה רעיונית". במקרה אאורה קובע הכנ"ר שספק אם ניתן לראות בהנפקת אג"ח סחירות הניתנות לפירעון ומימוש מיידי חלוקה "רעיונית בלבד". כמו כן הוא קובע שייתכן שניתן להתחשב בשווי האג"ח במועד ההנפקה כסכום המחולק לנושים, כך שהנאמנים יהיו זכאים לשכר של 5.8 מיליון שקל. הכנ"ר אינו מכריע באופן ברור בסוגיה, אך מוסיף שבכל מקרה הסכום לפי תקנה 8א' "גבוה באופן בלתי סביר ואין להשלים עמו". הכנ"ר הציע לאשר לנאמנים 2 מיליון שקל מקדמה לפני מע"מ ובנוסף ביקש הכנ"ר "אגרת השגחה" בשיעור 20% משכר הנאמנים, שישולם אף הוא מקופת החברה.

הנאמנים אולמן ולדרמן מסרו בתגובה: "הסדר אאורה הוא מהמורכבים ביותר, שגובש ואושר במאמץ אינטנסיבי ומתמשך, ובסופו החברה חזרה לפעילות מלאה, גובש הסדר נושים שאושר על ידי כל סוגי הנושים ובמסגרתו הונפקו כל סדרות האג"ח, שופרו והועמדו ביטחונות לנושים, כל ניירות הערך חזרו להיות סחירים לתועלת נושי החברה. שכר הטרחה משקף עבודה אינטנסיבית שבוצעה לפני יותר משנה וטרם שולמה. הנושים קיבלו את התמורה לפני יותר משנה, ולראיה העסקאות הרבות שבוצעו בשנה האחרונה באג"ח. העמדה מגובה בפסיקות קודמות ואושרה ע"י הכנ"ר. העובדה שמייצגי הנושים קיבלו מקופת הפירוק שכר טרחה של 1.5 מיליון שקל, מלמדת על סבירות שכר הטרחה".

מהכנ"ר נמסר ש"כל תיק נבחן לגופו ולפי נסיבותיו, ורק לאחר מכן מגיש הכנ"ר את עמדתו המנומקת".

תגיות