אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה הקול עבה בבוקר? צילום: שאטרסטוק

למה הקול עבה בבוקר?

כשאני מנסה לשיר גבוה בבקרים נשמעת מגרוני חריקה, אך לעומת זאת בצלילים נמוכים אני מצליח, רק בבוקר, לרדת עד רֶה בֶּמוֹל נמוך. למה? והאם זה קשור לזה שאני בן 16? ליאור

20.06.2013, 09:22 | בלדד השוחי

ליאור היקר,

התופעה שאתה מתאר מוכרת מאד, גם אצל אנשים שעברו את גיל ההתבגרות, ושמועה בלתי מבוססת אף מספרת שפול מקרטני עצמו התעקש להקליט כמה משירי "האלבום הלבן" בשעת בוקר מוקדמת, כדי לנצל אותה.

מה בדיוק קורה שם? בוא נתחיל מהמצב הנורמלי. במעמקי הגרון שלך, בדיוק מאחורי הגרגרת ומעל קנה הנשימה, יושבים זוג קפלים ריריים. הקפלים האלה לבנבנים, כיוון שאין בהם כמות גדולה של כלי דם, והם נשלטים בידי שרירים מיוחדים שיכולים להרחיק אותם זה מזה, ובכך לאפשר לאוויר לזרום ללא הפרעה, או להצמיד אותם ובכך לחסום את זרימת האוויר.

שרירים רפויים מנמיכים את הקול, צילום: שאטרסטוק שרירים רפויים מנמיכים את הקול | צילום: שאטרסטוק שרירים רפויים מנמיכים את הקול, צילום: שאטרסטוק

אם תנסה להגות את העיצור "א" ללא שום תנועה, תוכל להרגיש משהו שעוצר לך את האוויר בגרון ואז משחרר אותו בבת אחת. אלה הקפלים! פעם היו קוראים להם "מיתרי הקול", אך כיוון שהם מאד לא דומים למיתרים החליפו את שמם ל"שפתות הקול".

כשאתה שר, אתה סוגר את שפתות הקול עד שנשאר בהן רק חריץ דק, ואז מזרים דרכן אוויר בכח עד שהן רוטטות ומרטיטות את האוויר. אתה יכול לראות איך זה קורה אם תנפח בלון, תאחז בפייה שלו משני צדיה ותמתח אותה לחריץ דק. שומע את הצפצוף? ככה אתה שר.

בגיל ההתבגרות שפתות הקול של הזכר גדולות יותר מאלה של הנקבה. שפתיים גדולות רוטטות לאט יותר, ורטיטה אטית הופכת לצליל נמוך יותר. והנה פתרנו את מסתרי הקול הגברי העמוק.

אז מה קורה בבוקר? יש שלושה גורמים נפוצים להנמכת הקול. הראשון הוא שאחרי שינה בריאה השרירים רפויים. זה מנמיך את הקול, אך זה לא אמור לצמצם את הטווח. גורם שני הוא ריר שמצטבר על שפתות הקול כשהן נחות. אבל זה נפתר לרוב בכמה כחכוחים בריאים.

הגורם השלישי נשמע הכי מתאים. בזמן השינה כל הצנרת הפנימית שלנו עובדת קצת אחרת. שלל הנוזלים שממלאים את גופנו זזים ממקום למקום ולפעמים נתקעים באזורים מפתיעים. לעתים, בזמן השינה, האזור סביב ארובת העין מתמלא נוזל ואנו קמים עם עיניים נפוחות. ולפעמים אלה שפתות הקול שמתמלאות ומתנפחות, מה שגורם להן לרטוט לאט יותר, בצליל נמוך יותר, ולהיות מוגבלות יותר בטווח שלהן.

אגב, התופעה ההפוכה, כלומר יובש של שפתות הקול (תופעה נפוצה במיוחד אצל מעשנים, שתיינים ונחרנים), גורמת לצרידות הבוקר המפורסמת. וכן, גם את זה לא מעט זמרים הצליחו לנצל לטובתם.

שאלות לבלדד - askbildad@calcalist.co.il

תגיות