אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה שוקלת לעקוף את הכנסת בסוגיית יצוא הגז צילום: עומר מסינגר

בלעדי לכלכליסט

הממשלה שוקלת לעקוף את הכנסת בסוגיית יצוא הגז

במשרדי רה"מ והאנרגיה מעוניינים ליישם את מסקנות ועדת צמח באופן חלקי ובכך למנוע את הבאתן למליאת הכנסת. האיש שיכריע אם המהלך כשר הוא המשנה ליועמ"ש אבי ליכט

16.06.2013, 07:32 | ליאור גוטמן

ממשלת ישראל בוחנת אפשרות לוותר מראש על אימוץ מלא של כל המלצות ועדת צמח לעניין משק הגז הישראלי, כך נודע ל"כלכליסט". המהלך עשוי למנוע את העברת ההמלצות דרך מליאת הכנסת. בסוף השבוע העריכו במשרדי ראש הממשלה והאנרגיה שניתן לאמץ חלק ממהמלצות בלבד, מה שימנע חקיקה כוללת לתחום הגז ודיון מלא וסוער בכנסת.

קראו עוד בכלכליסט

לטענת גורמים בממשלה, אחת הסיבות לעיכוב בהמלצות ועדת צמח, שהוגשו למשרד ראש הממשלה בספטמבר 2012, היא שיישומן מחייב עבודה מקיפה של כמה משרדי ממשלה. לכן גורמים בממשלה מעדיפים להוביל לאימוץ חלקי שלהם.

בימים הקרובים צפויה להתקיים ישיבה מכרעת בנושא יצוא הגז בהשתתפות משרדי ראש הממשלה, האוצר, המשפטים והאנרגיה. איש המפתח בדיון צפוי להיות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט, האחראי על התחום הפיסקאלי־כלכלי במשרד המשפטים. ליכט התבקש להעביר חוות דעת בעניין הליך אימוץ המסקנות, שתקבע אם אישור המלצות ועדת צמח מחייב דיון והצבעות בכנסת. בדיון יבקש ליכט לשמוע מה מבקשת הממשלה לעשות עם מבנה משק הגז, לרבות סוגיית מכסת היצוא ללקוחות זרים. לאחר מכן הוא צפוי להגיש חוות דעת שתקבע איך ומתי תשלים הממשלה את הטיפול במשק הגז הישראלי.

היצוא תלוי בחוק מ־1952

הסוגיה העיקרית שלה יידרש ליכט היא לגבי ייצוא הגז. המכשול העיקרי עבור חברות הגז טמון בחוק הנפט מ־1952, שלפיו שר האנרגיה קובע את ההגבלות על הכמות שתצא מחופי ישראל. הממשלה תצטרך לקבל חוות דעת האם התרת יצוא דורשת שינוי בתקנות בחוק הנפט או ניסוח חוק חדש. אם מדובר בשינוי מהבסיס תידרש הכנסת לנושא ואם מדובר רק בתקנה אזי החלטת ממשלה תספיק.

הפגנה נגד הקמת מתקן הולכת גז יבשתי, צילום: גיל נחושתן הפגנה נגד הקמת מתקן הולכת גז יבשתי | צילום: גיל נחושתן הפגנה נגד הקמת מתקן הולכת גז יבשתי, צילום: גיל נחושתן

משימה נוספת שהמדינה לא השלימה בעניין משק הגז היא קביעת רגולציה מטעם הממונה על הגבלים עסקיים על מאגר הגז לווייתן. הממונה, דיויד גילה, צריך להחליט האם ההחזקה בו מהווה הסדר כובל מבחינת דלק אנרגיה הישראלית ונובל אנרג'י האמריקאית, בעלות השליטה הבכירות במאגר תמר. החלטתו של גילה תשפיע במישרין על תצורת הפיתוח של המאגר מבחינת ההשקעות הנדרשות שם - האם הן יתבצעו כשותפות או בנפרד. בדיוני ועדת צמח העריך ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל שדחיית פיתוח המאגר תגרום למשק נזק של 1.5–2.6 מיליארד שקל בשנה.

לפיד לבוחריו: טרם החלטתי

המלצה נוספת שטרם יושמה היא קביעת מיקומו של מתקן יצוא הגז. ועדת צמח קבעה שמתקן ייצוא גז יוקם בשטחי ישראל, משיקולים של ביטחון לאומי, אף שזהו אינו הפתרון המשתלם מבחינה כלכלית. גם בתחום זה צפוי מאבק ציבורי,לאחר שביום חמישי התקיימה הפגנה נגד הכוונה להקים תחנה לקליטת גז בתחנת חגית, ליד יקנעם.בשבוע שעבר החליטו ראש הממשלה נתניהו, שר האוצר יאיר לפיד ושר האנרגיה סילבן שלום לאשר עקרונית יצוא גז. בסוגיית מכסת ייצוא הגז, הפערים בין הצדדים נעים בטווח שבין אישור ייצוא של 40% מהמאגרים, כפי שמציעים במשרד האנרגיה, לבין אישור ייצוא של 48% מהמאגרים, מכסה שבה תומכים משרדי ראש הממשלה והאוצר. ועדת צמח המליצה במסקנותיה על מכסה של 53%.

בסוף השבוע כתב לפיד בדף הפייסבוק של יש עתיד: "אני בסופו של תהליך ארוך של בחינת העניין. הוא מורכב, הוא פרטני והוא בעיקר עניין מקצועי מאוד. ההפגנות האלימות והשיח הפופוליסטי לא ישפיעו עליי. ההיסטוריון פול ג'והנסון כתב פעם: 'אין דבר מסוכן יותר בעולם מאשר המון הנמצא במצב של צדקנות נסערת'. אחליט לפי מה שטוב למדינת ישראל".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
"השיח הפופוליסטי"... זה בדיוק אותו שיח שהפך אותך לשר האוצר
יאיר לפיד הוא מלך הפופוליזם, איש שמקבל עשרות אלפים בשביל לכתוב טור אחד רדוד ואז שואל "איפה הכסף", איש שלא באמת עבד או ניהל משהו בחייו, לא למד או העמיק במשהו, איש שבקושי הצליח לגרד דעה מקורית אחת לעשור וסופר מאוד מאוד בינוני, והוא מאשים את העם בפופוליזם. גועל נפש.
איל , ירושלים  |  17.06.13
לכל התגובות