אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המגזר שנוצץ לחובבי הסיכונים רפרודוקציה: עמית שעל

המגזר שנוצץ לחובבי הסיכונים

מגזר המתכות התאפיין בתגובת יתר למגמה בשווקים, אולם בשנה האחרונה ניכר היפוך במגמה: שוק המניות העולמי נהנה מראלי בעוד מדד המתכות והכרייה צנח ב־28%

16.06.2013, 08:29 | טרנס קלינגמן

שוקי העולם נמצאים בחודשים האחרונים בסוג של אופוריה על רקע הזרמת הון על ידי הבנקים המרכזיים בעולם (לאחרונה במיוחד על ידי הבנק המרכזי ביפן). כל המניות ברחבי תבל - ללא קשר לענף או סקטור - מגיבות בהתאם ומציגות ביצועים מרשימים מתחילת השנה. אלא שלצדן ענף המתכות והכרייה פועל בצורה שונה. עד כה התאפיינו המניות בענף זה בתגובת יתר למגמה הרווחת בשווקים. כך, לדוגמה, משנת 2000, בעקבות ההתפתחות הכלכלית בסין ובמדינות מתפתחות נוספות, המריא הביקוש לסחורות ועמו נסקו גם המניות במגזר.

ואכן, מ־2002 ועד 2007 זינק מדד המתכות והכרייה ביותר מפי חמישה ביחס למדד המניות העולמי של MSCI. החל ממרץ 2008 ועד סוף 2009 התהפכה המגמה, לנוכח המשבר הפיננסי העולמי, ומניות המגזר ירדו באופן חד יותר לעומת MSCI WORLD. ההתאוששות הגיעה בעקבות ההשפעה של תוכניות ההקלה המוניטריות בארה"ב (QE1 ו־QE2) וגם אז הן רשמו ביצועים עודפים.

לנוכח מגמה זו, היינו מצפים שתחת ההשפעה של QE3, שהורגשה למעשה בסוף 2011 (במקביל להשקת תוכנית ה־LTRO על ידי הבנק האירופי המרכזי), חברות הכרייה יגיבו בצורה חיובית. אלא שמאז, מניות אלו נפלו בכ־22% בעוד מדד המניות העולמי הגיב באופן ההפוך ורשם זינוק של 28%.

את הסיבה לכך ניתן לייחס באופן חלקי לבעיות המיקרו. בתקופות הגאות חברות המתכות והכרייה לא הפגינו שליטה טובה ברמת ההוצאות, כאשר מטרתן היתה לספק כמה שיותר סחורה במחירים גבוהים. לאור זאת, התברר בדיעבד שמניות אלו היו פגיעות לירידה במחירי הסחורות כפי שאכן קרה. כתוצאה מכך, חברות במגזר זה נסחרות במכפילי רווח גבוהים של 35 וקשה למצוא אנליסטים שימליצו עליהן. עם זאת, בשנים האחרונות התחלפו ההנהלות בחברות הכרייה הגדולות וניכרת מדיניות חדשה: הסתכלות על הכדאיות הכלכלית של מהלכי הפקה או כרייה, קיצוץ בהוצאות CAPEX (רכישת ציוד ופיתוח מכרות) וחלוקת דיבידנדים גבוהים יותר. מכפילי הרווח החזויים לענף עומדים על כ־12 - רמה סבירה בהשוואה למכפיל הרווח הממוצע ההיסטורי ונמוכה משמעותית ממכפיל הרווח החזוי למדד המניות הגלובלי שנמצא ברמה גבוהה יחסית.

פסימיות יתר?

בעיות המיקרו, אם כך, מטופלות ונראה שהן אינן יכולות להסביר לבדן את ביצועי החסר של ענף המתכות והכרייה. לדעתנו, המשקיעים בענף הסחורות וחברות הכרייה מאותתים לכלל ציבור המשקיעים שחרף הראלי בשוק המניות, הכלכלה העולמית רחוקה מלהיות בריאה. ככל הנראה, משקיעים אלו תלו בעבר תקוות ביכולתה של ההקלה המוניטרית (QE1 ו-QE2) להביא להתאוששותה של הכלכלה הריאלית. אלא שהפעם, כאשר אנחנו לקראת סוף ההקלה השלישית (QE3), המשקיעים בסקטור הסחורות מעדיפים להתרכז בנתוני הביקוש האמיתיים מהשטח, ואלה אינם מעודדים. מנתוני הביקוש מהשטח נגזר, שהמחירים בשוק המניות נתמכים בעיקר על ידי הזרמת הכסף מהבנקים המרכזיים.

עם זאת, לא מן הנמנע כי כפי שבעבר (2002–2007) הפגינו המשקיעים בסחורות ובחברות הכרייה אופטימיות יתר, כעת הם סובלים מפסימיות יתר. הציפיות השליליות מיוחסות להאטה החריפה בקצב הצמיחה של השוק הסיני - שנחשב לקטר של שוק הסחורות. מנגד, תחזיות אופטימיות יותר צופות כי הירידה בביקוש בסין תקוזז חלקית על ידי עלייה בביקוש בארה"ב וביפן.

התיקון בדרך?

ההשקעה במניות הכרייה מציבה הזדמנות מעניינת עבור משקיעים. אם שוקי המניות באמת מנבאים התאוששות כלכלית, ניתן לצפות לתיקון חד כלפי מעלה במניות המתכת והכרייה, כשמחירי הסחורות יתחילו לעלות שוב. לעומת זאת, אם העליות בשוק המניות העולמי הן תוצאה של הזרמת כסף והכלכלה העולמית לא תצמח, מדד המניות העולמי די יקר, וכשהבועה תתפוצץ, מחירי המניות יסבלו בהתאם. עם זאת, בתרחיש שבו שוק המניות ירד, הענף צפוי להיפגע פחות וזאת מאחר שמחירי המניות הנוכחיים כבר מגלמים חלק מהחדשות הרעות.

השורה התחתונה:

החולשה במגזר המתכות מרמזת על כך שהדרך להתאוששות בכלכלה העולמית רחוקה ולכן הוא חסוף לתנותדיות חריפה. 

הכותב הוא מנהל מחלקת המחקר בפסגות גלובל

תגיות