אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גוגל לחברי הכנסת: "עדכון המילה פלסטין הוא עניין טכני ולא פוליטי" צילום: בלומברג

גוגל לחברי הכנסת: "עדכון המילה פלסטין הוא עניין טכני ולא פוליטי"

נציג בכיר של החברה הופיע בפני ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת ונדרש להסביר מדוע זכתה הרשות הפלסטינית בשם "Palestine" בחיפוש גוגל. לדברי הנציג, השינוי נעשה בעקבות החלטת האו"ם וגורמים בינלאומיים אחרים

18.06.2013, 16:08 | אסף גלעד

התגוששויות פוליטיות בין חברי כנסת הן לא דבר נדיר, אך הן בוודאי לא נערכות כל יום מול בכיר ממטה גוגל העולמית. ובכל זאת, חברי הכנסת עפו אגבאריה, נחמן שי, רונן הופמן וסגן שר החוץ זאב אלקין התקוטטו ביניהם מול פניו המשתאות של נציג ענקית החיפוש, צ'ארלס הייל, שהגיע במיוחד ממטה החברה כדי לענות לשאלותיהם בדיון בוועדת המדע של הכנסת.

קראו עוד בכלכליסט

את הדיון יזמו חברי הכנסת הופמן ושי בנוגע להחלטת גוגל לעדכן במנוע החיפוש המקומי של הרשות הפלסטינית את שמה מ-Palestinian Territories לפלסטין, שינוי שם שהגיע חודשים ספורים אחרי החלטת האו"ם לשדרג את מעמדה של הרשות למדינה משקיפה. חברי הכסת שי, הופמן וגפני ביקשו מהייל שיחזור למטה החברה ויביע את מורת רוחם מן ההחלטה של גוגל - ואת דרישתם לשנות בחזרה את השם עד להקמת מדינה בהסכם מלא עם ישראל.

פלסטינים חוגגים ברמאללה את הכרת האו"ם בארצם כמדינה משקיפה, צילום: אי פי איי פלסטינים חוגגים ברמאללה את הכרת האו"ם בארצם כמדינה משקיפה | צילום: אי פי איי פלסטינים חוגגים ברמאללה את הכרת האו"ם בארצם כמדינה משקיפה, צילום: אי פי איי

הייל, מנהל תחום יחסי הממשל של גוגל Maps, שנראה נבוך מהמעמד ונמנע ככל האפשר מעימות, הקריא את תגובתו מדף והתבטא באופן זהיר למדי. "גוגל היא חברת טכנולוגיה ואין לה שום עמדה פוליטית ובוודאי שאין לנו רצון להיות חלק מויכוח", אמר בתשובה לשאלותיהם של חברי הכנסת. "מדובר בהליך עדכון שמי שמתבצע אחת לכמה זמן, ובמהלכו שונו שמות נוספים. שינויים דומים מהעבר האחרון כוללים את התווספות שמה של דרום סודן, ופירוק היישות המדינית של האיים האנטילים ההולנדים שבקריביים למדינות נפרדות".

שינוי השם לא הופך חבל ארץ למדינה

הייל טען כי את עדכוני מנוע החיפוש מבצעת גוגל רק לאחר שמבצעים אותם קודם ארגונים בינלאומיים כגון האו"ם, ארגון הסטנדרטיזציה הבינלאומי ISO והארגון הבינלאומי להקצאת דומיינים באינטרנט ICANN.

"ארגונים אלה שינו את השם, ואנו הלכנו בעקבותיהם, כהליך טכני שאינו פוליטי", אמר. "מה גם ששינוי שם אינו מעיד על שדרוג שטח מסוים לרמת מדינה. ארגון ICANN, למשל, יוצר דומיינים לא רק למדינות אלא גם לטריטוריות, והעובדה שיש לטריטוריה מסוימת דומיין, לא אומר שמדובר במדינה. גם לאזורים בתחום האפור, כמו הונג קונג או הסהרה המערבית יש דומיין משלהם, למרות שלא מדובר ביישויות מדינתיות".

"צריך להבין שדומיינים כאלה משרתים את מפתחי התוכנה כדי להפוך את המוצר המפותח למקומי ולכזה שמתקשר עם האוכלוסיה. הדומיין של השטחים הפלסטיניים קיים כבר מאז 2009, וההחלטה לשנות את שם הטריטוריות הפלסטיניות ל'פלסטין' היא החלטה שעוקבת אחר זו של ארגונים כמו ISO, והיא אינה מהווה הצהרה לפינה מדובר במדינה או טריטוריה".

ח"כ גפני: אל לה לגוגל לקבוע עובדות בשטח

סמנכ"ל התקשורת וההסברה במשרד החוץ מתח ביקורת על ההשוואה של מקרה הרשות הפלסטינית עם האיים האנטיליים ההולנדיים או דרום סודן. "באזורים אלה קמו מדינות בזכות הסכמים בין שני הצדדים, ושהובאו לאישור המוסדות הבינלאומיים. המצב בין ישראל לרשות הוא שונה כיוון שאין משא ומתן ואין כל הסכמה בין הצדדים".

ח"כ גפני סיכם את הדיון בבקשתו מהייל לבקש מגוגל להחזיר את הגדרת הרשות הפלסטינית למצבה הקודם עד שתהיה החלטה מדינית בנושא ואף הוסיף כי "אין דינה של הרשות כדין דרום סודן שהפכה מדינה הלכה למעשה. כולנו רוצים שהמשא ומתן בינינו לבין הפלסטינים יסתיים, אבל אל לגוגל לנצל את יכולותיה האדירות כדי לקבוע עובדות בשטח".

גפני חזר וחקר את הייל על נושא גוגל גלאס, והעמיד אותו על נושא הפרטיות במשקפיים אלה. הייל, שמוגדר גם כמנהל יחסיה של גוגל עם הממשלות גם בכל הקשור למעבדות גוגל X שם מפותחות המשקפיים, ציין כי אינו מוסמך להתייחס לנושא.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות